Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 14.1.2. Звільнення компетентних працівників

Існує чимало порад про те як залучити на роботу цінного співробітника. Практично відсутня інформація про те, як позбутися цінного працівника, якщо він, скажімо, надоїв. Цінний працівник для багатьох керівників може виявитися несимпатичним з огляду на свій вищий рівень інтелекту чи йому притаманний важкий характер. У газеті "Обзор" за 10 вересня 2008 року описувалися 7 способів як позбутися компетентних людей, з якими керівництво не хотіло б далі працювати. Радять наступне:

1. Керівнику не приділяти уваги до умов праці, а вимагати лише результати. Терпіння не є вічним у більшості працівників, тим більше у кваліфікованих. Вони будуть змушені звільнитися у пошуках кращої, з їх точки зору, фірми.

2. Використовувати компетентних працівників на допоміжних роботах, які не мають суттєвого значення для їх кваліфікації. Малокваліфікована робота знижує потенціал кваліфікованого працівника, і він з такою ситуацією довго миритися не буде. Можливо звернеться з проханням надавати йому роботу, що відповідає його професійному рівню. Якщо керівництво не піде на компроміс, то шанси на подальше перебування такого працівника у штаті фірми будуть танути як весняний лід, бо виконання кваліфікованими працівниками простої роботи принижує їхню гідність.

3. Втягування працівників високої кваліфікації у конфлікти, інтриги, плітки, негативно впливає на їхню компетентність з погляду на що інтерес до такої фірми вони неминуче втратять.

4. Якомога частіше шукати привід для того, щоб применшити заслуги кваліфікованого працівника, а то й ображати його. Ніхто не любить, щоб його гладили проти шерсті. Неласкаве, неприємне слово не любить і кішка, не кажучи вже про компетентного співробітника.

5. Створювати перепони для підвищення кваліфікації. Це сприятиме відставанню від сучасного рівня знать та вмінь. Кваліфіковані фахівці помітять таку небезпеку і змушені будуть звільнитися.

6. Постійно погрожувати можливими звільненнями. Стверджувати, що таких спеціалістів забагато на ринку праці. Це врешті-решт фахівцеві надоїсть і він звільниться.

7. Постійно перевантажувати компетентного працівника будь - якою роботою. Рано чи пізно це надоїсть і він звільниться.

14.1.3. Сторінка у соціальній мережі

На Заході станом на 2008 рік четверта частина роботодавців регулярно проглядала так звані "соціальні мережі" Інтернету, щоб виловити з них інформацію про своїх співробітників. Ще більша частина роботодавців відмовляла претенденту на вакансію після ознайомлення з його сторінкою.

Соціальні мережі стали і вітчизняною дійсністю. Було б нерозумним коли б і наші роботодавці ігнорували їх існування. Сидіти біля багаття і не погріти руки - це суперечить законам логіки.

Впродовж останніх років вітчизняні роботодавці розпочали ретельніше перевіряти інформацію про своїх нинішніх і потенційних співробітників, використовуючи для цього соціальні мережі.

Роботодавців цікавить інформація, яка зазвичай не потрапляє до резюме. Наприклад, їх часто цікавить культурний рівень працівників. Інтерес викликає і прихильність до алкоголю та наркотиків. Цікавляться також, чи виставлялися на сайті непристойні фотографії.

Соціальні мережі використовуються і з метою безпосереднього пошуку персоналу. Зокрема у такому випадку роботодавці цікавляться інформацією про навчальні заклади, які закінчили власники сайтів та місця їх роботи.

Власна сторінка в Інтернеті - це палиця з двома кінцями. Від неї може бути як шкода, так і користь.

Власникам сторінок рекомендують дотримуватися таких правил:

1. Регулярно поновлювати інформацію про себе. Якщо хтось регулярно і активно шукає роботу, то і йому не слід забувати доповнювати і оновлювати поточну інформацію на своїй сторінці. Ця інформація може виявитись корисною у просуванні по кар'єрній драбині.

2. Не виливайте бруд на попереднього роботодавця. Про попереднє місце роботи та його керівництво слід повідомляти або ж позитивну інформацію, або ж не повідомляти жодної.

3. Не слід забувати, що в умовах ринкової економіки інформація стала конкурентною. Компанії не хочуть, щоб про них оприлюднювали те, чого вони не хочуть. Те, що хочуть, вони оприлюднять самостійно. Оприлюднення без дозволу може призвести до звільнення.

4. У групи соціальних інтересів слід вступати обачливо. Приналежність до групи може зашкодити для тієї чи іншої службової кар'єри. Кандидату із серйозними планами може зашкодити членство у легковажній групі. Краще приєднатися до серйозних груп інтересів, які відповідають професійним нахилам власника сторінки.

5. У соціальних мережах не слід завчасно повідомляти про пошуки нової роботи, якщо власник сторінки надумав змінити своє нинішнє місце, але не повідомив про це начальство. Слід мати на увазі, що якщо начальство саме не помітить сторінку пошукача, то знайдуться ті, хто її помітить і доповість начальству. Журналіст Юліус Фучик колись сказав: "Люди, будьте пильними" і автор цієї книжки інші слова вважає зайвими.

6. Слід мати на увазі, що за невиключеної опції "приховувати список друзів", контакти власника сторінки бачать всі, хто зайшов на неї. Доцільно слідкувати і за коментарями друзів, що залишені на сторінці. Здавна ж відомо: "Скажи, хто твій друг, і я скажу, хто ти". Прислів'я є справедливим і у зв'язку з інтересами роботодавців до своїх працівників: нинішніх і майбутніх.

14.1.3. Сторінка у соціальній мережі
14.1.4. Дії звільнених
14.1.5. Позовна заява
14.2. Звільнення за ініціативою працівників
14.2.1. Заходи працівників щодо збереження роботи
14.2.2. Причини звільнення та їх інтерпретація
14.2.3. Процедура звільнення
Розділ 15. Офіси
15.1. Реальні та віртуальні офіси
15.2. Запахи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru