Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 14.1.4. Дії звільнених

Перспектива втратити роботу, очевидно, нікому не приносить радощі. Психологи радять не впадати у депресію тим, хто роботу все ж таки втратив.

Газета "Wall Street Journal" (США) у жовтні 2008 року сформулювала деякі поради як не впасти у депресивний стан. Заокеанські поради будуть доречними і на теренах України.

Якщо працівник звик до своєї професії і не має наміру її змінювати, то його дії мають відповідати їй. Відповідна професія є для звільненого працівника відомою. Він вже має певні звички та досвід. Є всі шанси на те, щоб повернутися до свого професійного життя.

Стратегія передбачає виконання пошуків роботи у таких сферах:

1. Слід зв'язатися з конкурентами вашого колишнього роботодавця. Конкуренти є практично завжди. Рекомендують спочатку зв'язатися з начальником того відділу, у якому хотіли б працювати. Це буде ефективніше, ніж спочатку встановлювати контакт (листом, по телефону чи електронною поштою) з відділом кадрів. Начальнику відділу (тематичного, галузевого) слід розповісти про професійний досвід. Невдача працівника на попередньому місці може виявитися його перевагою в очах конкурента.

2. Роботу слід шукати у сфері свого професійного інтересу чи інших, близьких до нього, сферах.

3. Шукати роботу слід і у дрібних компаніях. Роботодавці у невеликих компаніях менш вимогливі, а робота там - різноманітніша. Фахівець з високою посадою, яку він обіймав у великій компанії, для малої компанії вважається бажаною знахідкою.

Добре відомий американський журнал "U. S. News & World Report"у грудні 2008 року опублікував поради про те, що не можна робити після того, як працівник виявився звільненим з роботи. Подаємо їх стислий зміст.

1. У жодному випадку не відчувати сорому. Звільнення під час кризи вважається звичайним явищем, за яке ніхто ніколи не повинен відчувати сорому. Який може бути сором, коли з неба почав випадати сніг? Який може бути сором за те, що вовк з'їв вівцю? Звільнення - звичайне явище.

2. Не втрачайте самоконтролю. Якщо, навіть, дуже хочеться надіслати начальнику чи колегам своє гострослівне послання, то своє бажання слід неодмінно подавити. Світ тісний. Про такий вчинок дізнаються в інших компаніях, а це зашкодить майбутньому працевлаштуванню. Спалювати мости недоцільно, вони можуть ще знадобитися.

3. Слід економно ставитися до витрачання грошей. Таке витрачання на короткий час може поліпшити настрій, але нічого більшого не дасть. Гроші ж полетіли, і назад не повернуться. Слід купувати лише те, у чому є гостра необхідність. Чіпати недоторканний запас можна лише у критичному випадку.

4. Знайдіть тимчасову роботу.

5. Продовжуйте спілкування, не заривайтесь до нори. Можна поспілкуватися як з близькими, так і із знайомими людьми, а також з посторонніми, які потрапили у таке ж становище. Це можна виконати і за допомогою Інтернету.

6. Не слід ухвалювати поспішних рішень. Наприклад, переїжджати до іншого міста, кидати дружину тощо.

7. Не можна лінуватися та спускатися на соціальне дно. Бог допомагає тим, хто допомагає сам собі. У березні 1995 року, під час відвідування Лондона, автор цих рядків бачив бездомних (щоправда не таку вже й велику кількість) на вулицях британської столиці. Поміж них не було чорношкірих, хоч третя частина вагону лондонського метро була заповнена ними. На запитання автора, чому не має поміж бездомних чорношкірих, організатори перебування пояснили, що чорношкірі беруться за виконання будь - якої роботи і мають копійчину.

8. Не слід ставитися упереджено до можливостей державної служби зайнятості. Вона може надати реальну допомогу.

9. Піклуйтеся про своє здоров'я. Міцне здоров'я теж нікому не шкодило.

10. Не слід впадати у відчай. Мало можна знайти людей, у житті яких немає неприємностей. Люди долають їх. Життя триває. Це неодмінно станеться і у житті того, хто втратив роботу.

А далі переходимо до найдемократичнішого і найсправедлішого у світі суду. Зрозуміло, що ним є український.

14.1.5. Позовна заява
14.2. Звільнення за ініціативою працівників
14.2.1. Заходи працівників щодо збереження роботи
14.2.2. Причини звільнення та їх інтерпретація
14.2.3. Процедура звільнення
Розділ 15. Офіси
15.1. Реальні та віртуальні офіси
15.2. Запахи
15.3. Робоче місце
15.4. Офісні рослини
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru