Ділова кар'єра - Дахно І.І. - 17.2.2. Досвід - запорука бізнесу

17.2.1. Правила і поради для початківців

Все у цьому світі рухає інтерес. Немає інтересу - немає і результату. Очевидно, найбільші суми вкладені у рекламу тютюну, не справлять жодного впливу на людину, яка не палить і вона не візьме цигарки в зуби. Навіть, коли вип'є чарчину. Немає інтересу до паління. Не цікаво - і нічого не вдієш.

Якщо є інтерес, то це означає, що є і бажання. Бізнесу не буває без бажання. Якщо хтось хоче покращити своє матеріальне становище, то це можна зробити і без бізнесу. Поміж багатих людей є немало тих, хто бізнесом не опікується. Можна гарно заробити, працюючи за наймом.

Фахівцями сформульовано кілька правил для бізнесменів - початківців. Ось вони.

1. "Між багатсвом і власним бізнесом знак рівняння не ставиться".

Мати власний бізнес - це ще не запорука багатства. Статистика свідчить, що дві третини фірм припиняють свою діяльність впродовж першого року існування. Наступного року закриваються ще дві третини від тієї кількості, що залишилась після першого року. Шанси вижити після двох років існування має лише десята частина новостворених фірм. Згадаймо, що не з кожної гілочки виростає на яблуні повноцінне яблуко. Мабуть, більшість квіточок залишаються недозрілими яблучками, які безжально опадають. Ось так і з новоствореними фірмами.

Відомо, що є фірми, які спеціально створюються для того, щоб негайно закритися. Тут мова йде не про них.

Перш ніж вдається знайти прибуткову справу, доводиться кілька років пробувати. Початківцю-бізнесмену слід бути готовим до неодноразових поразок до того часу, як прийде успіх.

Не слід також забувати, що найприбутковіші - це ті проекти, які пов'язані з підвищеним ризиком. Чим менше ризику, - тим меншим є прибуток.

2. "Своя справа - завжди ризик, але не завжди успіх". Головне у бізнесовій діяльності - ідея. Будь-який успішний

бізнес - це завжди ідея, яка вирізняється від інших. Якщо зустрічається інновація, що може забезпечити прибуток, - слід за неї хапатися і втілювати у життя. Слід пам'ятати і таке - інновація не обов'язково мусить бути глобальною. Те, що вже відоме в іншому місці, може бути інновацією для вашого. Відомо, що нове - це забуте старе (або маловідоме). Слід вивчати бізнесову діяльність у інших містах та країнах і розвивати її у рідному для бізнесмена оточенні.

Якщо інновація вже десь втілена, то це є аргументом на її корисність і живучість.

Бізнесовий успіх може забезпечити лише цікава ідея. Якщо ж її немає, то з конкурентами не впораєтеся. На усталеній доріжці вони почуваються краще за вас. Вони на ній були першими і вже накопичили досвід.

3. "Успішний бізнес - це завжди інновація".

Досить поширеною є думка про те, що для відкриття свого бізнесу є потрібним стартовий капітал. Це не завжди відповідає дійсності. Більшість всесвітньо відомих компаній стартували з "нуля". Приклади - "Microsoft", "Apple", "Coca-Cola", "Kodak", "Google".

Правильний бізнес годує себе сам. Завдання бізнесмена-почат-ківця полягає у тому, щоб лише певний час протриматися на голодному пайку. Невдовзі після початку бізнесової діяльності стає зрозумілим чи варто її продовжувати, а чи від неї слід відмовитися.

4. "Для стартового бізнесу грошей потрібно менше, а зусиль - максимум".

Якщо ж обставини склалися так, що гроші для старту все ж таки потрібні, то їх рекомендують шукати у трьох категоріях, що позначаються латинською літерою " f ":

family - сім'я;

friends - друзі;

fools - дурні.

Останніх - завжди багато. Їх лише слід знайти. Якщо вони не відгукуються, то це означає, що до них не знайдено правильного

підходу.

Якщо друзі не можуть позичити грошей, - їм слід запропонувати взяти участь у спільній справі.

Якщо ви впевнені в геніальності своєї бізнесової ідеї, то можна взяти кредит в банку. Кредит потрібно брати правильний. Передусім це означає, що його погашення відбувається наприкінці передбаченого періоду, а не частинами. Щомісяця слід сплачувати лише відсотки. Ефективна ставка не повинна перевищувати 20 відсотків.

Можна виграти міський або регіональний конкурс і одержати транш від властей. Для цього потрібне вміння у складанні переконливих бізнес-планів. Це не всі вміють робити.

Можна знайти багатого інвестора і запропонувати йому ідею для інвестування. Це треба вчиняти обачно, щоб вашу ідею не пе-репозичили. Пам'ятайте, ні авторським, ні патентним правом ідея не охороняється. Ідеї - це сфера суспільного надбання. Якщо ж ідея набуває вигляду "ноу-хау" (комерційної таємниці), то це - вже інша справа. Яка не яка, хоч слабенька, а все ж таки правова охорона ідей існує. Перед тим, як їх розголошувати, слід укладати договір про конфіденційність. Рекомендуємо за навчальним посібником "Регулювання зовнішньоекономічної діяльності" за ред. д. е. н., проф. І. І. Дахна (К.: Центр учбової літератури, 2009. - 472 с.) познайомитися з розділами 9-13, що стосуються правової охорони секретів виробництва в Україні і світі.

5. "Якщо потрібні гроші на бізнес - то вони обов'язково знайдуться".

Це правило на кшталт того, що "цукор є солодким" і не потребує додаткових роз'яснень.

Далі зупинимося на деяких порадах, які фахівці дають бізнес-менам-початківцям. Ці поради допомагають визначитися, що кого влаштовує- робота за наймом чи вільне плавання у морі підприємництва. Свій бізнес надає повну свободу дій залежно від ділових якостей підприємця. Бізнес може принести і матеріальну, і моральну незалежність. Може й не принести. Бізнес гарантії не створює і не надає. Бізнес створює лише шанси.

Отже для бізнесу потрібне таке:

1. Рішучість. Кажуть: "Щоб стати підприємцем, ним просто потрібно стати!". Ті, хто довго думає, бізнесменами ніколи не стануть. Якщо думати про все - податки, перспективи розвитку, стартовий капітал, про позику для стартового капіталу, - то просто не вистачить часу стати бізнесменом. Тут, очевидно, доречним є вислів Наполеона: "Головне - це встряти в бій". Все решта прийде само собою.

2. Бізнес-планування. Спеціалісти вважають, що для започат-кування бізнесової діяльності достатньо простої бізнес-ідеї. Бізнес-план потрібним буде для одержання кредиту в банку.

Якщо ж започаткування бізнесу розпочинати зі складання бізнесу з усіма подробицями, то на це піде багато часу. Професіонали можуть скласти бізнес-план, але візьмуть за це пристойні гроші.

Фахівці радять не перебільшувати значення бізнес-планів. Його складання може відбити охоту до заняття бізнесом.

3. Старт без капіталу. Існує чимало способів розпочати бізнесову діяльність без залучення зовнішніх коштів, у тому числі банківських кредитів. Кредит можна брати тоді, коли підприємець вже твердо стоїть на ногах і гроші потрібні для розширення бізнесу. Банківський кредит, як правило, передбачає щомісячні виплати разом з відсотками, нарахування пені у випадку недотримання термінів погашення. Банківський договір зазвичай містить кілька несприятливих для бізнесмена положень. Фахівці радять будувати бізнес так, щоб від малого поступово йти до більшого. Трапляються випадки, коли гроші створюються буквально з повітря.

4. Конкуренція. В умовах ринкової економіки без неї бізнесової діяльності не буває. Конкуренція - річ неприємна, але вічна. Завжди була, є і буде. Якщо боятися конкуренції, - все рівно, що боятися вовка і не ходити до лісу. Про конкуренцію не слід забувати, але й не думати, що вона спрямована саме проти вас. Вона спрямована проти всіх і всі з нею живуть.

5. Помилки. Вони будуть. Не робить помилки той, хто нічого не робить. Помилок боятися не слід.

6. Гнучкість. У ринковій економіці нічого не буває стабільного. Бізнесмен має бути готовим до змін на ринку і адекватно реагувати на них. Слід завжди відслідковувати зміни на ринку та намагатися без втрат реагувати на будь-яку ситуацію. Наприклад, не варто тримати товар за великою ціною, намагаючись компенсувати затрати на нього. Розумніше буде продати його дешевше і отримати хоч би частину витрат.

7. Економія. Свою кишеню не слід плутати з касою фірми. Не витрачайте негайно зароблені гроші, навіть, якщо підприємство належить виключно вам. Слід заощаджувати принаймні 10 відсотків готівкою. Це дозволить пережити форс-мажорні обставини та зберегти попередній рівень життя у випадку настання несприятливих часів.

8. Здатність до долання труднощів. Китайський філософ Лао-Цзи сказав, що шлях у 10 тисяч кроків розпочинається з першого кроку. Свій бізнес вимагає великої відповідальності і максимальної віддачі. Лише за таких умов можна досягти успіхів.

17.2.2. Досвід - запорука бізнесу

Абсолютна більшість фірм, започаткованих людьми з відсутністю необхідного досвіду, зазнають банкрутства. Основна причина чому це відбувається - люди не знають як стати багатими. Не знають як створити успішний бізнес. Можливо, ці люди мають варту уваги ідею про продукт чи послугу, але не мають ідеї запуску нового бізнесу.

Більшість компаній, що утворюються досвідченими бізнесменами, є успішними. Це пояснюється тим, що досвідчені люди знають, що потрібно робити і як потрібно робити. Вони знають як продати свій товар, або послугу, як вести ділові переговори з постачальниками, як збільшити доходи, як вести маркетингові кампанії та управляти фінансами. Досвід є запорукою для успішного старту та ведення бізнесу.

Згідно з даними фірми "Dunn and Bradstreet" 96 відсотків компаній в США зазнають невдачі з огляду на нездатність управління ними. Це поняття означає, що ті люди, які компанію створили, не знають як вчиняти з нею далі. Помічено, що двома основними сферами, де допускаються помилки, є такі:

1. Продажі і маркетинг. Майже половина компаній розпадається з огляду на те, що їм не вистачає доходів від продажу товарів і послуг. Мало фірм припиняють свою діяльність, коли є стабільні і високі доходи.

2. Кепський контроль затрат. Майже половина компаній закривається оскільки витрати перевищують доходи. Необхідними для успішної бізнесової діяльності є досвід у сфері продаж, маркетингу, фінансів та контролю затрат.

Кажуть, що успіх у бізнесі - це не питання вдачі чи випадковості. Це - питання досвіду і знань. Для успішного ведення бізнесу необхідні знання.

Поради у цьому напрямі - прості і зрозумілі.

1. Виберіть фірму, що опікується тим же бізнесом, який цікавить вас для майбутньої бізнесової діяльності. Доцільно влаштовуватися на роботу у таку компанію і певний час у ній попрацювати. За такого прийому можна отримати знання та досвід, які знадобляться для ведення власного бізнесу.

2. Бізнесу треба навчатися. З цією метою потрібно читати книжки, журнали та інші джерела, що містять ділову інформацію. Навчання у наш час має бути безперервним. Секрет успіху - це постійне удосконалення своїх знань.

17.3. Функціонування бізнесу
17.3.1. Прибуткове ведення бізнесу
17.3.2. Запобігання краху бізнесу
17.3.3. Досвід мафії
17.3.4. Винахідливість в одержання прибутків
17.3.5. Фріланс
17.3.6. Левередж
Розділ 18.Всячина
18.1. Відрядження
18.2. Подорож літаком
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru