Організація бізнесу - Скібіцький О.М. - 8.3.9. Юридичний план

Він містить інформацію про менеджерів проекту та план-графік реалізації проекту, інформація про менеджерів проекту показує, хто є керівником проекту, які функції, обов'язки, повноваження має керівник, відповідальність та форми стимулювання керівника та інших менеджерів проекту. Для інвесторів важливо бачити, хто та за що буде відповідати в ході реалізації проекту.

План-графік реалізації проекту будується у вигляді таблиці, де показано, які витрати і коли будуть здійснюватись по налагоджуванню діяльності, та коли планується пуск виробництва.

Такий план-графік дозволяє зорієнтуватись у тому, коли саме і які суми потрібні для налагодження діяльності.

8.3.9. Юридичний план

Цей розділ є дуже важливим і містить:

o Кошторис використання інвестицій, в якому відображено, які витрати та за рахунок чого мають здійснюватись, яка загальна вартість вашого проекту, яка частина з цього має йти на капітальні витрати і яка на обігові кошти, яку суму вкладає в проект саме підприємство і яку планує залучити.

o Безпосередньо юридичний план. З нього інвестори мають отримати інформацію про вашу попередню кредитну історію (які суми ви занози чували в минулому, з яких джерел та за скільки часу погашали), наявні активи підприємства, які можуть бути використані в якості застави, в якому вигляді ви плануєте залучити інвестицію та що ви можете запропонувати інвестору (дивіденди, акції, частку від об'єму продажу, частку виробленої продукції, давальницьку схему та інше).

o План-графік залучення і повернення інвестицій, який має показувати:

- в якому вигляді залучаються інвестиції (кредит, лізинг) та на який термін, який річний відсоток, яке відстрочення платежу;

- помісячне (поквартальне) планування надходжень коштів, повернення основного боргу та виплати відсотків;

- коли та на яку суму планується залучити акціонерний капітал;

- яка періодичність виплати дивідендів, яку долю від чистого прибутку складатиме виплата дивідендів.

8.3.10. Оцінка ризиків

Складається з переліку можливих ризиків та заходів для зниження ризиків (варто проаналізувати ті ризики, на які ви можете впливати, а на які не можете).

8.3.11. Фінансовий план інвестиційного проекту

Цей розділ необхідно присвятити плануванню фінансового забезпечення діяльності фірми з метою найбільш ефективного використання наявних коштів.

Фінансовий проект є критичним компонентом бізнес-плану. Ви повинні визначити, скільки капіталовкладень бізнес вимагає і скільки коштів потрібно узяти в борг. Також треба усвідомити рівень обсягу продажів, при якому бізнес став би беззбитковим.

Прогнозування фінансів для бізнесу може показатися важким, проте, насправді не все так і складно. Гарне планування має на увазі приблизний підрахунок, скільки ви заробите грошей і скільки вам доведеться витратити, потім, використовуючи підрахунки, з'ясуєте, чи буде ваш бізнес прибутковим.

Для вашого ж блага, а також для інвесторів і кредиторів розробіть фінансовий проект вашого бізнесу. Кредиторів цікавить, чи зможе ваш бізнес зібрати достатньо готівки, щоб виплатити позичку, інвесторів же більш за все цікавить, скільки зможуть вони одержати прибутків з цих інвестицій.

У цьому розділі необхідно розробити сукупність таких планово-звітних документів:

1. Оперативний план (звіт) відбиває за кожний період результати взаємодії фірми і її цільових ринків по кожному товару і ринку. Цей документ повинен розроблятися службою маркетингу.

2. План (звіт) про прибутки і витрати по виробництву товарів показує, чи одержить фірма прибуток від продажу кожного з товарів. Цей документ розробляється економічною службою фірми по кожному з товарів.

3. План (звіт) спрямування коштів показує процес надходжень і витрати грошей у процесі діяльності фірми. Він розробляється фінансовою службою фірми.

4. Балансовий звіт підводить результати економічної і фінансової діяльності фірми за звітний період. Він звичайно розробляється бухгалтерією.

У зазначених планово-звітних документах відбиваються плановані і фактичні розміри показників за звітний період. Тривалість планово-звітних періодів у залежності від конкретних умов може змінюватися в межах: місяць, квартал, півроку, рік. Три-і п'ятирічні фінансові плани послужать подвійно: як путівник для вас і інформування перспективних інвесторів.

Подібний перелік документів не зовсім звичний для українських підприємців, але він відповідає вимогам світової практики, що спирається на що іншу систему бухобліку.

8.3.10. Оцінка ризиків
8.3.11. Фінансовий план інвестиційного проекту
8.3.11.1. Розглянемо зразковий склад показників і форму їх подання в оперативному плані (звіті)
8.3.11.2. Другим документом є план (звіт) про прибутки і витрати
8.3.11.3. План (звіт) про спрямування коштів
8.3.11.4. Заключним документом є балансовий звіт
9. ПРАВОВІ ПИТАННЯ ПІДПРИЄМНИЦВА, ГОСПОДАРСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ ТА ІНВЕСТУВАННЯ
9.1. Загальні спостереження стосовно сучасної правової бази для підприємницької діяльності
9.2. Цивільне законодавство
9.3. Законодавство, яке регулює діяльність господарських товариств
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru