Зовнішня політика України - Чекаленко Л.Д. - Додатки

З інтерв'ю Міністра закордонних справ України Б. Тарасюка

(22 грудня 2005 р.)

Сьогодні, 22 грудня, українські дипломати відзначають своє професійне свято — День дипломата. Українська дипломатія зараз не позбавлена уваги і поваги. ... Щодо здобутків 2005 р., то насамперед хотів


би згадати успіхи на європейському напрямку: найуспішніший з усіх самітів у взаєминах із ЄС, надання статусу країни з ринковою економікою, початок переговорів щодо спрощеного візового порядку, наближення до переговорів щодо зони вільної торгівлі, наближення до питання про майбутній формат взаємин між Україною і ЄС, що, очевидно, визначиться наступного року.

Ще один успіх — євроатлантичний напрямок: переведення відносин України і НАТО на новий формат, наближення до наступного формату (Плану дій щодо членства).

Інший здобуток — українсько-американські взаємини: новий етап у взаєминах від недовір'я до повноцінних відносин.

Про відносини України і Росії. Передовсім на цьому напрямку хотів би відзначити переведення їх на прагматичний рівень. Вважаю серйозною новацією той факт, що Президенти наших країн винайшли новий механізм взаємин, піднявши їх на рівень міждержавної комісії. її якраз і очолюють Віктор Ющенко та Володимир Путін. Усе це заклало нові підвалини під розвиток українсько-російських взаємин. За цей рік відбулося близько п'яти зустрічей наших Президентів. Постійними і регулярними є контакти між керівниками міністерств і відомств України. Причому на відміну від минулого не лише наші міністри їдуть до Москви, а й із Москви члени уряду Росії їдуть до Києва. Зараз питання полягає в тому, щоби продовжувати той настрій, який задали наші Президенти, на нижчих рівнях і шаблях і просуватися в бік вирішення конкретних справ.

У цілому сьогодні Україна сприймається по-іншому в світі. Вона сприймається як країна, яка належить однозначно до європейської цивілізації, як країна, що поділяє європейські цінності. І ще один успіх — питання регіональної політики. Україна продемонструвала упродовж цього року свою здатність бути регіональним лідером. Завдяки Україні, нове дихання отримав ГУ AM. Україна продемонструвала через ініціативу Віктора Ющенка здатність бути лідером у врегулюванні заморожених конфліктів — зокрема, придністровського. Україна запропонувала послуги спостерігача двом сусіднім країнам — Польщі і Білорусі.

Якщо говорити суспільними категоріями, то найбільшим героєм української дипломатії є український народ. Він є і джерелом успіхів української дипломатії, він є і основною діючою особою, як це було під час помаранчевої революції. Якщо говорити про особистості, то, звичайно, не можна не згадати про перших українських дипломатів доби УНР — особливо першого міністра закордонних справ Олександра Шульгина. Якщо говорити про дипломатів новітньої доби, то я би виділив серед них Геннадія Удовенка, який сягнув вершини, якої навряд чи досягне в найближчій перспективі хтось із українців: він став президентом Генеральної асамблеї ООН. У цілому українська дипломатія продемонструвала найкращі риси під час помаранчевої революції, коли МЗС було чи не єдиним міністерством, працівники якого виступили з заявою на підтримку демократії і народу...

Із виступу Президента України Л. Кучми на економічному саміті країн Центральної та Східної Європи

(7 липня 1996 p., м. Зальцбург)

Головним завданням в галузі національної безпеки є забезпечення такого зовнішнього оточення, яке б практично виключало можливість виникнення кризових ситуацій... мова йде не про класичні гарантії надання міжнародної допомоги у відбитті можливої агресії і захисті території, а саме про гарантії виникнення кризових ситуацій... в контексті всеохоплюючої системи безпеки в Європі особливого значення набуває економічний фактор... неприпустимість навіть гіпотетичного розміщення ядерної зброї на території нових членів НАТО.

...Україна стала першою державою, яка добровільно відмовилась від третього за потужністю арсеналу ядерної зброї і, незважаючи на економічну скруту, повністю виконала свої зобов'язання перед міжнародним співтовариством. З 31 травня ц. р. з території України було виведено останню ядерну боєголовку.

З інтерв'ю Міністра закордонних справ України Б. Тарасюка
Із виступу Президента України Л. Кучми на економічному саміті країн Центральної та Східної Європи
Із виступу Президента України на пленарному засіданні сесії Парламентської асамблеї Ради Європи
Звернення Президента України Л. Кучми з нагоди Дня Європи
Із виступу Президента України під час зустрічі глав держав Центральної Європи
Із Закону України "Про ратифікацію Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами
Із Угоди про партнерство та співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами
Із Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного Договору
Про Державну програму співробітництва України з Організацією Північноатлантичного Договору (НАТО) на період до 2001 року
З Постанови Верховної Ради України "Щодо відносин України і Організації Північноатлантичного Договору (НАТО)"
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru