Зовнішня політика України - Чекаленко Л.Д. - Із виступу Президента України на пленарному засіданні сесії Парламентської асамблеї Ради Європи

(23 квітня 1996 р.)

Наше входження до простору демократичної Європи — це вияв взаємності: у довірі й у відповідальності.

...У березні цього року утворено Державну міжвідомчу комісію з питань впровадження в законодавство України стандартів Ради Європи, її головним завданням є забезпечення виконання зобов'язань України перед Радою Європи, викладених у Висновку Парламентської асамблеї № 190 (1995).

...Першим пунктом наших зобов'язань є прийняття Конституції ...

...(вирішення) проблеми скасування смертної кари... Це є зобов'язання, які треба виконувати.

Ми високо оцінюємо внесок Ради Європи у сприяння реформам в Україні.

Укрінформ. 1996. 23 квіт.

Звернення Президента України Л. Кучми з нагоди Дня Європи

(17 травня 2003 р.)

Мої дорогі співвітчизники! Сьогодні Україна вперше відзначає День Європи. День, що символізує європейське єднання, європейську ідентичність. І не тільки тому, що сьогодні ми, українці, маємо згадати: ми — споконвіку — європейці, що тут, на нашій землі, у часи великого Гомера уславилися античні Ольвія і Херсонес, творив геніальний Овілій. Що тут зустрічав посланників Візантії і приймав християнство великий князь Володимир — лідер однієї з найвпливовіших у тодішній Європі держави — Київської Русі. Що тут виникла давня європейська династія нащадків легендарного Рюрика, споріднена з правлячими домами Німеччини, Польщі, Англії, Чехії, Візантії, Франції, Австрії, Угорщини, Данії, Болгарії, Норвегії.

Сьогодні ми відчуваємо себе єдиною спільнотою з іншими європейцями. Ми йдемо до європейського дому. Цього потребують нинішні і майбутні покоління українців. Ті, хто прагне бути європейцями в об'єднаній Європі двадцять першого століття і при цьому залишатися українцями. Що потрібно для цього? Передусім усвідомити — Європа — наш дім. Зрозуміти, що наш органічний зв'язок з Європою часами переривався і не завжди з нашої вини. Хоча бувало, що український шлях у Європу блокували саме українські політики: власними чварами вони руйнували національну єдність. Можливо, саме тому в Україні й досі не викувалася державницька традиція. Для нас усіх також важливо мислити критично й незалежно, поважати закон, працювати творчо і відповідально, поводитися вільно і розкуто, бути толерантними до людей іншого національного походження. А ще — відчувати себе людиною, права якої, насамперед економічні — захищені і дотримуються. Сьогодні всім нам потрібно зрозуміти — політичні та культурні відносини України з Європою будуть надалі зміцнюватися. Це — об'єктивний процес, який поступово, з кожним роком набиратиме нових обертів. Одним з важливих інструментів наближення України до європейських стандартів покликана стати політична реформа. Мета її — перенести па вітчизняний ґрунт панівну в Європі модель парламентсько-президентської республіки — наскільки це дозволяють наші сьогоднішні умови...

Це робиться в ім'я дня прийдешнього, аби запобігти конфліктам на шляху створення єдиної Європи. Особливо прикметним з цього погляду вважається історичне примирення між Німеччиною та Францією. Гадаю, цей досвід толерантності має правити нам, українцям, за зразок щодо ставлення до всіх наших сусідів, зокрема найбільших — Росії та Польщі. Для всіх відповідальних людей зрозуміло: європейський вибір України жодною мірою не означає, що ми якось відвертаємося від стратегічного партнерства з Російською Федерацією. Росія була і лишається для нас одним з найважливіших політичних і торговельно-економічних партнерів.

Ми усвідомлюємо, як багато ще слід зробити. Наш шлях не встелений трояндами і цим ми не відрізняємося від інших європейців, спільно з якими щойно відзначили День Перемоги — свято звільнення від ярма, яке загрожувало самій європейській цивілізації. Україна інтегрується в Європу, Україна є частиною Європи.

Адже всі ми — європейці.

Звернення Президента України Л. Кучми з нагоди Дня Європи
Із виступу Президента України під час зустрічі глав держав Центральної Європи
Із Закону України "Про ратифікацію Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами
Із Угоди про партнерство та співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами
Із Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного Договору
Про Державну програму співробітництва України з Організацією Північноатлантичного Договору (НАТО) на період до 2001 року
З Постанови Верховної Ради України "Щодо відносин України і Організації Північноатлантичного Договору (НАТО)"
Із Послання Президента України до Верховної Ради України "Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002—2011 роки" (30 квітня 2002 р.)
Із виступу Міністра закордонних справ України А. Зленка "Україна — НАТО. Основні здобутки та перспективи взаємовідносин"
З Декларації Празького саміту Північноатлантичної ради
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru