Основи економічної теорії - Крупка М.І. - Особливості становлення ринкової економіки в України. Моделі і шляхи переходу до ринкової економіки

Відомо, що всі країни, які йдуть ринковим шляхом, мають різні ринкові моделі. Скажімо, є американська, канадська, німецька, японська моделі ринкової економіки. На яку з них може орієнтуватися Україна?

Специфікою економіки України є і те, що в ній переважного розвитку набули промисловість (особливо важка) і сільське господарство. Тут виробляється понад 80 відсотків суспільного продукту.

Враховуючи те, що Україна має могутній індустріальний і науково-технічний потенціал, підготовлені кадри, нам недоцільно обирати модель ринкової економіки, в якій переважає дрібна приватна власність і економіка регулюється виключно ринковими законами. Цей шлях був би не прогресом, а регресом і вів би до часів Адама Сміта та відповідних методів економічного життя, де все вирішувало вільне ціноутворення у "стихійному режимі", самопливом. Такий шлях не тільки неефективний, а й призводить до надзвичайно великих втрат у всіх сферах життя, відкидає суспільство назад на десятки років.

Орієнтиром при переході до ринкової економіки для України повинні бути сучасні розвинені країни, для яких характерна змішана економіка, що ґрунтується на різних формах власності, однак домінуючою при цьому є приватна власність, високий ступінь конкуренції та помірковане державне втручання в економіку, високий соціальний захист населення,- соціальна орієнтація щодо економічного розвитку.

Слід враховувати, що ринкову економіку не можна побудувати, скажімо, за шведським, американським або ще якимось зразком, як до цього дехто закликає. Ринок - невід'ємний елемент економіки, її розвитку, особливостей. Тому і моделі ринкової економіки різні в Японії, Італії, Бразилії, Алжирі. Характерними рисами сучасного розвиненого ринку є висока організованість, інтелектуальне кадрове забезпечення його інститутів, науково обґрунтовані правові засади.

Побудова такого ринку зайняла значний час і базувалася на добре розвинених товарно-грошових відносинах. Сучасні розвинені країни на це витратили весь повоєнний період (3-4 десятиліття); Південна Корея, Тайвань, Гонконг, Сінгапур - приблизно два десятиліття. При цьому ринок "маленьких азіатських драконів", як називають себе ці країни, хоч і є розвиненим, істотно відрізняється від ринку європейських країн та американського. Він, як вважають спеціалісти, не є тиловою моделлю відкритої ринкової економіки.

Модним є так званий лібералізований підхід, сутність якого полягає в тому, що якщо не заважати економіці розвиватися самій по собі за притаманними їй принципами, то Україна скоро ввійде у світовий ринок.

Поширене гасло "повну свободу переміщенню капіталів, товарів, людей" - не тільки популістське, а й некоректне. Хто може сьогодні назвати таку країну, де воно було втілене у життя? Кожна країна, вступаючи в економічні стосунки з іншими країнами, прагне якомога повніше реалізувати власні інтереси. Саме тому вона вводить квоти, ліцензії, митні бар'єри щодо іноземних товаровиробників. Відповідна політика проводиться щодо міграції робочої сили. Адже кожному зрозуміло: якщо дешева робоча сила рине в країну без всіляких обмежень, то це, з одного боку, зменшить купівельну спроможність національного ринку країни, оскільки знизиться платоспроможність зайнятих у галузях, куди увіллється ця робоча сила, а з іншого - призведе до соціальних загострень у країні, через те, що зменшиться заробітна плата, частина працівників взагалі перейде до розряду безробітних.

Допускаючи іноземний капітал в економіку, треба також регулювати ці процеси, адже це може призвести до відчутних втрат у певних галузях виробництва, подальшого спотворення економіки, яка перетвориться на технологічний додаток розвинених країн, де відбуватимуться екологічно шкідливі або безперспективні процеси.

Досвід перехідного періоду постсоціалістичних країн, у тому числі України, свідчить: шлях до ринку в режимі самопливу призводить до великих втрат і відкидає суспільство на десятки років назад. Орієнтиром для нас повинні бути розвинені країни зі змішаною економікою. Україна не повинна нікого копіювати, повторювати, а має будувати таку модель ринкової економіки, яка найбільше відповідає особливостям нашого розвитку, структурі економіки, географічному положенню, менталітету народу. Для нас найбільш прийнятною є модель соціально-орієнтованого ринку, який у кінцевому підсумку підпорядковуватиме діяльність своїх функціональних структур задоволенню матеріальних і духовних потреб людини. Така стратегія повинна ґрунтуватися на чітко визначених пріоритетах економічного розвитку, які сприяли б досягненню зазначених завдань.

Важливо обрати правильний шлях переходу до ринку. Найпоширеніші серед них є такі: еволюційний, прискорений (або "шокової терапії"), жорсткого регулювання.

Перший ґрунтується на поетапному і поступовому введенні ринкових відносин протягом досить тривалого періоду (10-15 років).

Другий шлях - прискорений або "шокова терапія", третій - по елементний або еволюційно-радикальний. Другий варіант виглядає як простий, тому що до ринку можна перейти за короткий строк (були пропозиції за 400-500 днів,

2-3 роки). Привабливий він тим, що мета досягається ніби швидко. Наводився навіть такий образ. Коту хвіст можна відрубати частинами, а можна відразу. У першому випадку тварина страждає кожного разу, а у другому - лише раз, а ефект той самий. Такий шлях називають "шоковою терапією". Сутність його полягає в тому, що на основну масу товарів та послуг відразу вводяться вільні ціни. Зростання їх однак обмежується гранично жорсткою фінансовою і кредитною політикою, яка є ключовим елементом для цього варіанта. Максимально скорочується державний сектор, економіка відділяється від держави. Соціальна підтримка населення встановлюється на мінімальному рівні.

Прихильників "шокової терапії" у нашій країні було вдосталь, як і пророків та радників різних західних шкіл, у тому числі чиказької (монетаристської школи), на яку покладалося якнайбільше надій. Проте всі вони, по-перше, не бачать суттєвих відмінностей не тільки між Україною і Росією, а й Україною і Чилі між селянином, сформованим колективним веденням господарства, і фермером, який працює у ринковому середовищі. По-друге, всі вони без винятку піклуються не про інтереси України, а про свої власні інтереси, інтереси своїх компаній, країн. По-третє, монета-ризм у його класичному розумінні зводиться до вільного ринку, де рівновага у суспільстві досягається за допомогою грошової політики, вільного ціноутворення. В умовах вітчизняного багаторівневого монополізму (власності, технології, управління) застосування монетаризму в чистому вигляді може лише зруйнувати економіку, дестабілізувати суспільство.

Вводити ринкову економіку в Україні слід прискорено, але без "шоку". Таким і є по елементний, еволюційно-радикальний шлях. Він поєднує поступовість, поетапність і державне регулювання цін на найважливіші товари - з одного боку, і прибутків - з іншого. Одним стрибком нам не вдалося скочити у цивілізований ринок, тому що в країні, по суті, немає розвиненої інфраструктури, без якої не може існувати сучасний ринок. Економіка потребує радикальної структурної перебудови, без чого неможливо наповнити внутрішній ринок товарами споживання, посісти чільне місце на міжнародному ринку. Для того, щоб здійснити, це, необхідні величезні капітальні ресурси. Сподівання на те, що "Захід нам допоможе",- нереальні, ми маємо знайти можливості всередині країни, в її сучасній економіці. Гострим є дефіцит на кваліфіковані підприємницькі кадри для роботи в банках, на біржах тощо. Саме тому для побудови ефективної ринкової економіки нам слід йти шляхом демонтажу старої господарської системи і поступового введення ринкової системи.

Складність цього завдання полягає в тому, що вирішення його потребує, по-перше, прискореного переходу до ринку, а по-друге, - виходу економіки з кризи. Такими є реальні обставини, на які не можна не зважати, обираючи стратегію переходу до ринкової економіки.

ЛІТЕРАТУРА

1. Макконнелл К, Брю С. Аналітична економія. Принципи, проблеми і політика. Частина 2. Мікроекономіка.- Львів: Просвіта, 1997- С. 54-66.

2.Піндайк Р., РубінфелдД. Мікроекономіка-Київ: Основи, 1996.-С. 27-32.

3. Ястремський О., Гриценко О. Основи мікроекономіки. Підручник-К.: Знання, 1998-С. 35-37.

4. Економічна теорія: макро- та мікроекономіка / За ред. 3. Ватаманюка та С. Панчишина.- Львів: Інтереко, 1998-С. 641-668.

5. Крупка М. І, Островерх П. І., Реверчук С. К. Основи економічнЬї теорії: вправи і задачі.- Львів.: Діалог, 1997.-С. 28-35.

6. Корнаї Я. Шлях до вільної економіки - К.: Наукова думка, 1991.-С. 5-114.

7. Україна на роздоріжжі. Уроки з міжнародного досвіду економічних реформ. За ред. А. Зіденберга і Л. Хофф-манна- К.: Фенікс, 1998.- С. 472.

Тема 7. Попит, пропозиція та ціна
Попит та закон попиту
Пропозиція та закон пропозиції
Ринкова рівновага
Тема 8. Еластичність в економіці та її види
Еластичність попиту за ціною
Чинники еластичності попиту
Еластичність попиту за доходом та перехресна еластичність попиту
Еластичність пропозиції
Тема 9. Державне втручання в сучасну економіку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru