Основи економічної теорії - Крупка М.І. - Еластичність попиту за ціною

У теорії попиту і пропозиції важливе місце посідає окремий її розділ - теорія еластичності. Вона широко застосовується не лише в наукових дослідженнях, а й на практиці, її використання дозволяє підприємцям ухвалювати правильні рішення щодо рівня цін продажу, прогнозувати можливі надходження від реалізації власних товарів і послуг. Теорія еластичності знаходить застосування при виробленні економічної політики. Вона дозволяє відповідним урядовим органам за умови, що вони володіють необхідною інформацією, з високою точністю визначати можливі зміни в рівнях цін і обсягах продажу внаслідок змін ставок непрямих податків, надання дотацій окремим виробникам, виплати субсидій родинам з низькими доходами.

Глибоке розуміння теорії еластичності необхідне не лише для економістів, а й для юристів. Велика кількість проблем у сфері економіки України породжується, зокрема, тим, що наші законодавці у багатьох випадках не мають достатнього рівня економічних знань, не вміють прогнозувати можливі економічні наслідки юридичних законів, постанов, нормативних документів, що приймаються. Все це говорить про актуальність цієї теми.

Еластичність попиту за ціною

Згідно із законом попиту споживачі зі зниженням ціни, як правило, купують більше товарів і послуг, і - навпаки. Однак ступінь реакції споживачів на зміни ціни може бути різним для різних благ. Більше того, як правило, реакція споживачів на зміну величини попиту на один і той же продукт суттєво змінюється у разі зміни його ціни у різних межах.

Економісти вимірюють ступінь чутливості споживачів щодо зміни ціни продукції, використовуючи концепцію цінової еластичності. Для попиту на деякі блага характерна відносна чутливість споживачів до зміни ціни; невеликі її зміни призводять до значних змін у кількості благ, що купуються. Попит на такі блага прийнято називати відносно еластичним або просто еластичним. Що стосується інших благ, то споживачі відносно нечутливі до змін в цінах на них, тобто істотні зміни ціни ведуть до незначної зміни обсягу покупок цих благ. У таких випадках попит відносно нееластичний або просто нееластичний за ціною.

Еластичність попиту за ціною становить собою відсоткову зміну величини попиту на товар, зумовлену одновідсотковою зміною його ціни, за незмінності всіх інших факторів, що впливають на обсяг попиту.

Ступінь цінової еластичності чи нееластичності попиту економісти вимірюють за допомогою коефіцієнта обчисленого за формулою:

Ця формула застосовується для будь-яких інтервалів змін ціни у випадку лінійних кривих попиту і для малих змін ціни у випадку кривих попиту довільного вигляду. У підручниках з економічної теорії лінійний випадок найкраще ілюструє всі важливі концепції еластичності.

Ціновий коефіцієнт еластичності попиту завжди має відємне значення, оскільки спадна крива попиту демонструє зворотну залежність між ціною і величиною попиту. Наприклад, якщо ціна деякого продукту зменшується, величина попиту на нього зростає. Тоді чисельник у формулі (1) буде додатним, а знаменник - від'ємним, що у підсумку дає від'ємний коефіцієнт.

Економісти домовилися ігнорувати від'ємний знак, і беруть до уваги дише абсолютну величину коефіцієнта цінової еластичності попиту. Можна сказати ще й так: економісти обчислюють коефіцієнт еластичності попиту за модулем, що дозволяє переписати формулу (1):

Тепер дамо інтерпретацію рівняння (2). Попит є еластичним, якщо одновідсоткова зміна ціни спричиняє більшу ніж на один відсоток зміну величини попиту на певний товар. Наприклад, якщо зниження ціни на 2% зумовлює зростання обсягу попиту на деякий продукт на 6%, то Еd = 3, і отже, попит є відносно еластичним. Очевидним є те, що у всіх схожих ситуаціях, коли попит є еластичним, коефіцієнт еластичності більший від одиниці, тобто Еd > 1. Якщо одновідсоткова зміна ціни спричиняє меншу ніж на один відсоток зміну величини попиту на певний товар, то попит є нееластичним, тобто виконується умова: Еd < І. Наприклад, якщо зниження ціни на 2% забезпечує зростання величини попиту на 1%, то Еd = 1/2. Між еластичним і нееластичним попитом виникає гранична ситуація, коли зміна ціни товару на 1% спричиняє зміну величини попиту на 1%. Наприклад, така ситуація буде, коли зменшення ціни якогось товару на 2% зумовить збільшення величини попиту на 2%. Економісти цей випадок, або ще кажуть тип еластичності попиту, називають одинично еластичним попитом за ціною.

Варто підкреслити, що вживаючи вираз "нееластичний" попит, економісти не мають на увазі абсолютну нечутливість споживачів до зміни ціни. Випадок, коли споживачі абсолютно нечутливі до зміни ціни певного товару, в економічній літературі виражають за допомогою терміну "абсолютно або досконало нееластичний" попит. Цей тип еластичності попиту простежується у випадку, коли зміна ціни не спричиняє ніякої зміни величини попиту на товар. Як приклад можна навести попит на інсулін хворих гострою формою цукрового діабету. Графічно цей випадок зображують за допомогою лінії попиту, паралельної вертикальній осі (наприклад, D1 на рис. 1). ї навпаки, коли економісти говорять про "еластичний" попит, вони не мають на увазі, що споживачі абсолютно чутливі до зміни ціни на якийсь товар. Випадок, коли споживачі абсолютно чутливі до зміни ціни певного товару, в економічній літературі прийнято виражати терміном "абсолютно або досконало еластичний" попит. Цей тип еластичності простежується у випадку, коли найменше зниження ціни товару спонукає споживачів збільшувати обсяг його купівлі від нуля до межі їхньої купівельної спроможності, і навпаки, коли найменше підвищення ціни зменшує величину попиту до нуля. Прикладом абсолютно еластичного попиту є попит на продукт окремої фірми, яка продає його на ринку вільної конкуренції. На рис. 1 крива абсолютно еластичного попиту являє собою лінію, паралельну горизонтальній осі (D2).

Говорячи про еластичність по

Абсолютно нееластичний і абсолютно еластичний попит

Рис. 1. Абсолютно нееластичний і абсолютно еластичний попит

питу, інколи достатньо сказати, що попит є еластичним чи нееластичним, не прагнучи до максимальної конкретності. В інших випадках вимагається обчислювати точне значення коефіцієнта еластичності. З цією метою використовують формули обчислення коефіцієнтів дугової і точкової еластичності. Розглянемо спочатку як визначається дугова еластичність попиту.

Перший крок у перетворенні загального визначення еластичності попиту у цифрові формули - це з'ясування способу вимірювання відсоткових відношень. Зазвичай обчислення відсоткового відношення полягає у використанні вихідного значення змінної у знаменнику, а зміни її значення - у чисельнику дробу. Наприклад, якщо величина попиту на помідори спочатку становила 10 000 тонн на місяць, а потім зменшилася на 2500 тонн, говорять, що величина попиту зменшилася на 25% (2500 / 10 000 - 100). Тут варто звернути увагу на одну незручність, що виникає при обчисленні такого роду відсоткових змін. Річ у тім, що однакова кількісна зміна в протилежному напрямі дає іншу відсоткову зміну величини попиту на певний товар. Збільшення обсягу попиту на помідори з 7500 тонн на місяць до 10 000 тонн на місяць забезпечить 33%-е збільшення величини попиту

Враховуючи зазначену незручність, економісти свого часу вирішили запровадити міру еластичності, як попиту, так і пропозиції, яка б відрізнялась універсальністю. Відомий математик і економіст Р. Аллен запропонував використовувати середню точку інтервалу, в якому відбуваються зміни, як знаменник дробу. Формула середньої точки Аллена не єдино можлива, але вона прижилася з роками і нині широко застосовується економістами. Для знаходження середньої точки інтервалу достатньо взяти, наприклад, суму початкового і кінцевого значень величини попиту і поділити її на два. У нашому прикладі середня точка інтервалу дорівнює:

Тепер, якщо за знаменник використовувати цю величину, то зміна обсягу попиту як вправо, так і вліво на 2500 тонн стає 28,6% зміною. Позначимо <}|, як кількість попиту до її зміни, а Q2 - після зміни. Тепер відсоткова зміна величини попиту може бути обчислена так:

Аналогічний підхід може використовуватися для визначення відсоткової зміни ціни. У нашому випадку ціна помідорів зросла з 250 грн. за тонну до 1000 грн. Звичайний метод (використання початкової ціни в знаменнику) привів би Нас до висновку, що відбулося 300%-ве підвищення ціни. А використавши, як знаменник середню точку інтервалу, рівну 625 грн., ((250 +1000)/2 = 625), ми робимо висновок, що абсолютне збільшення ціни на 750 грн. є водночас 120%-м збільшенням ціни (750/625 x 100=120%). Отже, відсоткова зміна ціни може обчислюватися так:

Визначення відсоткових змін дозволяє нам записати повну формулу для обчислення коефіцієнта дугової еластичності попиту. Нехай Р1 i Q1 позначають ціну і величину попиту до зміни ситуації на ринку певного товару, а P2 i Q2 - відповідні параметри після змін, що відбулися на цьому ринку. Тоді формула для обчислення коефіцієнта дугової еластичності попиту, за середньою (центральною) точкою набуде такого вигляду:

Отже, ми можемо сказати, що на заданому інтервалі змін (у межах визначеної дуги на кривій попиту на помідори) еластичність попиту для помідорів приблизно дорівнює 0,24. Це означає, що величина попиту зростає на 0,24% на кожен відсоток зменшення ціни помідорів.

Формула середньої точки, як вже зазначалося, не єдина формула для обчислення еластичності попиту. її недолік полягає в тому" що вона може ввести в оману, якщо її застосовувати до дуже широких інтервалів змін ціни, і величини попиту. Відповідно її рекомендують застосовувати до відносно невеликих інтервалів змін цих змінних. У деяких випадках доводиться обчислювати коефіцієнт еластичності для окремої точки на кривій попиту. Якщо на графіку лінія попиту є прямою, як це показано на рис. 2, то в загальному вигляді її можна описати за допомогою лінійного рівняння:

Крива попиту на товар, яка описується лінійним рівнянням

Рис. 2. Крива попиту на товар, яка описується лінійним рівнянням

Визначення точкової еластичності попиту на товар за допомогою геометричного підходу

Рис 3. Визначення точкової еластичності попиту на товар за допомогою геометричного підходу

Еластичність в різних точках гіпотетичної кривої попиту

Рис. 4. Еластичність в різних точках гіпотетичної кривої попиту

Використовуючи лінію попиту Та, яка описується лінійним рівнянням, покажемо, як змінюється еластичність попиту, коли ми рухаємося вздовж неї з точки Т у точку а (рис. 4). Як видно з рис. 4, в точці А еластичність попиту дорівнює одиниці, оскільки в цій точці ОР = РТ. Така лінія має також еластичний і нееластичний інтервали. В межах еластичного інтервалу розташовані всі точки, для яких точкова еластичність більша, ніж одиниця. В цих точках попит відносно еластичний. Наприклад, у точці В коефіцієнт еластичності попиту становить 4 (Еd = 8 : 2 = 4). В межах нееластичного інтервалу розташовані всі точки, в яких еластичність попиту менша від одиниці. В цих точках попит відносно нееластичний. Наприклад, в точці С еластичність попиту становить 0,25. Варто також звернути увагу на те, що в точці а, для якої ОР - 0, попит абсолютно нееластичний (Еd = 0 : 10 = 0), а біля точки Т, але не в самій точці Т, ми маємо ще один тип еластичності попиту - абсолютно еластичний попит за ціною.

Чинники еластичності попиту
Еластичність попиту за доходом та перехресна еластичність попиту
Еластичність пропозиції
Тема 9. Державне втручання в сучасну економіку
Податкова система. Прямі та непрямі податки
Становлення податкової системи в Україні
Вплив непрямих податків на пропозицію
Вплив дотацій та субсидій на попит і пропозицію
Тема 10. Попит, пропозиція та ціна на ринку сільськогосподарської продукції
Сільське господарство як специфічна галузь національної економіки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru