Громадські об’єднання в Україні - Бесчастний В.М. - Діяльність Торгово-промислової палати України

Члени регіональних торгово-промислових палат одночасно є членами Торгово-промислової палати України.

Торгово-промислова палата України згідно із законом та своїм статутом здійснює представницькі функції як в Україні, так і за її межами, об'єднує торгово-промислові палати та коорди­нує їх діяльність.

Торгово-промислова палата України виконує такі функції:

– відкриває свої представництва та філії в інших країнах, а також засновує разом із зарубіжними партнерськими органі­заціями як в Україні, так і за її межами змішані торгово-про­мислові палати, ділові ради та інші спільні організації;

– засвідчує обставини форс-мажору відповідно до умов зовнішньоторговельних угод і міжнародних договорів України, а також торговельні та портові звичаї, прийняті в Україні;

– веде недержавний реєстр українських підприємців за їх згодою, фінансовий стан яких свідчить про їх надійність як партнерів у підприємницькій діяльності в Україні та за її межа­ми. Порядок ведення зазначеного реєстру визначає Торгово-промислова палата України.

Торгово-промислова палата України має право одержувати в установленому порядку від міністерств, інших центральних органів виконавчої влади інформацію та матеріали, необхідні для виконання покладених на неї завдань.

При Торгово-промисловій палаті України діють Міжнарод­ний комерційний арбітражний суд і Морська арбітражна ко­місія, діяльність яких регулюється законодавством України.

Торгово-промислова палата України представляє інтереси своїх членів у Міжнародній торговій палаті, а також в інших міжна­родних організаціях з питань підприємницької діяльності.

У ділових колах України Палату визнають одним із найбільш авторитетних об'єднань підприємців. Вона здобула визнання не тільки в Україні, а й за її межами. Усвідомлюючи виклики євро­пейської інтеграції, палата відіграє головну роль у реалізації політики, спрямованої на максимально ефективне використан­ня всіх позитивних наслідків цієї інтеграції.

В умовах формування принципів вільного підприємництва ТПП України разом із регіональними палатами виступають на­дійними діловими партнерами підприємців, надаючи їм прак­тичну допомогу в господарській діяльності, постійно вдоскона­люючи якість надання традиційних та впроваджуючи нові, покликані економічними реформами, види послуг.

Зважаючи на це, закономірним є зростання кількості членів як регіональних, так і ТПП України. Наприклад, на 1 січня 2005 р. Торгово-промислова палата України об'єднувала 6364 юридичні особи, які створені і діють відповідно до законодавства України, та громадян України, зареєстрованих як підприємці, та їх об'єднання. Членська база торгово-промислової палати з року в рік зростає. За 2004 р. вона поповнилася майже 900 но­вими членами і зросла більше ніж на 16 %.

Розвитку зовнішніх економічних зв'язків сприяють двосто­ронні угоди про співпрацю, укладені ТПП України з торгово-промисловими палатами, іншими партнерськими організація­ми з 88 країн.

Відповідальні працівники Торгово-промислової палати Украї­ни входять до складу 29 міжурядових комісій з питань торго­вельно-економічного співробітництва.

За 2004 р. у ТПП України прийнято 113 делегацій із 55 країн світу. У 2004 р. Торгово-промислові палати України відвідали делегації на чолі з прем'єр-міністрами Азербайджану, Латвії, Словаччини, Туреччини; міністри Еквадору, Перу, Франції; посли та інші дипломати високого рангу з 24 країн.

Знаковою подією стала участь Торгово-промислової палати України у XII конгресі Асоціації торгово-промислових палат Європи (Європалати), членом якої ТПП України сталау 2002 р. На цьому конгресі, який відбувався у Відні на базі Федеральної палати економіки Австрії, одного з керівників Торгово-про­мислової палати України обрано до складу Ради директорів Європалати, що свідчить про довіру і визнання значення україн­ської ТПП на міжнародному рівні. Нині ТПП України – єдиний представник торгово-промислових палат країн – учасниць СНД в Європалаті, що об'єднує національні палати 43 країн Європи, які представляють 1600 регіональних палат загальною кіль­кістю 15 млн членів, і в яких працюють понад 120 млн осіб.

У 2004 р. у системі ТПП України було проведено 232 вистав­кових заходи на площі понад 117 793 кв. м. Серед послуг, що надає палата, можна назвати довідково-інформаційні консуль­тативні послуги. Однією з найвагоміших послуг є експертиза та сертифікація товарів. У звітному періоді фахівцями торгово-промислових палат України засвідчено та видано замовникам понад 357 тис. сертифікатів походження товарів, з них – понад 65 тис. форми "а", що майже удвічі більше ніж 2003 р. На на­лежному рівні ведеться освітня та договірна правова робота.

При ТПП України працює Міжнародний комерційний арбіт­ражний суд та Морська арбітражна комісія. Протягом звітного періоду у провадженні МКАС було 395 справ, у тому числі 262, які надійшли у 2004 p., і 133, що становили залишок на 1 січня 2004 р. Розглянуто 285 справ, не розглянуто – 110.

Українська торгово-промислова палата продовжує свою важ­ливу роботу, допомагаючи підприємцям України зміцнювати економіку нашої країни.

Контрольні запитання та завдання

1. Якими нормативними актами регулюється діяльність профспілок в Україні?

2. Який орган здійснює державну реєстрацію професійних спілок?

3. З яким статусом можуть утворюватися професійні спілки?

4. Що таке об'єднання профспілок?

5. Назвіть основні гарантії діяльності профспілок

6. Чи потрібен, на вашу думку, єдиний координуючий профспілковий центр?

7. Який державний орган допомагає у вирішенні колективних трудових спорів?

8. Для чого утворюються організації роботодавців?

9. Які функції покладено на Національну раду посередництва і примирення?

10. Назвіть основні функції торгово-промислових палат в Україні

Розділ 4. МОЛОДІЖНІ, ДИТЯЧІ ТА ЖІНОЧІ ОРГАНІЗАЦІЇ
4.1. Молодіжні та дитячі організації
4.2. Волонтерський рух в Україні
4.3. Жіночий рух та жіночі організації
Типологія сучасного жіночого руху в Україні
4.4. Державне регулювання молодіжної та тендерної політики
Розділ 5 РЕЛІГІЙНІ ОРГАНІЗАЦІЇ
5.1. Загальні принципи функціонування релігійних організацій
Право на свободу совісті
Рівноправність громадян незалежно від їх ставлення до релігії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru