Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - Криміналістичні обліки, які ведуть підрозділи інформаційних технологій

1. Оперативно-довідковий (інша назва алфавітний) і дактилоскопічний.

Об'єкти: особи, котрі на території України: 1) є обвинувачуваними у вчиненні злочину; 2) засудженими; 3) розшукуваними; 4) затриманими за підозрою в бродяжництві; 5) громадяни України, які вчинили злочини поза її межами, про що наявні відповідні офіційні документи згідно з міжнародними договорами.

Облік центрально-регіональний - управління довідкових обліків Департаменту інформаційних технологій (ДІТ) МВС, відповідні управління (відділи) Управління (УІТ) ГУ, УМВС України в АРК, областях (у м. Києві та Київській області - ДІТ, м. Севастополі -УГТ ГУ МВС України в АРК), Централізованому обліку підлягає менша кількість осіб порівняно з регіональним (місцевим).

Дактилоскопічний облік здійснюється за десятипальцевою дактилоскопічною формулою; обліку підлягає менша кількість осіб порівняно з алфавітним, а саме: позбавлені волі (обраний запобіжний захід - тримання під вартою, відповідне покарання); затримані за підозрою в бродяжництві.

Реєстраційні документи (для поставлення на облік): основні - алфавітні картки форми 1,1а (для бродяжництва), розшукова картка для алфавітного; дактилоскопічна карта (вона ж і для перевірки) для дактилоскопічного. Інші коригувальні. Для перевірки за алфавітним обліком основним документом вважається вимога (можливий запит у довільній формі).

Призначення (завдання): встановлення фактів судимості, притягнення до кримінальної відповідальності, розшуку, заняття бродяжництвом, вирішення кримінальної справи; встановлення особи без документів та невпізнаного трупа відбувається лише за дактилоскопічним обліком.

2. Автоматизований банк даних (АБД).

Об'єкти: 1) особи: відомі злочинці за ознаками зовнішнього вигляду, способу та іншими обставинами вчинення злочину, злочинними зв'язками; наркомани, повії, затримані за бродяжництво, схильні до вчинення злочину чи негативних учинків за ознаками зовнішнього вигляду та іншими, що характеризують особу; 2) нерозкриті злочини переважно за даними об'єктивної сторони - способом учинення, предметом посягання, часом тощо, ознаками зовнішнього вигляду невідомого злочинця та ін.; 3) викрадені, вилучені нумеровані речі в широкому розумінні (все, що має номер) і такі, що мають характерні індивідуальні особливості, серед іншого й транспорті засоби (також безгосподарні), вогнепальна нарізна зброя (ще втрачена, знайдена); антикваріат (предмети старовини та образотворчого мистецтва).

Облік центрально-регіонально-місцевий: АБД - центр, область, район; ведуть комп'ютерні центри відповідних підрозділів ІТ МВС, а в міськрайлінорганах - уповноважені працівники; централізованому обліку підлягає менша кількість осіб та нерозкритих злочинів порівняно з регіональним і місцевим.

Реєстраційні документи - інформаційно-пошукові карти (ІПК) на особу і злочин (відповідні букви рос. ІПК-ЛЦ, ШК-ПР); на річ -ШК-В; сигнальна алфавітна картка з фотознімком особи. ІПК використовуються також для перевірки (постановлення на облік супроводжується перевіркою). Для перевірки довільної форми запити поштою (також електронною), телефоном, телеграфом, телетайпом тощо, поміж іншим і за неповними, обмеженими даними, хоча останнє передбачає видачу відомостей про безліч об'єктів із подібними ознаками.

Призначення (завдання) оперативно-пошукового обліку - (профілактичного) - розкриття злочинів; визначення кола осіб для пошуку злочинця, інших обставин учинення злочину.

Комп'ютерні центри відповідних підрозділів ІТ МВС, ГУ, УМВС України регіонального рівня ведуть автоматизовані інформаційно-довідкові системи, зокрема вогнепальної зброї, транспортних засобів ("Автомобіль"), що належать або перебувають в користуванні фізичних і юридичних осіб, тощо. їх дані також використовують для розкриття злочинів: наприклад, перевірка за неповними даними номерів транспорту і виявлення кола засобів, із-поміж яких вичленовують причетні до події злочину.

Криміналістичні обліки, які ведуть підрозділи експертно-криміналістичної служби МВС
Криміналістичні обліки, які ведуть підрозділи карного розшуку
РОЗДІЛ III. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТАКТИКА
Глава 10. Загальні положення криміналістичної тактики
1. Поняття криміналістичної тактики, її структура, завдання та взаємозв'язок із іншими розділами криміналістики
2. Тактичний прийом як одне з основних понять криміналістичної тактики, класифікація тактичних прийомів
3. Інші основні поняття (категорії) криміналістичної тактики
4. Перспективи розвитку криміналістичної тактики
Глава 11. Тактика побудови і перевірки версій, планування розслідування
1. Поняття, класифікація та значення криміналістичних версій для слідчої, експертної, судової діяльності
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru