Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - 4. Перспективи розвитку криміналістичної тактики

Розвиток криміналістики як науки, зміни кримінально-процесуального законодавства та реалії судово-слідчої практики розслідування окремих видів злочинів визначають напрямки (перспективи) вдосконалення криміналістичної тактики.

1. Впровадження в криміналістичну тактику новітніх техніко-криміналістичних засобів та методів виявлення, фіксації, вилучення і дослідження речових доказів.

Так, результативність усіх слідчих дій підвищується за дотримання техніко-криміналістичних рекомендацій щодо використання під час проведення слідчих дій новітніх технічних засобів: від планування розслідування (за допомогою спеціальних комп'ютерних програм) до реалізації окремих тактичних прийомів (наприклад слідчий огляд документів в ІК- та УФ-променях) та організації технічних каналів оперативного отримання слідчим облікової криміналістично значущої інформації під час підготовки слідчої дії.

2. "Психологізація криміналістичної тактики"

Що виявляється у все більш активному використанні в теоріях криміналістичної тактики наукових положень та розробок судової психології, зокрема щодо вивчення криміналістичних закономірностей формування свідчень особи, встановлення психологічного контакту, викриття неправдивих свідчень, подолання конфліктної ситуації тощо. На думку Є. П. Іщенка, саме з цієї причини виникає необхідність у пошуці нових підходів до професійної підготовки і перепідготовки слідчих та оперативних працівників, формуванні в них необхідних психологічних властивостей та вмінь.

3. "Технологізація криміналістичної тактики"

Пов'язана з тим, що останніми роками формується поняття технології проведення певних слідчих дій (В. П. Бахін, Р. С. Бєлкін, Є. П. Іщенко, 0. Р. Россинська, А. О. Топорков та інші науковці). Тактика необхідна тоді, коли виникає протидія слідчому у встановленні істини у справі, сукупність же тактичних прийомів покликана подолати протидію, при цьому їх певна послідовність та пов'язаність на етапах слідчої дії має технологічний характер. Такі наукові дослідження дозволять розробити криміналістичні алгоритми дій слідчого (судді), що матиме результатом удосконалення окремих методик розслідування злочинів. На думку В.Ю. Шепітька, алгоритмом є пропозиція тих чи інших сукупностей способів дій (тактичних прийомів) стосовно різних ситуацій, що сприяє досягненню визначених цілей і має вигляд послідовних формальних приписів.

До того ж, у криміналістичній літературі також акцентовано на необхідності формування типових тактичних операцій як найбільш ефективних комплексів слідчих дій, оперативно-розшукових та організаційних заходів стосовно проміжних завдань та слідчих ситуацій. Такі програми дій слідчого дозволяють суттєво оптимізувати розслідування, обрати правильний напрямок дій для якісного розслідування злочинів.

4. Розроблення нових і вдосконалення традиційних тактичних прийомів.

Надзвичайно актуальним є розроблення нових та вдосконалення наявних тактичних прийомів, що враховують вікові та психологічні особливості неповнолітніх підозрюваних, обвинувачених, потерпілих і свідків.

5. Розроблення тактики нових слідчих дій.

В умовах оновлення чинного кримінально-процесуального законодавства, перспективи прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу України актуальним видається розроблення тактики тих слідчих дій, на які традиційно науковці не звертали уваги. Зокрема, йдеться про слідчий експеримент, відбирання експериментальних зразків, пред'явлення для впізнання позавізуальним сприйняттям. У цьому сенсі вагомого значення набувають особливості тактики тих слідчих дій, що пов'язані з реалізацією слідчим інформації, здобутої оперативним шляхом, наприклад зняття інформації з каналів зв'язків тощо.

6. Розроблення тактики судового слідства.

Певний масив положень та рекомендацій слідчої тактики може застосовувати безпосередньо й суд, однак, ураховуючи процесуальні та організаційні особливості проведення судових дій, вважають необхідним розроблення окремої тактики судового слідства.

Глава 11. Тактика побудови і перевірки версій, планування розслідування
1. Поняття, класифікація та значення криміналістичних версій для слідчої, експертної, судової діяльності
2. Основні прийоми побудови і перевірки слідчих версій
3. Поняття, підстави, принципи, види, прийоми і значення планування розслідування
4. Техніка планування. Форми планів
Глава 12. Тактика допиту
1. Поняття, види, завдання допиту, значення показань для розкриття і розслідування злочину
2. Загальні тактичні прийоми допиту на різних його етапах (стадіях)
3. Особливості тактики допиту свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, неповнолітньої особи
4. Поняття, завдання очної ставки, її тактика
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru