Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - 3. Поняття, підстави, принципи, види, прийоми і значення планування розслідування

Розслідування злочинів вимагає високої організації слідчої роботи, у здійсненні якої великого значення набуває планування розслідування. Необхідність планування випливає з усієї суті діяльності слідчого у розслідуванні злочинів, яка потребує організованості, швидкості. Завданням кожного слідчого є вивчення наукових засад планування та впровадження їх у слідчу практику. Планування визначає ефективність розслідування, його цілеспрямованість, економію сил та засобів слідчого апарату.

Планування розслідування - складна понятійна конструкція, що являє собою сукупність дій, які виконуються в певній послідовності та спрямовані на вирішення відносно самостійних завдань. Планування є важливою передумовою, організаційною основою розслідування злочинів, засобом, що забезпечує впорядкованість розслідування, дією, що спрямована на забезпечення його успіху.

Планування розслідування - це складна розумова діяльність слідчого, спрямована на визначення цілей і найоптимальніших конкретних шляхів їх досягнення на конкретному етапі розслідування злочину.

Планування розслідування тісно пов'язане з побудовою і перевіркою версій. Висунення криміналістичних версій не є самоціллю, це - необхідна передумова організації діяльності по встановленню істини у справі. Слідом за висуванням версії йде виведення з неї всіх необхідних наслідків, які стають відправними пунктами у розслідуванні, що є елементом планування. Крім того, прослідковується взаємозв'язок між теорією версії та теорією планування. Розриваючи ці теорії, ми позбавляємо планування його основи, перетворюючи у сукупність прагматичних положень. Версія служить підставою планування, логічним обґрунтуванням змісту плану розслідування. Логіка взаємозв'язку знаходить своє вираження у виведенні наслідків (припущень) із версії, які стають підставою для організації слідчих дій та оперативно-розшукових заходів щодо їх перевірки, створюючи таким чином нерозривно пов'язану систему: від версії - до наслідків і до дій, спрямованих на їх перевірку.

У практичній діяльності ці процеси здійснюються одночасно. Версія визначає зміст планування; наслідки, виведені з неї, розглядаються в переважній більшості як цілі, визначаються й ураховуються в письмовому плані як обставини, питання, що встановлюються, вирішуються під час розслідування (складають обставини, що підлягають доказуванню в справі). Засоби перевірки версії є засобами їх установлення.

При складанні будь-якого плану розслідування необхідно дотримуватися певних загальних положень, які складають принципи планування.

Принципи планування - це об'єктивні і закономірні за своєю природою вимоги, які висуваються до слідчої діяльності та виступають відправними положеннями в її практичному здійсненні.

Назвемо основні принципи планування:

1. Принцип індивідуальності.

Індивідуальність планування пов'язана зі своєрідністю конкретного злочину, яка має враховуватися при складанні плану. Індивідуальність не виключає можливості виявлення загальних тенденцій в однотипних ситуаціях. Спільні риси однорідних злочинів призводять до того, що на конкретних етапах розслідування можуть проводитися одні й ті ж слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, які складають певний алгоритм. Однак індивідуальність кожного злочину завжди вимагає творчого підходу до складання плану, урахування як загальних закономірностей, так і специфіки події, яка розслідується. Тому план розслідування повинен бути індивідуальним, розрахованим на конкретний злочин, а не шаблонним. Принцип індивідуальності набуває важливого практичного значення у зв'язку із зростаючим використанням у розслідуванні злочинів схем типових версій, програмування та моделювання, застосування яких не виключає, а передбачає творчий підхід до вирішення слідчих завдань.

2. Принцип динамічності.

Динамічність визначає безперервність процесу планування, його оперативність, гнучкість, змінність. План розслідування - не разовий і незмінний акт. Він повинен бути гнучким, рухливим, змінним в залежності від ситуації, що складається, може змінюватися. Під час розслідування безперервно надходить нова інформація, з'ясовуються нові обставини. Тому частина намічених дій втрачає сенс, виникає потреба в додаткових.

3. Принцип реальності

Означає, що розроблений слідчим план повинен будуватися на основі реальної оцінки фактів, із реальних і обґрунтованих версій. Заплановані заходи мають бути дійсно необхідні і здійсненні у встановлені законом терміни, з використанням законних засобів. Реальність плану-це також його збалансованість у ресурсах і ліміту часу. Обсяг слідчих, оперативно-розшукових, процесуальних, організаційних дій, включених до плану, необхідно забезпечити певними силами і засобами. Збалансованість у часі полягає у виконанні кількості дій, намічених на даний проміжок часу. План має бути напруженим, але в межах реальних можливостей слідчого. В іншому випадку план не буде засобом чіткої організації роботи, частина заходів залишиться невиконаною, "постраждає" якість розслідування.

4. Принцип конкретності.

Конкретність передбачає чітке формулювання в плані завдань, які потрібно вирішити під час розслідування, дій, намічених до виконання, термінів та виконавців. План - робочий інструмент слідчого. Він не повинен містити лише загальні завдання і загальний напрямок розслідування. Навпаки, він повинен бути конкретним і містити конкретні завдання, що випливають із конкретних версій.

Крім названих принципів, в криміналістичній літературі ще називають такі: законність, обґрунтованість, економічність, оптимальність, ситуаційність, проте майже всі вони відображені в проаналізованих принципах.

Планування розслідування виконує безліч функцій. Серед них можна виділити основні:

1) визначення правильних шляхів розкриття злочину на основі кримінально-правової кваліфікації;

2) забезпечення об'єктивності, повноти і всебічності розслідування;

3) своєчасне застосування науково-технічних і тактичних прийомів криміналістики з урахуванням особливостей кожної справи;

4) забезпечення найбільш ефективного поєднання оперативно-розшукових заходів та слідчих дій під час розслідування;

5) сприяння економії сил і засобів слідчого апарату і швидкість розслідування.

Класифікація видів планування має умовний і відносний характер: чіткої межі між видами планування немає, різні види планування здійснюються паралельно, переходять один в одного в рамках єдиного процесу. Види планів залежать від того, за якими підставами здійснюється їх класифікація.

1. За об'єктом планування: планування, яке здійснюється по одній кримінальній справі, в тому числі планування загального процесу розслідування та його складових елементів (слідчої дії, сукупності слідчих дій, тактичних операцій, вирішення тактичних завдань, процесуальних дій тощо); планування у групі кримінальних справ (календарне).

2. В залежності від характеристики та обставин злочину, який розслідується: за версіями; за епізодами (складами злочинів); за винними особами.

3. За організаційними формами розслідування: планування розслідування, яке здійснюється слідчим одноособово; узгоджене планування - слідчого і оперативного працівника; планування розслідування, яке здійснюється групою, бригадою слідчих, слідчо-оперативною групою.

Розглянемо деякі з наведених видів планування більш детально.

Планування розслідування конкретного злочину або розслідування в конкретній кримінальній справі (яке, власне, переважно і викладається) у свою чергу має декілька видів (підвидів). Беручи до уваги етап, виділяють планування на початковому і наступному етапах розслідування. Можна також виділити планування перевірки заяви (повідомлення) про злочин у порядку ст. 97 КПК України (дослідчої, попередньої).

Планування конкретної слідчої дії (як і тактичної операції) взаємопов'язане з плануванням розслідування в справі й відбувається під час реалізації відповідного плану. Ним охоплюються всі етапи (стадії) слідчої дії Й таким чином моделюється вся діяльність з її організації, проведення і тактика. Визначаються: мета, що потрібно встановити, з'ясувати в перебігу слідчої дії; час, місце проведення, коло учасників, помічників та їх обов'язки, понятих; необхідні для провадження і фіксації техніко-криміналістичні й допоміжні засоби; інші організаційні заходи; слушні тактичні прийоми (особливо для робочого етапу); прийоми і засоби фіксації перебігу і результатів дії.

Узгоджене планування (разом з оперативними працівниками) має місце у випадку розслідування у багатоепізодних справах, у складних справах про особливо тяжкі, резонансні злочини, порушених за матеріалами оперативно-розшукової діяльності тощо. Такий вид планування розглядається як форма взаємодії слідчого з органом дізнання.

Календарне планування має місце у випадку одночасного розслідування слідчим декількох кримінальних справ. Таке планування має за мету забезпечення рівномірного розподілу роботи та часу у кожній справі.

Планування розслідування в конкретній кримінальній справі складається з декількох умовних етапів, що характеризуються відповідними прийомами.

На першому з них визначаються обставини, які треба встановити, з'ясувати. Для цього аналізуються наявні вихідні фактичні дані, зміст висунених версій, щоб конкретизувати наслідки, що випливають із них; ураховуються приписи ст.ст. 64 і 23 КПК України.

На другому етапі намічаються шляхи встановлення, вирішення запланованого. Це полягає у визначенні необхідних і доцільних слідчих дій, оперативно-розшукових, інших заходів, тактичних операцій, які спрямовані на доведення цих обставин чи спростування їх існування. Під час зазначеної діяльності використовуються програми (алгоритми) розслідування, розроблені у відповідних окремих криміналістичних методиках.

Для третього етапу характерне визначення термінів, слушної послідовності проведення, виконавців запланованих дій і заходів. Переважну більшість з них виконує слідчий. Також визначається, що буде проводити орган дізнання (конкретний працівник - член слідчо-оперативної групи), якій експертній установі (конкретному експертові в певних випадках) доручається провадження судової експертизи, до виконання чого варто залучити представників громадськості. Встановлюючи терміни, слід мати на увазі процесуальні строки, передбачені КПК України (наприклад, ст. 120 - строки досудового слідства).

Фактично подібним чином проводиться планування перевірки заяви (повідомлення) про злочин з урахуванням особливостей її предмета (основне - встановлення наявності чи відсутності підстави згідно з ч. 2 ст. 94 КПК України до порушення кримінальної справи), засобів, терміна, передбачених ст. 97 КПК України.

На четвертому етапі відбувається оформлення відповідних документів, в яких фіксуються результати планування.

Завдяки плануванню належним чином організується, контролюється робота слідчого, забезпечується своєчасність проведення розслідування в цілому та окремих видів діяльності. Важливе значення планування має для досягнення ефективності запланованих дій і заходів, отримання необхідної сукупності доказів, що забезпечує встановлення всіх обставин (ст.ст. 23,64 КПК України), істини у справі.

4. Техніка планування. Форми планів
Глава 12. Тактика допиту
1. Поняття, види, завдання допиту, значення показань для розкриття і розслідування злочину
2. Загальні тактичні прийоми допиту на різних його етапах (стадіях)
3. Особливості тактики допиту свідка, потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, неповнолітньої особи
4. Поняття, завдання очної ставки, її тактика
Глава 13. Тактика пред'явлення для впізнання
1. Поняття, сутність, види і значення результатів пред'явлення для впізнання в розкритті й розслідуванні злочинів
2. Тактичні прийоми підготовчого етапу пред'явлення для впізнання
3. Тактичні прийоми робочого етапу пред'явлення для впізнання різних об'єктів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru