Криміналістика - Волобуєв А.Ф. - 3. Особливості наступного етапу розслідування злочинів проти безпеки виробництва

Подальші слідчі ситуації в ході розслідування зазвичай зумовлені ефективністю проведення розслідування на початковому етапі, повнотою зібраного фактичного матеріалу, результатами перевірки висунутих версій, а також ставленням обвинувачених до пред'явленого їм звинувачення. Нові слідчі версії мають більш конкретний характер, що можна пояснити обсягом та характером зібраної інформації.

Виділяють такі типові слідчі ситуації, що складаються на наступному етапі розслідування злочинів проти безпеки виробництва (за В.К. Лисиченком).

Перша слідча ситуація характеризується наявністю достатніх фактичних даних, за допомогою яких вичерпно встановлюються обставини нещасного випадку, аварії, його причини, порушені вимоги законодавства, правила, коло винних осіб. У цій ситуації доцільно на основі детального аналізу результатів слідчих дій, проведеного на попередньому етапі, деталізувати раніше висунуті й можливі нові версії (наприклад, щодо причин події, умов, що сприяли їх настанню, їх зв'язку з виявленими, іншими можливими порушеннями правил безпеки і діями конкретних учасників події, відносно їх наслідків, заподіяного збитку тощо) і розробити план їх перевірки. Залежно від характеру висунутих версій і намічених питань можуть бути залучені спеціалісти; проведений огляд і вилучення нових документів, що характеризують технічні й організаційні причини порушень; здійснений допит окремих свідків; відтворення обстановки і обставин події у формі слідчого експерименту і перевірки на місці свідчень обвинуваченого та свідків. Послідовність зазначених слідчих дій у конкретних випадках може змінюватися залежно від характеру завдань розслідування.

Друга слідча ситуація характеризується наявністю даних, що свідчать про раніше не встановлені порушення правил безпеки виробництва або наявність нового суб'єкта цього злочину, відсутність причинового зв'язку між виявленими порушеннями і нещасним випадком, що стався. Частіше за все це встановлюється проведенням певного виду технічних експертиз. У такій ситуації слідчий повинен ретельно перевірити висновки експертизи, зіставивши їх із раніше отриманими доказами, з'ясувати причини розбіжності між ними і допитати експерта. В разі необхідності намічають нові версії, що стосуються цих обставин, і перевіряють їх. Із метою перевірки таких версій можуть проводити допит осіб, що здійснювати розслідування нещасного випадку, аварії або ж експерта, посадових та інших осіб; призначати додаткові або повторні технічні експертизи, іноді відтворення обстановки і обставин події у формі слідчого експерименту.

Третя слідча ситуація наступного етапу характеризується обраною позицією винної особи (на яку покладено обов'язки щодо забезпечення безпеки виробництва). Вона може визнавати себе винною або заперечує свою вину. Саме така позиція особи досить часто зустрічається в практиці, маючи різні варіанти вияву, наприклад, коли обвинувачений: а) не визнає пред'явленого звинувачення, мотивуючи відхилення від установлених правил виробничою необхідністю; б) визнає встановлені розслідуванням порушення правил, але зазначає при цьому інші причини. Іноді звинувачений посилається на те, що подія виникла з вини потерпілого або інших посадовців. У разі виникнення таких ситуацій важливо виконати такі дії: допит свідків (на яких указує обвинувачений), представників адміністрації, відповідальних за дотримання техніки безпеки на певній виробничій ділянці; провести очні ставки, вилучення додаткових документів.

Лише після виявлення причин і умов, що викликали подію, перевірки можливих версій і збору всіх доказів за справою, слідчий, керуючись вимогами ст. ст. 22, 23, 64 і 212 УПК, може ухвалити рішення про завершення досудового слідства.

4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій
Огляд місця події
Допит свідків, потерпілих, підозрюваних (обвинувачених)
Виїмка і огляд документів
Призначення експертиз
Глава 24. Методика розслідування злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів
1. Криміналістична характеристика злочинів, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів
Сліди злочинів
Особа злочинця
2. Особливості порушення кримінальної справи і початкового етапу розслідування
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru