Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку та аудиту - Івахненков С.В. - Моделі облікових записів у комп'ютерних облікових програмах

Огляд більше 20 наявних на українському ринку програм для комп'ютеризації бухгалтерського обліку свідчить про те, що в практичній роботі з ведення обліку підприємства використовують комп'ютерні програми, які відрізняються функціональним виконанням, способами налагодження, інтерфейсом, але побудовані за однією моделлю. її суть — уніфікація даних та подача їх у системі подвійного запису. Вона, як правило, ускладнена і доповнена спеціальними допоміжними деталями, необхідними для відображення специфіки операцій різних ділянок обліку. Спеціалісти іноді називають її уніфікованою узагальненою моделлю обліку [14]. Проф. В.П. Завгородній також вважав, що в основі змісту обліково-економічних моделей лежить принцип подвійного запису, що відображає економічну сутність тих або інших явищ. Справді, подвійний запис є універсальним механізмом, за допомогою якого можна адекватно відображати факти господарського життя. Бухгалтерія — головне джерело і головний споживач інформації на підприємстві, тому зберігання даних у єдиному уніфікованому регістрі, побудованому на принципі подвійного запису, має сенс.

Однак в окремих програмних продуктах ("Галактика", "Лок-ОФФИС", Miracle) обробка та накопичення первинної документації спочатку здійснюються шляхом простої реєстрації, а потім виконується формування бухгалтерських проводок.

У цьому разі за умови коректної побудови бази даних первинних документів, яка дає змогу будувати й обробляти міждоку-ментні та міжреквізитні зв'язки, можна не формувати бухгалтерських проводок під час введення документів. До того ж технічно на великих та багатопрофільних підприємствах, які не обмежуються комп'ютеризацією бухгалтерського обліку, а проводять комплексну автоматизацію господарської діяльності, і де дані оперативного (або, іншими словами, первинного) обліку безпосередньо використовуються всіма економічними службами, це може забирати значну частину ресурсів обчислювальних систем. Доцільніше в кінці звітного періоду формувати зведені проводки з синтетичного обліку для складання фінансової звітності, а для потреб управління користуватися спеціальними аналітичними механізмами.

З цього погляду бухгалтерські проводки в комп'ютерній системі є вторинною інформацією, результатом застосування набору специфічних запитів до сукупності первинних документів, які зберігаються в базі даних, і не більше того. Рахунки і проводки, як основна інформаційна компонента бухгалтерського контуру автоматизованої системи управління, можуть бути звільнені від невластивого їм технологічного навантаження, яке існує в системах автоматизації, побудованих на базі домінанти принципу подвійного запису.

Якщо дотримуватись моделі подвійного запису, то слід погодитися з E.H. Воєвудським, що при комп'ютеризації обліку насамперед необхідно формалізувати опис господарського факту, який є предметом подвійного запису. Кожен господарський факт характеризується набором ознак і вимірників, тобто його можна подати у вигляді Ь = {av av ае,ап}, деа19 av ае,ап — ознаки і вимірники господарського факту [2, с. 62]. Ознаки характеризують якісні сторони господарського факту, а вимірники — його кількісну сторону. Записуються вони у вигляді чисел і можуть вимірюватись у натуральній, вартісній формі або у витратах праці. Записуючи господарський факт у комп'ютер, користувач складає "облікову фразу". Облікова фраза складається з таких частин: дата господарської операції, шифри рахунків, що дебетуються та кредитуються (включно з характеристикою в аналітичному розрізі), суми окремих проводок, кількість (натуральні вимірники для операцій із товарно-матеріальними цінностями), сума в іноземній валюті та курс валюти (для операцій з іноземною валютою), сума господарської операції (документа), номер первинного документа; короткий зміст господарської операції. У ряді програм алгоритми, що забезпечують введення облікових фраз, називаються механізмом групових операцій. В обліковій фразі може бути декілька проводок, що відображають господарський факт.

Розширені можливості облікових записів в комп'ютерних програмах
Складання звітності в комп'ютерних облікових програмах
3.2. ОСОБЛИВОСТІ ЕЛЕКТРОННОГО ДОКУМЕНТООБІГУ
Поняття електронного документообігу
Програмні системи електронного документообігу
Маршрути електронних документів
Реєстрація електронних документів
Створення архіву електронних документів
3.3. КОМП'ЮТЕРНІ ФОРМИ ТА СИСТЕМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ
Поняття та ознаки форми бухгалтерського обліку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru