Науково-практичний коментар Господарського процесуального кодексу України - Мельник М.П. - Стаття 57. Документи, що додаються до позовної заяви

До позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

1) вжиття заходів досудового врегулювання господарського спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу/ з кожним із відповідачів (у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні договорів, - відповідно договір, проект договору, лист, який містить вимогу про укладання, зміну чи розірвання договору, відомості про пропозиції однієї сторони і розгляд їх у встановленому порядку, відповідь другої сторони, якщо її одержано, та інші документи; у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - копія претензії, докази її надсилання відповідачу, копія відповіді на претензію, якщо відповідь одержано);

2) відправлення відповідачеві копії позовної за я ви і доданих до неї документів;

3) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі; 3-1) виключено

4) обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги. До заяви про визнання акта недійсним додається також копія оспорюваного акта або засвідчений витяг з нього.

До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

(Із змінами і доповненнями, внесеними згідно із законами України від 17.05.2001 р. N 2413-ІІІ, від 21.06.2001 р. N 2539-ІІІ, від 08.07.2011 р. N 3674-VI)

КОМЕНТАР:

1. Коментована частина передбачає перелік документів, які позивач повинен додати до позовної заяви. Слід зазначати, що даний перелік не є вичерпним, в ньому визначені лише обов'язкові документи, які повинні міститися в переліку.

При подачі позову, сторона повинна долучити до позовної заяви претензію, докази її направлення відповідачу та відповідь, якщо така була надіслана.

Важливим моментом є те, що позивач повинен в обов'язковому порядку долучити до позовної заяви, яка подається в суд доказ направлення позовної заяви з додатками (квитанція з поштового відділення, кур'єрської служби тощо) та опис вкладеного. Недотримання вищезазначеного тягне за собою негативні наслідки - повернення позовної заяви.

Слід звернути увагу, що в описі вкладеного перелік документів, який направляється іншим сторонам повинен чітко відповідати переліку документів, який поданий до суду. У разі виявлення судом не відповідності між документами, які надіслані іншим сторонам та документами, поданими в суду - суд повертає позовну заяву позивачу.

По кожній обставині, на яку посилається позивач, останній повинен долучити доказ на підтвердження цих обставин.

2. У разі якщо предметом позову є визнання акта недійсним, до позовної заяви необхідно долучити його завірену копію або виписку.

3. Заява про видачу судового наказу повинна містити докази сплати судового збору. Такими доказами є квитанція (платіжне доручення). У разі сплати коштів юридичною особою, на платіжному дорученні має бути відмітка банку про зарахування цих коштів в державний бюджет. Важливим нюансом, що дуже часто зустрічається на практиці, є подання

1.Особливістю господарського процесу є те, що законодавець зобов'язав сторін, які подають позов до господарського суду направити позовну заяву з додатками відповідачам, третім особам, які зазначені в позовній заяві. Нововведенням є те, що таке направлення повинно здійснюватися рекомендованим листом/цінним листом з описом вкладеного. Наявність опису вкладеного є обов'язковою умовою. Важливим моментом є те, що позивач повинен в обов'язковому порядку долучити до позовної заяви, яка подається в суд доказ направлення позовної заяви з додатками та опис вкладеного. Недотримання вищезазначеного тягне за собою негативні наслідки - повернення позовної заяви.

Крім того, слід звернути увагу, що в описі вкладеного перелік документів, який направляється іншим сторонам повинен чітко відповідати переліку документів, який поданий до суду. У разі виявлення судом не відповідності між документами, які надіслані іншим сторонам та документами, поданими в суду - суд повертає позовну заяву позивачу.

2. Зазначені вище дії щодо направлення копій документів сторонам покладений на позивача і у разі, якщо під час розгляду справи судом буде змінений відповідач або долучено іншого співвідповідача - в даному випадку позивач повинен дотримавшись ч. 1 коментованої статті направити копії документів, надавши суду докази такого направлення доказів сплати в копіях, що є порушення, наслідком чого є залишення заяви без руху.

4. Заява, яка подається представником особо, яка має право вимоги, повинна містити документ, який підтверджує право представника не тільки на представлення інтересів, але й і на подачу такої зави.

До документів, які можуть підтверджувати такі повноваження можна віднести:

- Довіреність фізичної особи, на надання повноважень, яка підлягає нотаріальному посвідченню;

- Довіреність юридичної особи, або документи, які підтверджують повноваження керівника. В даному випадку, для запобігання настання негативних наслідків, при подачі довіреності необхідно надати статутні документи та докази, які підтверджують право керівника на видачу довіреності;

- Ордер на вчинення певної дії та договір про надання адвокатських послуг, укладений з заявником;

- свідоцтво про народження дитини, інші документи, які встановлюють статус опікуна (піклувальника)

Стаття 58. Об'єднання позовних вимог
Стаття 59. Відзив на позовну заяву
Стаття 60. Подання зустрічного позову
Розділ Х. ПОРУШЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ ТА ПІДГОТОВКА МАТЕРІАЛІВ ДО РОЗГЛЯДУ У ПЕРШІЙ ІНСТАНЦІЇ
Стаття 61. Прийняття позовної заяви
Стаття 62. Відмова у прийнятті позовної заяви
Стаття 63. Повернення позовної заяви
Стаття 64. Порушення провадження у справі
Стаття 65. Дії судді по підготовці справи до розгляду
Розділ XІ. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЗОВУ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru