Право Європейського Союзу - Муравйов В.І. - Свобода отримання послуг

Свобода отримання послуг є необхідним наслідком свободи їх надання. У ДФЄС немає положень про свободу отримання послуг. Таке право випливає з положень актів інститутів Євросоюзу та рішень Суду ЄС.

Директива ЄС 2004/38 закріплює право громадян Євросоюзу вільно пересуватися в його межах з метою отримання послуг.

Директива ЄС 2006/123 визначає отримувачів послуг.

Практика Суду ЄС сприяла вирішенню широкого спектра питань, пов'язаних з отриманням послуг в ЄС.

Рішення Суду ЄС у справі 286/82 Ілші 11984] стосувалося звинувачень громадян Італії з боку італійських властей у порушенні італійських законів про валютні операції, оскільки сума грошей, яку вони взяли з собою для туристичної поїздки і лікування за кордоном, перевищувала встановлений законом мінімум. Суд ЄС зазначив, що розділ Договору про заснування Європейського співтовариства щодо послуг поширюється також на громадян держав-членів Євросоюзу, які бажають отримати послуги і виїжджають з цією метою до іншої країни Євросоюзу. До категорій одержувачів послуг належать туристи; особи, якім потрібно лікування за кордоном; особи, які виїжджають за кордон на навчання; підприємці. Проте Суд ЄС визнав, що права осіб, які отримують послуги на території іншої держави-члена, не є тотожними правам, гарантованим правом Євросоюзу працівникам-мігрантам. Насамперед це стосується права робітників держав-членів на працевлаштування, доступу до підготовки у професійних училищах, доступу до соціальних і податкових пільг тощо (ст. 7 Регламенту ЄЕС 1612/68).

Отримуючи послуги у сфері професійно! підготовки, громадяни з інших держав-членів мають право проходити таку підготовку у будь-якій країні Євросоюзу на тих самих умовах, що й громадяни цієї країни. У справі 293/83 Gravier 11985] Суд ЄС визнав право рівної плати за професійну підготовку громадян держав-членів Євросоюзу. Справа стосувалася громадянки Франції, яка хотіла навчатися у художній академії м. Льєжа (Бельгія) і як іноземна студентка повинна була сплачувати за навчання більше, ніж бельгійські студенти та громадяни з інших країн Євросоюзу, що працюють у Бельгії, і члени їх сімей. Вона стверджувала, що нерівність в оплаті порушує ст. 49 Договору про заснування Європейського співтовариства (нині - ст. 56 ДФЄС), оскільки обмежує її свободу пересування з метою отримання послуг у сфері професійної підготовки. Суд ЄС підтримав її скаргу, взявши до уваги положення права Євросоюзу, які вимагають забезпечити доступність професійної підготовки для громадян країн Євросоюзу і забороняють дискримінацію на національному грунті (ст. 150 Договору про заснування Європейського співтовариства) (нині - ст. 166 ДФЄС). Суд ЄС включив до поняття "професійна підготовка" усі форми навчання конкретній спеціальності, навіть якщо програма містить загальноосвітні предмети (формула Грав'є). Як виключення можна розглядати навчання з метою підвищення загального рівня знань, а не для отримання спеціальності (справа 24/86 Blaizot [1988]). У справі 263/86 Humbel [ 1988], яка стосувалася платні за середню освіту, Суд ЄС дійшов висновку, що курс загальної освіти може вважатися практичним, якщо він є частиною програми професійної підготовки.

Визнавши право студентів на однакову плату за навчання, Суд ЄС, однак, відмовився підтримати право громадян з інших країн Євросоюзу на отримання стипендій і грантів з державних фондів країни перебування і вказав, що вони не підпадають під дію Договору про заснування Європейського співтовариства (справи 39/86 Lair [1988] та 197/86 Brown [1988)). На думку Суду ЄС, це вимагає значних фінансових витрат і пов'язано зі складністю для держав-членів забезпечити взаємність у вирішенні цих питань.

7. Вільний рух капіталів і платежів
Свободи внутрішнього ринку Європейського Союзу і треті країни
Розділ VI. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ КОНКУРЕНЦІЇ НА ВНУТРІШНЬОМУ РИНКУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
1. Поняття та правові основи антимонопольної політики та права конкуренції Євросоюзу
Поняття конкуренції то її роль у процесі інтеграції Європейського Союзу
Джерела правового регулювання права конкуренції Євросоюзу та розмежування компетенції
Основні риси та принципи права конкуренції Євросоюзу
2. Правила конкуренції, що застосовуються до підприємств
Поняття підприємств
Доктрина єдиного економічного суб'єкта господарювання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru