Сучасне міжнародне право - Пронюк Н.В. - ПЕРЕДМОВА

Міжнародне право справедливо можна вважати видатним надбанням людства, що створювалось протягом століть з метою утвердження стабільних, упорядкованих міжнародних відносин. В умовах сьогодення інтерес до нього все більше зростає, оскільки збереження цивілізації потребує подальшого підтримання міжнародного правопорядку та запобігання розвитку подій, що загрожують миру і безпеці.

Наприклад перед міжнародним співтовариством постали і постають нові проблеми: територіальні спори та правонаступництво держав" громадянські війни, міжнародний тероризм, захист національних меншин, біженців, екологічна безпека, торгівля людьми, наркотиками, зброєю тощо. Зростають протиріччя і невідповідність у рівні життя розвинутих країн і тих, що розвиваються. Без вирішення цих та багатьох інших питань не можна повністю з'ясувати значення міжнародного права у сучасному житті.

Генеральна Асамблея ООН рекомендувала державам заохочувати свої навчальні заклади до включення курсів з міжнародного права для студентів, які вивчають право, політичні науки та інші дисципліни, а також вивчити можливість включення міжнародно-правових тем до навчальних планів шкіл (резолюція ГА ООН 45/40 від 28 листопада 1990 р.).

Цей навчальний посібник призначений для отримання знань з міжнародного права, пристосування їх до практичних ситуацій у повсякденному житті, вироблення навиків пошуку, тлумачення норм міжнародного права, імплементації у національне законодавство та їх застосування.

Курс лекцій дає уявлення про предмет в цілому і його найважливіші конкретні положення, нову інформацію, яка не міститься у підручниках. Ознайомлення з цим навчальним посібником надасть систематичні й детальні знання з навчального курсу, сприятиме його запам'ятовуванню. У свою чергу, відтворення матеріалу, його обговорення на семінарських і практичних заняттях, розв'язання задач, правова кваліфікація конкретних ситуацій, співставлення документів дають можливість у повній мірі зрозуміти почуте й прочитане, навчитися користуватися знаннями, саме цього потребують справжні фахівці-правознавці.

Міжнародне право не слід сприймати як виключно теоретичну дисципліну, що передбачає уявлення тільки про основи правового регулювання міжнародних відносин. Насправді міжнародне право тісно взаємодіє з національними правовими системами, різними нормами внутрішньодержавного права, яке сприяє реалізації міжнародно-правових норм. Матеріал цього посібника це яскраво підтверджує.

У ділових колах, в органах державної влади, місцевого самоврядування зростає необхідність у належному вивченні міжнародного публічного і міжнародного приватного права. Міжнародне право стає все більш важливим компонентом розгалужено! системи зв'язків, які поєднують нас як у межах окремих держав, так і у світовому співтоваристві.

В умовах здійснення економічних, політичних, правових та інших реформ в Україні та історичних змін на міжнародній арені розкриваються нові можливості міжнародного права, створюються його нові інститути та галузі. Також зростає роль України як повноправного суб'єкта міжнародного права, зокрема у міжнародному нормотворчому процесі, співробітництві держав у боротьбі зі злочинністю, праві міжнародних організацій, міжнародному гуманітарному праві, праві зовнішніх зносин, міжнародному морському праві тощо.

У навчальному посібнику запропоновані також ситуативні завдання, тести з міжнародного права у межах навчальної програми з дисципліни "Міжнародне право". Курсанти, студенти і слухачі таким чином отримають взаємодоповнюючий комплекс навчальної літератури, побудованої на основі єдиної програми.

Завдання складені на основі фактів, подій, документів і літератури з міжнародного життя, практики судових та інших органів, міжнародних організацій. Умови завдань не завжди можуть співпадати з реальними датами, обставинами, оскільки підібрані, насамперед, з навчальною метою.

При підготовці посібника .Сучасне міжнародне право, використані аналогічні опубліковані вітчизняні та зарубіжні видання, національні та міжнародно-правові акти, офіційна інформація Міністерства закордонних справ України, зовнішньополітичних відомств інших держав, міжнародних організацій, у тому числі матеріали інформаційної мережі Інтернет. Також враховано досвід викладання дисципліни "Міжнародне право" у провідних вузах України, зокрема, Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київському національному університеті внутрішніх справ, Харківському національному університеті внутрішніх справ, Львівському національному університеті імені Івана Франка, Одеській національній юридичній академії.

Посібник призначений для використання за будь-яких організаційних форм навчання - стаціонарній, заочній, дистанційній, екстернатній; він може виявитися корисним також для аспірантів (ад'юнктів) і для викладачів вузів, полегшуючи пошук фактологічного матеріалу та його інтерпретацію стосовно конкретних ситуативних завдань з міжнародного права.

Тема 1. Природа та особливості сучасного міжнародного права
1. Поняття "міжнародне публічне право".
2. Предмет і об'єкт міжнародного права.
Об'єкт міжнародного права
3. Основні етапи розвитку міжнародного права.
4. Система і структура сучасного міжнародного права.
5. Джерела і функції міжнародного права.
6. Співвідношення міжнародного приватного права і міжнародного публічного права.
Тема 2. Норми і принципи сучасного міжнародного права
1. Поняття і структура норми міжнародного права.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru