Цивільне право України. Особлива частина - Дзера О.В. - 2. Підстави виникнення зобов'язань

Зобов'язальні відносини, як і інші цивільні правовідносини, виникають з обставин, передбачених законом як юридичні факти.

Частина 2 ст. 509 ЦК містить відсилочну норму, згідно з якою підстави виникнення зобов'язань встановлюються статтею 11 ЦК України, якою водночас визначаються підстави виникнення цивільних прав та обов'язків.

Невипадково серед юридичних фактів, з яких виникають зобов'язання, договір визначений спеціально у ст. 11 ЦК України, Саме цим підкреслюється значення і питома вага цивільних договорів для виникнення зобов'язань. Договір виконує функцію безпосередньої правостворюючої підстави виникнення зобов'язання. Це означає, що права та обов'язки сторін, які становлять зміст зобов'язання, виникають із самого договору і не потребують інших факторів.

Так, закрите акціонерне товариство "Консул" уклало договір оренди виробничого приміщення у м. Львові із фірмою "Либідь". Після укладення зазначеного договору між сторонами - ЗАТ "Консул" та фірмою "Либідь" - виникло зобов'язання, зміст якого полягав у тому, що ЗАТ "Консул" має право вимагати передачі йому в тимчасове оплатне користування виробничого приміщення, зазначеного в договорі оренди, а фірма "Либідь", надавши це приміщення, має право вимагати сплати орендної плати в розмірі і строк, передбачені укладеним між ними договором.

Новий ЦК України значно розширив перелік цивільно-правових договорів, з якими пов'язується виникнення зобов'язань. Серед них нові договори, які не регулювалися ЦК УРСР: договори лізингу, франчайзингу, факторингу, довірчого управління майном тощо.

Не тільки договори, а й односторонні правочини можуть утворювати зобов'язання. Так, з публічного обіцяння винагороди відповідно до ст. 435 ЦК УРСР виникав обов'язок організації, яка оголосила конкурс, виплатити обіцяну винагороду особі, яка визнана гідною винагороди.

У новому ЦК України перелік зобов'язань, що виникають з односторонніх позитивних дій, значно розширений. До них також віднесено: ведення чужих справ без доручення, запобігання загрозі шкоди чужому майну, рятування здоров'я та життя іншій особі.

Адміністративний акт

У зв'язку з розширенням ринкових засад в економіці зменшується питома вага адміністративних актів у загальному обсязі підстав виникнення зобов'язання. Це безпосередньо пов'язано з тим, що акти планово-розпорядчих органів, які були підставами виникнення більшості господарських зобов'язань за участю соціалістичних організація, у сучасних умовах практично не застосовуються у цивільному обороті.

Однак, хоч можливість виникнення цивільних зобов'язальних правовідносин безпосередньо з адміністративних актів значно звузилася, але не виключається. Наприклад, у разі прийняття органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування рішення про викуп земельної ділянки у зв'язку з суспільною необхідністю у цих органів виникає зобов'язання сплатити викупну суму власнику земельної ділянки у порядку, встановленому Законом (ст. 350 ЦК України, ст. 146 ЗК України).

Значно частіше трапляються випадки, коли адміністративні акти не безпосередньо створюють зобов'язання, а у сукупності з іншими підставами.

В юридичній літературі М. М. Агарков обґрунтував теорію "юридичного складу". Вона зводилася до того, що зобов'язання виникали не просто з планово-розпорядчого акта, а з юридичного складу, до якого, поряд з адміністративним актом, входив і договір.

У ряді випадків виникнення зобов'язань пов'язують із фактичним складом.

Заподіяння шкоди та інші неправомірні дії

Цивільні зобов'язання покликані не тільки регулювати відносини, які спрямовані на задоволення нормальних потреб громадян та організацій: передачу майна, використання робіт, надання послуг тощо. Поряд із регулятивною функцією зобов'язання також виконують охоронну функцію. Такі охоронні зобов'язання виникають з неправомірних дій - заподіяння шкоди, придбання або зберігання чужого майна без достатніх підстав та ін.

Новий ЦК України до цієї групи підстав виникнення зобов'язань відносить створення небезпеки (загрози) життю і здоров'ю фізичних осіб, а також їхньому майну та майну юридичних осіб.

Однак, хоч такі зобов'язання виникають із неправомірних дій, самі вони спрямовані на досягнення правомірного результату - відновлення порушеного майнового становища учасників майнового обороту.

Адміністративний акт
Заподіяння шкоди та інші неправомірні дії
3. Система цивільних зобов'язань
4. Динаміка суб'єктного складу зобов'язання
Глава 2. Виконання зобов'язань
1. Виконання зобов'язання і його підтвердження
2. Загальні умови виконання зобов'язання
3. Принципи виконання зобов'язання
4. Елементи належного виконання зобов'язання
Суб'єкти виконання зобов'язання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru