Цивільне право України. Особлива частина - Дзера О.В. - 2. Сторони в договорі оренди

Відповідно до Закону України "Про оренду державного або комунального майна" суб'єктами оренди є орендодавці та орендарі.

Орендодавцями державного та комунального майна виступають:

- Фонд державного майна України, його регіональні відділення та представництва - щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, а також майна, що не увійшло до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоративні), що є державною власністю, крім майна, що належить до майнового комплексу Національної академії наук України та галузевих академій наук, а також майна, що належить вищим навчальним закладам та/або науковим установам, що надається в оренду партнерам наукових парків;

- органи, уповноважені Верховною Радою Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування управляти майном, - щодо цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, яке відповідно належить Автономній Республіці Крим або перебуває в комунальній власності;

- підприємства - щодо окремого індивідуально визначеного майна та нерухомого майна, загальна площа яких не перевищує 200 кв. м на одне підприємство.

Для того щоб підприємство мало право передати в оренду власний структурний підрозділ (філію, цех, дільницю) та нерухоме майно, що перевищує площу 200 кв. м, воно має одержати дозвіл Фонду державного майна України, його регіонального відділення, представництва. Якщо майно перебуває у власності Автономної Республіки Крим або в комунальній власності, то такий дозвіл підприємству налається органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування, уповноваженими управляти відповідним майном.

Орендарями державного та комунального майна можуть бути:

- господарські товариства, створені членами трудового колективу підприємства або його структурного підрозділу;

- інші юридичні особи та громадяни України;

- фізичні та юридичні особи іноземних держав, міжнародні організації та особи без громадянства.

Фізична особа, яка бажає укласти договір оренди державного майна з метою його використання у підприємницькій діяльності, зобов'язана до моменту укладення такого договору зареєструватись як суб'єкт підприємницької діяльності.

Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. під підприємництвом розуміє самостійну, ініціативну, систематичну, на власний ризик господарську діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних, соціальних тощо результатів та одержання прибутку.

З огляду на це вбачається, що якщо фізична особа планує використовувати орендоване державне або комунальне майно для досягнення економічних, культурних, соціальних та інших результатів та без мети одержання прибутку, тобто здійснення діяльності, що не є підприємницькою, то для укладення договору оренди вона не зобов'язана реєструватися як суб'єкт підприємницької діяльності.

Особливістю Закону України "Про оренду державного або комунального майна" є те, що він передбачає створення членами трудового колективу підприємства або його структурного підрозділу організації у формі господарського товариства як можливого майбутнього орендаря.

Рішення трудового колективу підприємства, його структурного підрозділу про оренду цілісного майнового комплексу буде вважатися прийнятим, якщо за нього проголосувало понад половину членів трудового колективу підприємства. Ініціативу щодо оренди структурного підрозділу підприємства повинна підтримати також понад половину складу трудового колективу підрозділу цього підприємства. Після прийняття рішення про оренду цілісного майнового комплексу члени трудового колективу підприємства, його структурного підрозділу засновують відповідно до чинного законодавства господарське товариство.

До реєстрації у встановленому порядку статуту господарського товариства кожен член трудового колективу підприємства або його структурного підрозділу, цілісний майновий комплекс якого передається в оренду, має право вступити у зазначене господарське товариство на підставі особистої заяви.

Створене членами трудового колективу господарське товариство має переважне право перед іншими фізичними та юридичними особами на укладення договору оренди майна підприємства або його структурного підрозділу, де створене це господарське товариство.

3. Порядок укладення договору оренди
4. Зміст договору оренди
5. Викуп (приватизація) об'єкта оренди
6. Припинення договору оренди
Глава 28. Лізинг
1. Правове регулювання, поняття та правова природа лізингу як договірного зобов'язання
Лізинг та оренда
Купівля-продаж у розстрочку (найм-продаж) та лізинг
Кредитні відносини та лізинг
Лізинг та доручення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru