Цивільне право України. Особлива частина - Дзера О.В. - 6. Припинення договору простого товариства

Правова природа ст. 1141 ЦК України, яка регулює припинення договору простого товариства, закладена ще в Проекті Цивільного уложення Росії, була відображена в ЦК УРСР 1922 р. (ст. 289) та у відповідних кодексах союзних республік. Суть правової природи зводилася до встановлення відповідних критеріїв класифікації підстав припинення договору. У науковій літературі можна зустріти кілька класифікацій. Так, А. Б. Савельєв виокремив такі групи підстав: "1) підстави, пов'язані з правосуб'єктністю сторін (до них належать смерть учасника, оголошення його недієздатним, обмежено дієздатним або безвісно відсутнім, ліквідація чи реорганізація юридичної особи, яка бере участь у договорі); 2) підстави майнового характеру (оголошення учасника неплатоспроможним (банкротом) чи виділ його частки на вимогу кредитора); 3) підстави, пов'язані з волевиявленням учасника (відмова від договору, розірвання договору на вимогу сторони)"1. М. І. Брагінський, В. В. Вітрянський виділяють підстави, які пов'язані з долею юридичної чи фізичної особи, яка є учасником договору (смерть учасника, оголошення його недієздатним, обмежено дієздатним або безвісно відсутнім, ліквідація чи реорганізація юридичної особи, оголошення учасника неплатоспроможним (банкрутом), підстави, які настають за волею учасників (відмова будь-якого учасника від подальшої участі у безстроковому договорі простого товариства, розірвання строкового договору на вимогу одного з учасників); підстави, які залежать від волі учасників (закінчення строку дії договору, а також про виділ частки учасника на вимогу кредиторів).

Необхідно зазначити, що перераховані підстави не є безумовними для припинення договору (окрім, закінчення строку дії). Згадані обставини можуть стати, а можуть і не стати підставами припинення договору. Так, наприклад, при вибутті учасника з простого товариства з перерахованих підстав договір не припинить свою дію, якщо учасників залишиться більш як один після вибуття і якщо домовленістю учасників передбачено збереження договору щодо інших учасників. Не припиняє договір дію, коли стосовно вибувшого учасника вступають в дію норми щодо правонаступництва.

У літературі порушується питання про можливість виключення особи зі складу учасників, що можливо, наприклад, в товариствах з обмеженою відповідальністю3. Чи можливо за аналогією застосовувати ст. 64 Закону України "Про господарські товариства", яка передбачає виключення учасника з товариства поза його згодою? Ми не розглядаємо таку позицію як можливий варіант для вирішення спірної ситуації, оскільки просте товариство - це, в першу чергу, наявність договірних відносин між учасниками, які регулюються нормами договірного права. Вихід учасника з товариства, на нашу думку, можливий лише за правилами статей 1142,1143 ЦК України, які не передбачають можливості виключення учасника поза його волею.

Вихід учасника за волею останнього, у свою чергу, залежить від строку дії договору. Якщо договір укладений на невизначений строк, право на вихід учасника є безумовним, закон містить лише вимогу про подачу заяви про це не пізніш як за три місяці до виходу з договору. Крім того, імперативною є норма щодо неможливості обмежити зазначену умову - обмеження права на відмову є нікчемним. Якщо учасників понад два, а в договорі передбачено умову про подальше збереження дії договору, договір не припиняє свою дію.

Якщо договір укладено на визначений строк або він припиняє дію в разі досягнення мети, учасник має право розірвати договір (а не відмовитись, як в попередньому випадку) у відносинах з іншими учасниками через поважну причину.

При припиненні договору простого товариства необхідно звернути увагу на правовий режим майна, що є в наявності у товаристві на цей момент. Окремо виділяється майно, що є у володінні й користуванні учасників - воно повертається учасникам, які його надали, без винагороди, якщо інше не передбачено домовленістю сторін. Поділу підлягає майно, що є у спільній власності учасників, між учасниками, але з урахуванням вимог кредиторів. Законодавець встановив особливість щодо індивідуально визначеної речі - вона може бути повернута учаснику, який її надав, за умови додержання інтересів інших учасників і кредиторів.

Глава 56. Договір про надання фінансових послуг
1. Базові засади договору про надання фінансових послуг
2. Класифікація договорів про надання фінансових послуг
3. Фінансова послуга як необхідна складова договору про її надання
4. Сторони договору про надання фінансових послуг
РОЗДІЛ IV. Недоговірні зобов'язання
Глава 57. Публічна обіцянка винагороди
1. Загальні положення
2. Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу
3. Публічна обіцянка винагороди за результатами конкурсу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru