Конфліктологія та теорія переговорів - Яхно Т.П. - 2. Класифікація ділових прийомів

На прийомах ділові партнери отримують можливість отримати додаткову інформацію, поглибити і розширити контракти. Прийоми з участю різних країн проводяться з метою пояснення зовнішньоекономічної концепції розвитку фірми.

Прийоми поділяються на:

1. Найбільш важливі, згідно міжнародної практики:

o Сніданок (lunch)

o Обід (dinner)

2. Прийоми з розсаджуванням:

o Сніданок

o Обід

o Вечеря

3. Денні прийоми:

o "Келих шампанського"

o "Келих вина"

4. Вечірні прийоми

o Коктейль

o А ля фуршет

o Обід-буфет

Сніданок

Перший сніданок (з 8-ї до 9-ї год. ранку), має діловий характер і є складовою робочої частини візиту тієї чи іншої посадової особи. Другий - з 12-ї до 15-ї години. Меню аналогічне першому сніданку, різниця полягає у подачі сухих вин, шампанського та більшій тривалості прийому - до 1,5 год. Форма одягу повсякденна.

Обід

Цей вид прийому є найбільш поширеним. Починається, як правило, між 14-ю і 20-ю годинами. Столи, застелені білими скатертинами, ставлять у вигляді букви "П" і "Т". На тарілки для хліба кладуть білі накрохмалені серветки. Спочатку подають холодні закуски - по одній м'ясній і рибній страві та овочеві салати. Пізніше - гаряче. Тривалість обіду - 2-2,5 години, з них за столом гості проводять приблизно 50-60 хвилин. Решту часу - у вітальні.

Вечірні прийоми

Вечеря починається о 21-й годині і пізніше, від обіду відрізняється лише часом початку і тим, що переважно не подається перша страва. Крім традиційних приводів для прийому, вечеря може бути організована, наприклад, з нагоди запрошення в театр. Форма одягу вказується у запрошенні. Це фрак, смокінг, діловий костюм, для жінок - вечірня сукня.

"Келих шампанського"

Цей вид прийому починається о 12-й годині і триває приблизно годину. Його організовують з нагоди національного свята, у зв'язку з від'їздом посла, відкриття національної виставки чи після підписання міждержавних документів. Крім шампанського, пропонують інші напої - мінеральна вода, соки, вино. Напої та закуски розносять офіціанти. Форма одягу повсякденна. Цей прийом - проходить стоячи.

"Келих вина"

Прийом, аналогічний попередньому. А ля фуршет

Як і коктейль, проводиться між 17-ю та 20-ю годинами і продовжується дві години. Столи накриваються скатертинами. Оскільки прийом "а ля фуршет" проводиться стоячи, стіл має бути вищим, ніж звичайно. Посередині ставлять блюдо з холодною закускою, чарки, тарілки; бокали прийнято розставляти рядами або трикутниками. Краї столу залишаються вільними, щоб гості могли розмістити свої тарілки.

Обід-буфет, або шведський стіл

Починається, як і обід, між 14-ю і 20-ю годинами. Особливість його полягає у тому, що стіл, застелений широкою скатертиною, сервірують одразу різними стравами, салатами, холодними соусами, печивом, кондитерськими виробами, напоями. Закусочні тарілки ставлять "стопками", келихи і стакани розміщують по краях столу рядами чи трикутниками. Ножі й виделки ставлять у декоративному посуді або розкладаються на столі.

Чай. Специфікою даного виду прийому є чай. Його, як правило організовують для жінок. Починається між 17-ю і 20-ю годиною і продовжується півтори години. Якщо запрошених багато, то накривається не один, а декілька столів. Подаються маленькі, гарно оформлені бутерброди, печиво, кекси, торти, шоколад, морозиво, лимон. Англійці мають традиційний 5-годинний чай (five o'clock tea) тільки з молоком (індійський) або лимоном (китайський). Інші страви не пропонуються. Одяг повсякденний.

5. Неформальні прийоми Бренч

Влаштовується у вихідні дні, між сніданком і ланчем. Запрошуються сім'ї. Подаються різні страви із яєць, бекон, сосиски, риба, кава, чай, велика кількість прохолоджувальних напоїв, інколи вино.

Шашлик (барбекю)

На відкритому повітрі, поки готується м'ясо, гостям пропонують напої, сирі овочі, десерт - свіжі фрукти. Форма одягу - проста.

Пікнік

На відкритому повітрі. Блюда готуються завчасно і ретельно упаковуються для доставки. Використовуються складні столи і крісла, великі парасолі, гостям можуть бути запропоновані холодні закуски, гарячі або холодні супи, основна страва - вирізка або запечена свинина, десерти.

Як би вам не сподобалося на прийомі, як би ви не були захоплені цікавою розмовою, не слід затримуватися довше, ніж зазначено в запрошенні, оскільки це може бути обтяжливо для господарів. Всім гостям, присутнім на прийомі, слід направити лист з висловленням подяки господарям або протягом тижня надіслати свою візитну картку з абревіатурою Р.К.

Успішно проведений прийом завжди залишить у партнерів та потенційних клієнтів приємні спогади про його організаторів. Приємне спілкування, нові знайомства сприяють рекламі фірми, свідчать про її благополуччя і є засобом покращення ділових зв'язків.

3. Особливості неформальних зустрічей в різних країнах
ТЕМА 5. СЛУЖБОВЕ ЛИСТУВАННЯ
1. Класифікація листів та їх характеристика
2. Загальноприйняті правила складання ділових листів
3. Етика ділового листування
3.1. Доповідна записка
3.2. Пояснювальна записка
3.3. Договір
3.4. Післядоговірні документи
3.5. Довідка
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru