Психологія сексуальності - Діденко С.В. - Статева система жінки

Систему внутрішніх статевих органів жінки утворюють яєчники, матка, маточні труби, піхва, дівоча перетинка; зовнішніх статевих органів - великі та малі статеві губи, клітор, сечовипускний канал.

Статеві залози (яєчники) розташовані в порожнині тазу. У них утворюються яйцеклітини, дозрівання яких відбувається в окремих капсулах - фолікулах (лат. іоііі-сиіив - мішечок) ("граафових пухирцях"). У яєчниках приблизно 500 000 первинних фолікулів, але дозрівають за дітородний період жінки з виділенням повноцінних яйцеклітин до 500 із них, решта зазнає зворотного розвитку. Яйцеклітина дозріває періодично, ритмічно, через кожні 3-4 тижні. Момент виділення зрілої яйцеклітини називають овуляцією. Зазвичай за один цикл дозріває одна яйцеклітина, іноді - дві, а може бути й більше.

Із дозріванням яйцеклітини фолікул тріскається, і вона потрапляє до яйцепроводу. На місці, залишеному яйцеклітиною, утворюється жовте тіло, що має гормональну функцію. Якщо яйцеклітина не зливається із сперматозоїдом і запліднення не настає, жовте тіло припиняє своє функціонування, а в жінки починається менструація.

Крім утворення яйцеклітин, яєчники виділяють безпосередньо в кров жіночі гормони (естрогени, прогестерон) і невелику кількість чоловічих гормонів (андрогенів). Ці гормони визначають біологічний статевий потяг жінки. Під впливом естрогенів формуються первинні (ріст статевих органів, циклічні зміни в слизовій оболонці матки) та вторинні (розвиток молочних залоз, оволосіння лобка, розподіл підшкірної жирової клітковини за жіночим типом) статеві ознаки.

Маткові (фаллопієві) труби починаються від матки: один їх кінець з'єднується з її порожниною, а інший знаходиться поблизу яєчника. Яйцеклітина, залишивши яєчник, потрапляє до маткової труби, де завдяки її скороченням та ритмічному руху війчастого епітелію внутрішнього шару труби рухається до порожнини матки. У яйцепроводах або маткових трубах відбувається запліднення.

Матка є порожнинним м'язовим органом, подібним за формою до груші. Вона складається з верхньої (дно), середньої (тіло) і нижньої (шийка) частин. Стінки матки утворюються декількома шарами тканин. Внутрішнім шаром є слизова оболонка, яка періодично змінюється під час менструації. Канал шийки матки закритий слизовою пробкою, що перешкоджає проникненню мікроорганізмів із піхви до порожнини матки і розріджується під дією ферментів під час статевого акту для звільнення проходу сперматозоїдам. На внутрішньому шарі стінки матки закріплюється запліднена яйцеклітина. Крім цього, матка відіграє головну роль у процесі менструації.

Піхва - це порожнинний м'язово-еластичний орган циліндричної форми. Верхня її частина охоплює шийку матки, а нижня переходить до статевої щілини, поєднуючи внутрішні та зовнішні статеві органи, і слугує резервуаром для прийняття сімені. Довжина піхви у дорослої жінки - від 8 до 15 см, в середньому 10-12 см. Піхва оточена жировою клітковиною, завдяки чому вона може легко розширюватися. її стінки мають розвинутий м'язовий шар, який в одних випадках дає змогу піхві розтягуватися до 40-50% від її довжини, в інших - забезпечує надзвичайно щільне прилягання до поверхні статевого члена. Стінки піхви мають густу сітку судин і нервових закінчень. При статевому збудженні кров приливає до стінок піхви, за рахунок чого вона звужується і стає чутливішою.

Реакція внутрішнього середовища піхви є кислою завдяки утворенню її клітинами молочної кислоти з глюкози. Ступінь кислотності залежить від періоду менструального циклу: найбільша - в передменструальний період, найменша - в середині циклу. При менструації - слабко-лужне середовище.

Статеве збудження чоловіка та жінки найсильніше забезпечує стимулювання зовнішніх статевих органів жінки: великих і малих статевих губ і клітора.

Великі та малі статеві губи - шкіряні валки, які з обох боків оточують статеву щілину. Малі статеві губи спереду підходять до клітора, який за своєю будовою і розвитком відповідає чоловічому статевому члену. Простір між великими статевими губами називається перед-двір'я (просінок) піхви. Ближче до переду в ньому знаходиться сечовипускний канал, а дно його утворює дівоча пліва (перетинка).

Дівоча пліва є тонкою сполучною тканинною структурою з одним або кількома отворами для проходження крові при менструації. За своєю консистенцією і щільністю вона може бути еластичною, м'ясистою, волокнистою. Чим щільнішою є її структура, тим більше труднощів може виникнути при першому статевому акті. Дівоча пліва є тільки в людей і відіграє важливу роль у захисті внутрішніх статевих органів жінки.

Із розвитком людини її статева ідентичність доповнюється відповідними сексуально-еротичними орієнтаціями та інтересами.

3.4. Фізіологія репродуктивної функції
3.5. Нейрогуморальна регуляція статевої функції
3.6. Цикл сексуальної реакції
Збудження
Стимуляція статевого збудження
Ерогенні зони
Феромони
Релізери
Особливості збудження чоловіка
Особливості збудження жінки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru