Психологія сексуальності - Діденко С.В. - Вивільнення

Суттєві відмінності мають сексуальні реакції чоловіків і жінок безпосередньо після оргазму. Жінки фізично здатні до повторних оргазмів упродовж короткого проміжку часу, їх статеве збудження при цьому утримується на рівні плато. Передумовами повторного оргазму є ефективна сексуальна стимуляція після оргазму, збереження в жінки інтересу до статевого акту. Однак оскільки в більшості жінок обидва ці фактори не завжди наявні, деякі з них ніколи не відчувають повторні оргазми, а в багатьох це відбувається лише зрідка.

Багаторазові оргазми частіше бувають при мастурбації, ніж у процесі статевого спарування, оскільки в такій ситуації відносно легше продовжувати подальшу стимуляцію; не потрібно піклуватися про партнера; значно простіше піддатися сексуальним фантазіям.

Чоловіки не здатні до багаторазових оргазмів такого типу, які бувають у жінок. Безпосередньо після еякуляції в чоловіка настає рефрактерний (лат. refractarius - упертий, непокірний) період - період відновлення, під час якого новий оргазм чи еякуляція фізично неможливі. Упродовж цього періоду можлива часткова або повна ерекція, хоч здебільшого вона швидко зникає. Тривалість рефрактерного періоду в одного і того самого чоловіка в різний час, у різних чоловіків сильно відрізняється - від декількох хвилин до кількох годин. Із кожною повторною еякуляцією він подовжується. Збільшується він і в міру старіння чоловіка.

Період, протягом якого відбувається повернення до незбудженого стану, називається фазою вивільнення. У цій фазі (у чоловіків до неї належить і рефрактерний період) фізіологічні зміни, що виникли під час фаз збудження і плато, повертаються до вихідного стану.

У жінок оргазмічна платформа зникає в міру того, як під впливом м'язових скорочень, що супроводжують оргазм, відбувається відтік крові з відповідних тканин. Матка знову займає положення, в якому вона перебувала в стані спокою, статеві губи набувають нормального забарвлення, піхва скорочується, відновлюються попередні розміри і положення клітора. Стимуляція клітора, сосків чи піхви в посторгастичній фазі може викликати неприємні відчуття.

Чоловікам зазвичай важко досягти повторної ерекції відразу після еякуляції. Тобто механічно їх здатність до повторного статевого акту не така, як у жінок. У чоловіків ерекція зникає у два етапи: на першому вона частково спадає внаслідок оргазмічних скорочень, що викликають відтік крові від статевого члена; на другому, що протікає повільніше, відбувається повернення кровообігу у статевих органах до звичайного типу. За відсутності сексуальної стимуляції зменшується розмір яєчок, вони опускаються в мошонку, віддаляючись від тіла.

Із переходом чоловіків і жінок до незбудженого стану зникає почервоніння шкіри, іноді відбувається сильне потовиділення. Безпосередньо після оргазму дихання прискорене, шумне, однак із розслабленням усього тіла ці симптоми поступово зникають.

Якщо партнери досягли сильного збудження, але оргазм не відбувся, вивільнення займає більше часу. Деякі зміни настають швидко (зникнення оргазмічної платформи в жінок та ерекції в чоловіків), та іноді довго не минає відчуття важкості, навіть болю в зоні таза, спричиненого тривалим наповненням тканин кров'ю. Наслідком цього може бути деякий дискомфорт, особливо при тривалому збереженні збудження. Болі в яєчках у чоловіків і переповнених кров'ю статевих органах жінок іноді долаються оргазмами, що відбуваються уві сні чи внаслідок мастурбації.

Тривалість статевого акту

Для оцінювання тривалості циклу сексуальної реакції важливі тривалість статевого акту і кількість фрикцій під час нього. Щодо них у різних фахівців теж немає єдиної думки. Гінекологи вважають, що нормальний статевий акт повинен тривати 5-10 хв., урологи - 2-б хв. За даними Г. Васильченка, нормальним можна вважати статевий акт тривалістю від 1 хв. 14 с (68 фрикцій) до 3 хв. 34 с (270 фрикцій).

Тривалість статевого акту залежить від інтервалів між ними. Для оцінювання її послуговуються коефіцієнтом кореляції між тривалістю статевого акту (у секундах) і періодом попереднього статевого стримування (у добах). Нормальним вважається коефіцієнт 0,73. Чим коротший період стримування, тим триваліший статевий акт, і навпаки.

3.7. Копулятивний цикл
Копулятивний цикл чоловіка
Копулятивний цикл жінки
Основні відмінності чоловічого та жіночого копулятивних циклів
Норма сексуального життя
Висновки
4. Сексуальна поведінка
4.1. Сутність та особливості сексуальної поведінки
4.2. Статевий потяг і статеве бажання
4.3. Статевий темперамент
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru