Регіональна економіка - Качан Є.П. - 10.13. Туристично-рекреаційні послуги

Серед найбільш поширених міжнародних послуг, які дають значний прибуток, є туризм. Він посідає друге місце за обсягом надходжень після торгівлі товарами.

За даними деяких офіційних джерел щороку у світі подорожує понад 800 млн туристів. Прибутки від міжнародного туризму становлять більше 400 млрд дол. США. Для багатьох країн більше третини експортних надходжень становлять доходи від туризму, що є домінуючою статтею ВВП. Це стосується таких країн, як Кіпр, Греція, Єгипет, Таїланд, Туреччина, Туніс, Монако, багатьох країн Тихоокеанського басейну. Швидкими темпами розвивається туризм в Китаї та Індії.

Міжнародний туризм є об'єктом міжнародного регулювання. Так, у 1975 р. було засновано Всесвітню організацію з туризму (ВОТ) із штаб-квартирою у Мадриді. У квітні 1989 р. була прийнята Гаазька декларація Міжпарламентської конкуренції з туризму, що містить ряд основоположних висновків, зокрема визначає туризм як вид діяльності, який має найважливіше значення для життя людей і сучасних спільнот. Туризм перетворився на важливу форму використання вільного часу окремих осіб і основний засіб міжособистісних зв'язків, а також політичних, економічних і культурних контактів, що стали необхідними внаслідок інтернаціоналізації всіх секторів життя народів.

Усвідомлення важливості розвитку туристичного бізнесу в Україні знайшло своє відображення у прийнятті Верховною Радою 15 вересня 1995 р. закону "Про туризм". Туристично-рекреаційний потенціал України є досить вагомим. Це пов'язано зі сприятливими кліматичними умовами, географічним положенням, наявністю мальовничих гірських краєвидів і ландшафтів, цілющих природних джерел, великої кількості культурно-історичних об'єктів.

Рекреаційні ресурси України створюють усі необхідні умови для організації відпочинку та оздоровлення і мають не тільки місцеве, а й міжнародне значення. У нашій державі створено п'ять національних природних парків, 15 державних заповідників, заказники, дендропарки, пам'ятки садово-паркового мистецтва, що належать до природоохоронних територій. Серед них найвідоміші: Асканія-Нова, Софіївка, Тростянецький дендропарк, парк у Качанівці Чернігівської області, а також пам'ятки природи — скелі Довбуша, Кам'яні Могили, Шацькі озера, Кримський Великий каньйон, Дністровський каньйон, гіпсові печери на Тернопільщині. Загальна площа природних рекреаційних ресурсів України становить 9,4 млн га, а їх одночасна місткість — майже 50 млн осіб.

В Україні виявлено величезні запаси мінеральних цілющих вод, що знаходяться в різних місцях держави: Трускавці, Мор-шині, Східниці, Миргороді, Поляні Квасовій, Слов'янську, Сатанові, Калагарівці, Конопківці. У цих містах побудовано санаторії і бази відпочинку.

Надзвичайно великою є культурно-історична спадщина України. У багатьох місцях збереглися пам'ятки древніх культур. Це насамперед у Києві, Львові, Чернігові, Одесі, Криму, Ужгороді, Кам'янці-Подільському та інших містах і місцевостях. Найбільший інтерес викликають музейні комплекси світового (за визнанням ЮНЕСКО) значення в Києві, серед них Софійський і Києво-Печерський заповідники, Музей народної архітектури та побуту України та багато ін.

Але незважаючи на це, туризм в Україні ще не набув пріоритетного значення. Нині Україна приймає майже 19 млн іноземних туристів, або 0,8 % світової їх кількості, хоч реально вже тепер туристичні заклади могли б обслуговувати набагато більше [4].

Великий поштовх туризму надасть проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 р. До цього часу буде збудовано багато спортивних і соціально-побутових об'єктів, що значно пожвавить туристичну діяльність.

Структура в'їзного потоку у 2009 р. за країною походження виглядає так: країни СНД — 11,9 млн осіб (63 %), країни ЄС — 6,3 млн осіб (33 %), решта країн — 0,6 млн осіб (4 %). Найбільше туристів приїжджає із Росії, Польщі, Молдови і Білорусі. Українських туристів у 2009 р. налічувалось 16,9 млн осіб. Найбільше вони подорожували в країни СНД — 8,3 млн осіб (49 %), країни ЄС — 7,4 млн осіб (44 %), інші країни — 1,1 млн осіб (7 %).

Найбільшою перешкодою у розвитку міжнародного туризму з країн далекого зарубіжжя в Україну є відсутність необхідної інфраструктури — готельних комплексів вищого розряду, мотелів, туристичних баз, кемпінгів, зручних шляхів сполучення, особливо автомобільних. Головною проблемою залишається брак І неспроможність залучення інвестицій, ненадійне і нестабільне інформаційне забезпечення, відсутність поєднання з системою міжнародного зв'язку й узгодження з міжнародними транспортними організаціями. Мало розвинутою в Україні є і мережа супутніх щодо міжнародного туризму видів діяльності — виготовлення сувенірів, карт, надання послуг зв'язку, харчування тощо.

Туризм має стати одним із засобів виходу країни з важкого економічного становища, стимулювання ринкових відносин, активного впливу на розвиток суміжних галузей економіки, зайнятість населення, поліпшення роботи з охорони пам'яток історії та культури, підвищення духовного рівня народу.

10.14. Інтеграція України у міжнародні організації
10.15. Співробітництво України з країнами СНД
Розділ 11. ФАКТОРИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ
11.1. Сталий розвиток: екологія та економічний прогрес
11.2. Розвиток і довкілля. Вигоди від екологічно орієнтованих дій
11.3. Зміст поняття сталого розвитку
11.4. Методичні підходи до розробки індикаторів стійкого розвитку
11.5. Типологія індикаторів сталого розвитку: індикатори руху, стану і реакції
11.6. Інтегральні показники сталого розвитку
11.7. Пріоритети збалансованого розвитку України
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru