Соціологія - Сірий Є.В. - 1. Загальні положення та поняття

1. Загальні положення та поняття

Соціальний зв'язок об'єднує людей у певні стійкі спільності, які виступають в різних формах і різновидах. Які форми об'єднань ми бачимо, в яких беремо участь?

Сім'я, сусіди, діти, ігрові групи, школа, приятелі - ось далеко не повний перелік спільностей або груп, які виступають фундаментом людського суспільства. Сумарна чисельність людських груп та спільностей на Землі перевищує чисельність населення в 1,5-2 рази. Це можливо у зв'язку з тим, що одна людина здатна одночасно належати до кількох груп.

Соціальний зв'язок настільки багатогранний, що об'єднує людей у "безмежну" кількість спільностей. Умовно, структуруючи, можна ототожнити диференціацію всіх видів спільностей з диференціацією елементів матерії органічного світу, де людина - це атом, сім'я - молекула, група - клітина, організація - організм, окреме суспільство - колонія окремих організмів і т. п. Як бачимо, людина бере участь у найрізноманітніших формах суспільного життя. Завданням соціології є здійснення класифікацій цих форм спільного життя, отже, їх складових частин, будови, процесів, які в них відбуваються.

Відструктуруємо ряд понять, що інтерпретують різноманіття соціальних спільнот.

Соціальна множина - сукупність індивідів, які мають певну ознаку, виділену зовнішнім спостерігачем, і які не є соціально значимими.

Основними ознаками розподілу соціальних множин є: стать, дохід, расова належність, вік, професійні категорії, місце проживання. Кожна множинність - це соціальна категорія (студенти, робітники, сектанти). Вони не поєднані ніяким внутрішнім зв'язком. Іноді їх називають номінальними, умовними або реальними групами.

Соціальне коло – сукупність осіб, які постійно зустрічаються і підтримують особисті контакти. Вони не характеризуються певною організацією, структурою.

Коло впливає на поведінку людей менше, ніж група. Так чи інакше ми живемо і діємо в соціальному середовищі. Більш складна спільність – це соціальне коло: вільні союзи, які характеризуються слабким неформальним інституційним зв'язком. Існують:

■ контактні кола (знайомства в поїзді, автобусі);

■ коло колег, дружні кола;

■ професійні кола, лобіюючі, опозиційні.

Основна їхня функція (природна, неформальна) - обмін поглядами, інформацією, коментарями. Взагалі, це спільності дискусійних людей. Вони не діють, не приймають рішень, вони формують думку, погляди. Однак за деяких умов соціальні кола можуть перетрансформовуватися на інституційні елементи.

Соціальне середовище – сукупність індивідів, груп, інших спільностей, предметів, процесів, явищ, з котрими особа спілкується протягом життя і котрі впливають на її поведінку (це - широкий за значенням термін).

Соціальна спільність - (термін, широкий за обсягом) - це об'єднання людей, яке характеризується загальною ознакою (стать, вік, освіта, статус, професія, роль тощо), в котрих створений і збережений протягом певного періоду більш-менш міцний певний соціальний зв'язок, спільний тип поведінки, світогляду, цілеспрямованості.

Основними історичними детермінантами формування соціальних спільностей є:

- спільна територія, яка передбачає можливість міжособистісних стосунків (контактів) - як прямих, так і опосередкованих;

- спільні інтереси значної кількості індивідів;

- умови соціальної дійсності, які вимагають об'єднання людей (захист від зовнішніх ворогів);

- розвиток державності і виникнення при цьому форм організації людей у вигляді різних соціальних інститутів (наприклад, політичних соціальних інститутів, правових, законодавчих – при політичних змінах, економічних - при економічних перетвореннях).

Звідси випливають і основні критерії (показники) соціальної спільності:

■ належність до історично сформованих територіальних утворень;

■ спільні інтереси взаємодіючих індивідів;

■ прихильність до конкретних соціальних інститутів та цінностей;

■ умови життєдіяльності;

■ соціально-професійні характеристики індивідів, які об'єднані у спільність.

Соціальні спільності різняться як за кількісними ознаками (величина), так і типовими якісними (наприклад, національними, ідейними, психологічними). По суті, це - стійкі форми спільної діяльності. Серед спільностей виділяють насамперед соціальні групи. В широкому розумінні, "соціальна спільність" виступає синонімом "соціальної групи".

2. Соціальна група та її характеристика
3. Сім'я як спільність
4. Цільові групи
5. Територіальні спільності
6. Етнічні спільності
7. Спільності, засновані на схожості поведінки
Тема 6. СОЦІАЛЬНА СТРУКТУРА СУСПІЛЬСТВА
1. Загальні положення
2. Соціально-професійна структура
3. Етнічна структура
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru