Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів - Сирохман І.В. - 12.3. БОРОШНЯНІ НАЦІОНАЛЬНІ ВИРОБИ

Борошняні вироби представлені різними видами, серед яких можна виділити такі: типу здобного печива, у вигляді трубочок, рулету, виробів з начинкою, з дріжджового тіста з начинкою.

Вироби типу здобного печива виготовляють з пшеничного борошна вищого сорту на маслі вершковому, з додаванням яєчних продуктів, інших поліпшувачів. Багато видів відрізняються характерною формою і оздобленням поверхні.

Кураб'є бакинське містить багато вершкового масла - 34,7 %. Його випускають у формі ромашки, палички тощо. Поверхня ромашки оздоблена абрикосовою або яблучною підваркою.

Нан азербайджанський виробляють з помірною кількістю вершкового масла - 16,1 %. Для поліпшення складу вносять ізюм - 7,75 %, цукати - 4,8 % і ядра ліщинового горіха підсушеного дробленого - 4,8 %. Він має форму косих шматочків, оздоблену помадою поверхню і ароматизований шафраном.

Нан бухарський має в своєму складі невелику частку масла вершкового - 7,8 %, а органолептичні властивості поліпшують цукати - 4,8 %, ізюм - 7,8 % і ядра ліщинового горіха підсушеного дробленого - 3,9 %. Випускають круглої форми, великого розміру (12 шт/кг) і з поверхнею, що оздоблена помадою.

Шакер-пури має форму півмісяця і обсипану цукровою пудрою поверхню. В 1 кг міститься не менше 80 шт

Шакер-чурек має круглу форму, обсипану цукровою пудрою поверхню. Його виробляють великого розміру (13 шт/кг).

Шакер-лукум - печиво із здобного тіста, світло-жовтого кольору, у формі косих скибочок, посипаних цукровою пудрою, ламке, розсипчасте. Вологість печива - 7 %, кількість штук в 1 кг - 40-45. До рецептурного складу входять: борошно вищого ґатунку, масло вершкове, цукрова пудра, молоко незбиране, шафран, вуглекислий амоній.

Пахлава здобна - вироби із здобного дріжджового тіста з горіховою начинкою, просочені маслом і медом, у вигляді ромбиків, з глянцевою поверхнею, інтенсивного коричневого кольору, із запахом кардамону. Пахлава має товщину 4,5-5 см, а вологість її 12 %. Кількість штук в 1 кг - 7-10.

Трубочки мигдальні і горіхові виготовляють із здобного тіста, а до складу начинки входять ядра горіха, цукор-пісок, кардамон і коньяк або мед і кориця. Поверхня трубочок відповідно обсипана цукровою пудрою, а горіхових - змащена жовтком.

Пироги готуються випіканням дріжджового або на хімічних розпушувачах тіста з різними начинками чи оздоблювачами. Так, випускають пиріг дріжджовий з вишнями, сливами, черешнями тощо, Пиріг горіховий з повидлом, Пиріг пісочний з вишнями, повидлом, варенням тощо. Пиріг маковий на кефірі, Пиріг листковий з яблуками.

АТ Харківська бісквітна фабрика виробляє кілька різновидів пирогів із здобного пісочного тіста: Пиріг Чудо Вишня, Чудо Журавлина, Чудо Малина, Чудо Абрикос (рис. 12.4.). На поверхню пирога наносять начинку із джему (30 %) і малюнка у вигляді фігурної решітки. Окремі різновиди виробів характеризуються індивідуальними особливостями джему у складі якого пектин, глюкозо-фруктозний сироп і фруктове пюре, що відповідає назві пирога. Здобне пісочне тісто готується із борошна пшеничного вищого ґатунку, цукру-піску, маргарину, яєчних продуктів, з додаванням молока сухого незбираного, патоки, розпушувача і ароматизатора Ваніль. Вироби містять 6,2 г білків, 11,4 г жирів, 67,3 г/100 г вуглеводів.

Пиріг із пісочного тіста з абрикосовим джемом

Рис. 12.4. Пиріг із пісочного тіста з абрикосовим джемом

Сирники готують на дріжджовому і пісочному тісті з різними начинками із сиркової маси, цукру, вершкового масла, яєць та інших поліпшувачів. Випікають вироби протягом 45-60 хв. за температури 210-220°С.

Струделі - вироби з тонкого тіста, з начинкою, яке скручують рулетом і випікають. Спечені струделі ріжуть на порції і можуть оздоблювати. Виробляють Струдель з яблуками, сливами, вишнями тощо, з горіхами та ізюмом, з сиром. Струдель з ізюмом - подовгуваті вироби із здобного прісного тіста у формі рулету, з начинкою з ізюму, посипані цукровою пудрою. Має колір від світло-коричневого до коричневого. Вологість виробу близько 12 %. Рецептурний склад передбачає: борошно пшеничне вищого ґатунку, масло вершкове, сметану, яйця, молоко сухе, цу-кор-пісок, повидло, корицю, ізюм, цукрову пудру, вуглекислий амоній, соду.

Круасани - це особливі вироби із листкового тіста, які готуються з різноманітними начинками (з шоколадом, з персиком, з вишнями, з чорною смородиною, з полуницею, з апельсином, з малиною, з ванільним наповнювачем та ін.), скручені у вигляді рулетиків і часто посипані цукровою пудрою, маса одного круасана 9-15 г. їх упаковують у поліпропіленові пакети, завдяки чому вони добре зберігаються протягом 90 діб.

Кята єреванська - вироби з дріжджового листкового тіста з начинкою із масла, борошна і цукру у формі круглих коржиків, інтенсивно жовтого кольору, з глянцюватою верхньою скоринкою. Вологість виробів 11 %.

Національні солодощі випускають фасованими і ваговими. Фасують їх у художньо оформлені коробки з картону масою нетто для рахат-лукуму не більш як 500 г, а для багатьох - до 1500 г. Дно коробок вистилають пергаментом, підпергаментом, парафінованим папером, целофаном або пергаміном. Цими ж матеріалами накривають верхній шар виробів. Коробки перев'язують стрічкою або заклеюють ярликом з нанесеним на нього товарним знаком. Упаковані вироби складають у ящики з гофрованого картону масою нетто не більш як 10 кг. Вагові вироби пакують у ящики масою нетто не більш як: борошняні - 5 кг, інші - 7 кг.

Оцінку якості здійснюють за органолептичними і фізико-хімічними показниками. Вироби повинні мати властиві їм смак і запах. Для грильяжу на основі повітряних зерен допускається карамельний тон. Форма виробів має відповідати назві, бути правильною, без деформацій, для Лукума збивного з додаванням горіха, ізюму і цукатів допускається незначне пошкодження зрізу. Для борошняних обмежуються вироби з одностороннім надривом - 2 шт. в упакованій одиниці і 3 % до маси у вагових. Для відповідних виробів нормують вид оздоблення, стан поверхні, вид на зламі, консистенція. Товщина козинаку передбачена до 12 мм, грильяжа - до 10 мм, грильяжа на основі повітряних зерен (20 ± 5) мм.

Зберігати солодощі слід за температури (18 + 3)°С і відносної вологості повітря не вище як 75 %. У цих умовах передбачені такі строки зберігання: горіхів у цукрі (мигдаль, арахіс, ліщиновий, кешью), солоних горіхів, набату, козинаків - 3 міс; рахат-лукума фасованого - 2 міс; рахат-лукума вагового, мигдалю заливного, горіха волоського обливного, нуги, вершкового поліна - 1 міс; лукума збивного - 25 діб; шербета - 10 діб; грильяжу типу Ласунки - 5 діб; фешмака - 3 год. Для борошняних виробів визначальним для встановлення строку зберігання є вміст жиру: 45 діб - із вмістом жиру до 10 %, 30 діб - вище 10 % до 20 %, 15 діб - вище 20 %, 5 діб - бісквіта з корицею.

12.4. КОМБІНОВАНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ

Компанія "Конті" організувала випуск комбінованих кондитерських виробів серії "Шанталь", в основі яких хрустке печиво, а також ніжна карамель (тоффі) і подрібнений горіх або шоколадний крем для відповідної назви. Вони покриті темною шоколадною глазур'ю з декором із молочного шоколаду. Шанталь малина включає хрустке печиво і ароматне малинове желе.

Десерт Бонжур поєднує ніжне печиво, м'яку карамель або желе, повітряне суфле і шоколадну глазур, а також декорування молочним шоколадом. Випускають Бонжур полуниця з вершками (рис. 12.5), ваніль, капучіно, бейліс (з ароматом лікеру Бейліс).

Десерт Бонжур полуниця з вершками

Рис. 12.5. Десерт Бонжур полуниця з вершками

Поєднанням печива із зефірною масою, глазурованих шоколадною глазур'ю, випускають Зефір зірковий.


12.4. КОМБІНОВАНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ
РОЗДІЛ 13. КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ ДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
13.1. ДІЄТИЧНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ ІЗ ЗМІНЕНИМ ВУГЛЕВОДНИМ СКЛАДОМ
13.2. ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНІ ВИРОБИ
13.3. КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ, ЯКІ ЗБАГАЧЕНІ ЙОДОМ
13.4. ВІТАМІНІЗОВАНІ КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ
РОЗДІЛ 14. ПАКУВАННЯ, ПРИЙМАННЯ І ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
14.1. ПАКУВАННЯ І ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
4.12. ПОРЯДОК ПРИЙМАННЯ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
14.3. ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru