Країнознавство - Мальська М.П. - Природні умови і ресурси

Чехія - невелика за чисельністю населення держава, згідно з переписом населення у 2006 р., у країні нараховувалось 10,2 млн осіб. Щільність населення становить 130,2 особи/км2, більшість населення зосереджена у містах (66%), зокрема невеликих містечках. У системі розселення переважають невеликі міста і села.

За етнічним складом Чехія майже однонаціональна держава, 94 % населення становлять - чехи, словаки - 3 %, поляки - 0,6 % , німці - 0,5%, румуни - 0,3 %, угорці - 0,2 %, на інші етнічні групи припадає незначна частка населення.

У релігійній структурі 39,2 % населення Чехії - католики, 4,6 % - протестанти (гусити), у країні представлена також євангелічна, православна, греко-католицька та інші християнські течії. Значна частка населення країни, як наслідок комуністичного минулого, атеїсти (39,8%).

Згідно зі статистичними даними, середня тривалість життя чоловіків у країні - 68 р., жінок - 75 р. Народжуваність становить 9%, а смертність10,6 %.

За щільністю населення Чехія займає одне з перших місць серед колишніх постсоціалістичних держав - 130,2 особи/км2, проте у розподілі по території спостерігаються значні контрасти: у промислових районах 500 осіб/ км2 і більше, у малозаселених гірських місцевостях - менше 20 осіб/км2.

Офіційною державною мовою у Чехії є чеська, що входить до групи західнослов'янських мов. Літературна чеська мова утворилась у ХІІІ ст., основою писемності є латинський алфавіт. У країні широко також використовуються у спілкуванні словацька, німецька, англійська та російська мови.

Міське населення Чехії складає більш 66 % його загальної чисельності. Найбільш великі за кількістю населення міста: Прага - 1,2 млн осіб, Брно -386 тис. осіб, Острава - 323 тис. осіб, Пльзень - 169 тис. осіб, Усті-над-Лабем

- 106 тис. осіб, Оломоуц - 106 тис. осіб, Ліберец - 104 тис. осіб. Переважають міста з населенням 20-50 тис. осіб. Незначні за розмірами також сільські поселення Чехії, з типовими за розмірами селами 150-250 осіб.

Природні умови і ресурси

Чехія - країна мальовничих різнотипних ландшафтів, рівнини чергуються з середньовисотними горами. Значні території займають лісові масиви, лісистість одна з найвищих у Європі - 62,7%, багато річок, особливо у західній частині країни. Гірські хребти на заході країни приваблюють неповторними ландшафтами - стрімкими скелястими вершинами, схилами покритими лісами, на вершинах засніжених, привабливих для розвитку різних видів туризму.

Рельєф країни різноманітний та складний у будові. Виділяється дві основні різні за геологічною будовою частини: Чеський масив і Моравська рівнина. Чеський масив розташований на заході і має форму чотирикутника з припіднятими окраїнами. Чеський масив представлений горбистим плато з висотами 460-610 м, над якими піднімаються окремі височини

- Брді, розташоване на південий захід від Праги, Доуповскі гори, розташовані на схід від міста Карлові Вари. Плато знижується на півночі у долині річки Лаби (Ельби). З трьох боків Чеський масив оточують гори середньої висоти, лише в окремих місцях вони перевищують 1000 м. Це гори Крушне на північному заході, Корконоші на півночі, Орліцькі гори на сході, Карпати на південному сході, Шумавські гори на півдні і південному заході і Чеський ліс на заході. Середня висота країни над рівнем моря 450 м (середня у Європі - 315 м).

На сході і південному сході Чеський масив обмежений значно нижчою та значно ширшою Чесько-Моравською височиною. Найбільшу протяжність і висоту мають Судети; вони складаються з розділених поперечними і повздовжніми долинами гірських масивів. Це Лужицькі та Їзерські гори (із заходу на схід, Крконоші, Орліцькі гори, Високий і Низький Єсенік. Ці масиви невисокі і лише в окремих місцях перевищують 1000 м. У внутрішніх районах Чеського масиву понижені масиви (головний з них - Полабська рівнина) чергується з невисокими хребтами. На південному-сході Чеський масив закінчується Чесько-Моравською височиною, яка піднімається на рівнем моря на 500 - 600 м. В центральній частині Крконоше знаходиться гора Снєжка (1603 м), яка є найвищою відміткою країни.

Моравська рівнина складається з низовин та невисокихких висот. Вона звужується на північ, де Студети і Карпати зближуються, стає зовсім вузькою, формуючи так звані Моравські Ворота. На сході від рівнини вздовж кордону із Словаччиною починаються Карпати.

Складна геологічна будова сприяла формуванню різноманітних корисних копалин, родовища яких мають складну географію у розташуванні на території країни. Відносно великими є запаси кам'яного вугілля, зосереджені, головним чином, в Остравсько-Карвинському басейні (значна частка яких коксівні). Ще більшими є запаси бурого вугілля, зосереджені в котловинах Прикрушногір'я - Мостецькому і Соколовському басейнах. В Крушних горах та інших регіонах зустрічаються незначні за обсягами родовища залізної, сурм'яної, поліметалічної руди. В країні є значні запаси каоліну, магнезиту, графіту, кварцових пісків.

Кліматичні умови Чехії зумовлені рисами географічного положення країни, формуються головним чином під впливом повітряних мас з Атлантичного океану. Загальні риси клімату характеризуються як помірно-континентальний, з чітко вираженими порами року. У зв'язку з переважанням гірського рельєфу, велике значення має місцева циркуляція. Рельєф має вплив на температурний режим і на просторовий розподіл опадів. Оскільки Чехія витягнута у довготному напрямку, кліматичні особливості суттєво відрізняються між західною і східною частиною країни, помітні незначні відмінності клімату північної та південної частини країни.

Територія Чеської Республіки знаходиться в кліматично сприятливій області помірного поясу Північної півкулі. Кліматичні умови Чехії дають можливість назвати її мостом між Сходом та Заходом Європи. Країна розташована у зоні переходу від середньоєвропейського морського клімату до континентального південно-європейського.

Середньорічна температура повітря в Чехії коливається в межах +8 - +100С. Для більшої частини території країни типова м'яка зима з середньою температурою найхолоднішого місяця (січня) -20С - (-40С). Короткочасними можуть бути похолодання з пониженням температури повітря до -200С, що зумовлено вторгненням холодного арктичного повітря. Зимою часто бувають відлиги, особливо на заході країни. В Моравії, розташованій у південно-східній частині країни, дещо тепліше, ніж на іншій території. Максимальна температура січня : + 10°С, середня: - 3° С, мінімальна: -12° С, у червні відповідно - 33°С, 18°С, 10°С. Кліматична різниця в межах країни відносно невелика і визначається характером рельєфу і висотою над рівнем моря.Амплітуда коливання температури повітря значно більша літом, що зумовлено наростанням континентальності клімату в східному напрямку, водночас більшими контрастами температури між рівнинною і гірською частинами країни. Середня температура повітря липня +190С, в горах літо прохолодніше - +8 - +130С. М'яким є клімат весною, у другій половині травня, і осінню. До другої половини жовтня.

Кількість опадів у різних районах Чехії коливається від 450 до 2000 мм в рік. Більша частина території країни отримує 600-800 мм опадів в рік, близько 20% опадів випадає у вигляді снігу. Найбільша кількість опадів характерна для навітряних схилів високих у західній частині країни гір (в Крконоші, Шумаві, Високому Єсеніку опадів більше, ніж 1200 мм в рік), в той же час як рівнинні території на півночі від Праги отримують всього 480 мм. В Чехії майже зовсім відсутні посушливі райони, цьому сприяють висока лісистість та розгалужена мережа різних водойм, особливо річок, створених на річках водосховищ.

Річкова система Чехії характеризується значною густотою, проте у зв'язку з розташуванням на головному європейському вододілі, великих і багатоводних річок в країні мало. Дунай протікає тільки вздовж південного кордону країни, має протяжність лише 172 км, на всій протяжності має судноплавне значення. З території Чехії в Дунай впадають ріки Ваг і Морава. Інша більших розмірів ріка Лаба, що починається в горах Крко-ношах, в межах країни протікає також частково. Стік всіх річок упродовж року має різке коливання, що зумовлює, насамперед восени проблему водопостачання окремих регіонів країни. Важливе значення має регулювання стоку річок для потреб водопостачання, а також потреб судноплавства і виробництва електроенергії. Найбільшою повноводністю ріки характеризуються літом та весною.

Країна бідна на озера, які є невеликими, головним чином льодовикового походження і розташовані в горах. Озера доповнюють гірський мальовничий ландшафт на фоні стрімких Високих Татр, береги вистелені уламками гірської породи. Чехія відома штучними ставками для розведення риби, що створювались ще у XV - XVI ст. Тільки у Південній Чехії нараховується близько 5 тис. ставків, площа яких становить приблизно 20 тис. га.

Чехія недостатньо забезпечена підземними водами. Зазначені гідрологічні умови ускладнюють водопостачання, особливо регіонів із високою щільністю населення, промислових районів. Більшість річок зимою замерзає, проте не на тривалий період. Дунай залишається судноплавним упродовж цілого року. Судноплавний не тільки Дунай, також Лаба, нижня частина її притоки - Влтави. Гідропотенціал річок Чехії становить біля 1,2 млн кВт.

Чехія відома у світі цілющими джерелами мінеральних вод, у районах, де джерела розташовані виникли бальнеологічні курорти: Карлові Вари, Маріанске Лазне, Франтішкові Лазне, Пєштяни та ін.

Чехія - одна з найбільш заліснених країн Європи, ліси займають близько 28 тис км2. Переважають хвойні ліси, головним чином ялина європейська, сосна, водночас значне поширення , насамперед на низькогір'ї, мають листяні породи дерев з бука, дуба, що займають біля половини покритої лісом території. Більша частина природних лісів сьогодні вирубана. На місці вирубаних природних лісів ще в період Австро-Угорщини були посаджена ялина, що характеризується швидким ростом, таким чином частка хвойних лісів збільшилась, а частка листяних - зменшилась.

Ліси відіграють важливу роль у формуванні бальнеологічних і кліматичних курортів в країні, розвитку різних видів відпочинку та активного туризму. Ліси Чехії відомі добре збереженою фауною копитних, хижих тварин, а також багаті на ягоди та гриби.

Тваринний світ в Чехії добре збережений, характеризується значною популярністю, поширені типові європейські види. Водночас, значна кількість видів тварин, поширених в країні в минулому, наприклад, зубр, лось, бобер маже повністю знищені.

В країні ефективно проводиться облік диких тварин, створена мережа природоохоронних територій. Чехія відома відловом тварин і їх експортом в інші країни.

Різноманітність природних умов відображається на ґрунтовому покриві. Вплив на ґрунти мають рельєф, клімат та гідрогеологічні особливості окремих територій. Найбільше поширення в Чехії мають бурі лісові ґрунти, що характерні для гірських територій, менше поширення характерне для чорноземів та інших ґрунтів. Чорноземні ґрунти поширені в центральній частині і в Центральній Моравії. Підзолисті грунти, головним чином, поширені у високогірній частині і майже повністю зайняті лісовою рослинністю.

Чехія - країна, яка за особливостями природи створена для розвитку туризму. У світі, насамперед постіндустріальної Європи, сьогодні особливо важливе поєднання мальовничих, акуратно доглянутих сільськогосподарського використання рівнин, середньовисотних гір, густих лісів, джерел мінеральних вод, бурхливих гірських потоків. Використання туристичного потенціалу зумовило надходження у 2004 р. загальних доходів від іноземного туризму в країні 1,6 млрд дол. США.

В Західній Чехії розташований унікальний природний комплекс -природний парк Шумава, що простягається на 125 км, займає площу понад 50 тис. га на кордоні з Австрією і Німеччиною. Це значний за розмірами регіон природних широколистяних лісів, не задіяних у господарській діяльності. Проте, лише незначна частина Шумави - Невинний Ліс Бубін, зберігає заповідний типово європейський рослинний покрив, інші території порушені вибірковими лісорозробками, розташованими окремими шахтами. Взагалі природного комплексу європейського гірського широколистяного лісу, що більш-менш зберігся, майже не існує.

Найстаріша гірська система в Чеській Республіці - Шумава ідеальна для ходьби або треккинга. Могутня Влтава, також як і п'ять інших головних річок країни, починається саме звідси, створюють особливі умови для активних водних видів спорту. Є також і всі умови для лижного спорту і гірськолижного спорту, гірськолижні бази в цьому районі сьогодні активно розвиваються. У передгір'ях Шумави розташовані відомі замки Швігов, Вельгартіце, Рабі, а також місто Клатови, відоме своєю ренесансною баштою з годинником, барочним собором і катакомбами.

В Чехії поширені вулканічні форми рельєфу, що знаходяться в Західній Богемії. Найвідоміший з них - кратер згаслого вулкана Коморні-хурка. Тут між Хебом і Франтішкове-лазне, у великому болотистому районі Слав-ковського Лісу, знаходяться численні грязьові вулканчики, що викидають мінералізованну воду. Також унікальна природа Конепруських печер -дивовижні карстові печери, куди, на відміну від Моравського карсту під Брно, можна абсолютно вільно потрапити у будь-який час року.

Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
Гірськолижний спортивно-оздоровчий туризм
Водний туризм
Кінний туризм
Гірський туризм: альпінізм, піші тури
ФІНЛЯНДІЯ
Загальні відомості
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru