Країнознавство - Мальська М.П. - Загальні відомості

Площа - 3 166 414 км2 Населення - 1095,3 млн осіб Столиця - Нью-Делі (301 тис. осіб)

Загальні відомості

Індія розташована в Південній частині Азії. Офіційна назва - Республіка Індія, що походить від древньоперського слова хінду, яке своєю чергою утворене від історичної назви річки Інд. Древні греки називали індійців індою (люди Інду). Конституція Індії визнає також другу назву - Бхарат, що походить від санскритського імені староіндійського царя, історія якого була описана в "Махабхараті". Третя назва - Хіндустан, використовується з часів Імперії Великих Моголів, але офіційного статусу не має.

Індія сьома за площею країна світу - одна з найбільших держав Азії. Її територія складає 3 166 414 км2. Індія займає півострів Індостан, утворюючи центральну частину Південної Азії. На півночі Індія межує з Бутаном, Китаєм і Непалом, на сході - з Бангладеш та М'янмою (сучасна назва Бірми), на північному заході - з Пакистаном. Її територія простягнулася на 3200 км. від найвищого гірського хребта Гімалаїв на півночі до мису Коморин на півдні, де зливаються води Аравійського моря, Бенгальської затоки й Індійського океану, з заходу на схід - на 2740 км. Найвища точка

- гора Нангапарбат (8126 м). Індія на сході омивається Бенгальською затокою, на півдні - Полкською протокою та Індійським океаном, на заході

- Аравійським морем. До складу Індії входять Андаманські і Нікобарські острови, а також острови Лакшадвип, Аміндивські та Мінікой в південно-східній частині Аравійського моря. Довжина берегової лінії - 6083 км.

До складу Індії входять частково території Джамму та Кашмір, деякі ділянки кордону оскаржуються Китаєм і Пакистаном. Значною перешкодою для розвитку прикордонного туризму є наявність високої гірської системи - Гімалаїв, розташованої на межі з Китаєм, Непалом та Бутаном. У Індії напружені політичні відносини з Пакистаном. Біля узбережжя Індії знаходиться острів Шрі-Ланка, який розділений з Індією вузькою Полкською протокою, ширина якої близько 50 км.

Сучасні сусіди Індії мають з нею багато спільного в природному, етнічному, історико-культурному і економічному відношеннях. Величезна Індо-Гангська низовина дає притулок і годує населення Індії, Пакистану і Бангладеш, яке разом складає більше половини мільярду жителів Землі. На сусідніх територіях нерідко проживають ті самі народи. Ареали релігійних конфесій, що історично склалися, так само не відповідають сучасним кордонам. Це є основою для розвитку етнічного і релігійного туризму.

Населення Індії складає 1095,3 млн осіб (2 місце у світі). Столиця -Нью-Делі (301 тис.осіб). Державні свята: 26 січня - День проголошення республіки у 1950 році та 15 серпня - День проголошення незалежності у 1947 році. Державні мови: хінді, англійська. Згідно з Конституцією, в окремих штатах як офіційні визнають 14 мов, якими в них розмовляють. Грошова одиниця - рупія.

ВВП (2006) - 4042 млрд дол. США, на душу населення - 3,7 тис. дол. США. За класифікацією ООН, Індія - країна, що розвивається. Економічно високорозвинена держава. Член ООН з 1945 року, член Співдружності Націй.

Державний устрій та форма правління

За формою правління Індія - парламентська федеративна республіка у складі Співдружності. У своїй діяльності республіка керується Конституцією, яку було прийнято у 1949 р. Глава держави - президент Пратіба Де-вісінгх Патіл (з 25 липня 2007 р.). Офіційними мовами є хінді і англійська.

В адміністративному відношенні республіка поділяється 27 рівноправних штатів та 7 союзних територій. Адміністративний поділ країни враховує етнічну приналежність людей: штати створені за етнічною ознакою, місцеві мови в них також є офіційними. Кожним штатом керує губернатор, якого призначає президент. Штати Індії: Андхра-Прадеш; Аруначал-Прадеш; Ассам; Біхар; Гоа; Гуджарат; Джарханд; Джамму і Кашмір; Західна Бенгалія; Карнатака; Керала; Мадхья-Прадеш; Маніпур; Махараштра; Мегхалая; Мизорам; Нагаланд; Пенджаб; Раджастан; Сикким; Тамилнад; Трипура; Уттаранчал; Уттаракханд; Орисса; Чхаттисгарх; Уттар-Прадеш; Харьяна; Химачал-Прадеш. Союзні території (невеликі адміністративні одиниці, які керуються центральним урядом): Андаман-ські і Нікобарські острови, Дадра і Нагар Хавелі; колишні португальські колонії Даман і Діу, Лакшадвип, Національний столичний округ Делі, Пондишери (Путтуччери), Чандигарх.

Законодавча влада належить президенту і парламенту, що складається з двох палат: Ради штатів та Народної палати. Термін повноважень парламенту - п'ять років. Виконавча влада в Індії належить президенту і уряду, що формується парламентською більшістю, і несе відповідальність перед Народною палатою.

Індійське суспільство ще й досі поділяється на касти, що зумовлює статус і заняття людини з дня її народження. Кастова система засуджена і заборонена державою, але освячена релігією індуїзму, яка регулює сімейне життя і суспільні відносини. Понад 4/5 населення - індуїсти, мусульман тільки 11 %. Незважаючи на всі відмінності, загальні культурні риси і усвідомлення спільності історичної спадщини об'єднують мешканців Індії в одне ціле. Індійська цивілізація нараховує понад 5 тис. років, її матеріальні пам'ятки - храми, мавзолеї, мечеті, палаци, форти, зустрічаються повсюди, багато з них відомі в усьому світі.

Індія є членом Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного Валютного Фонду, Британської Співдружності націй.

Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
Курорти Керали
Курорти Махараштри
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru