Країнознавство - Мальська М.П. - Природні умови і ресурси

Кількість населення в Індії згідно перепису 2006 року, складає близько 1 млрд 95,3 млн осіб (тобто 16,7% всього населення планети). Індія займає друге місце в світі за кількістю населення після Китаю. Етнічно Індія представлена трьома великими расами: негроїдною, європеоїдною і монголоїдною. Найбільші міста країни: Мумбай (9,9 млн осіб), Калькутта (4,4 млн), Делі (7,2 млн) Мадрас (3,8 млн), Бангалор (3,3 млн), Гайдерабад (3 млн), Ахмадабад (2,9 млн). Міське населення складає 28%, а сільське - 72%.

Індія не знає рівних собі по кількості мов. За останнім переписом населення в Індії зареєстровано 1652 мови, з яких 15 занесені в спеціальний додаток до Конституції. З них 13 є мовами штатів. Сучасна літературна мова - хінді, офіційна мова семи північних штатів, є державною мовою Індійського Союзу.

Релігійний склад в країні: індуїсти (80%), мусульмани (11%), християни (2%), сикхи (2%), джайни, буддисти, парси та інші. В Індії історично склалися райони, що відрізняються по соціально-культурним особливостям, способу життя населення. Ця різноманітність є хорошою основою для розвитку пізнавального етнографічного та релігійного туризму.

Індуїзм - одна з найдревніших релігій на Землі, формувалась в єдину систему на протязі I тисячоліття до н.е. в результаті суміші світоглядних арійських постулатів з місцевими дравидійськими культами. Священними книгами індуізма є древні пам'ятки санскритської письменності: веди, упанішади, Бхагаватгіта і монументальні епоси - "Махабхарата" і "Рамаяна".

Центральне місце в пантеоні індуістських богів займає тріада богів: Брахма - творець світу, Вішну - хранитель всього сутнього і Шива - руйнівник і водночас відновник. Більшість індуістських храмів присвячені Вішну та Шиві. Священними вважаються і деякі тварини, передусім корови, а також мавпи і слони. Індуїзм не відноситься до світових релігій, оскільки його послідовники майже повністю сконцентровані в одній країні, але за чисельністю віруючих поступається лише християнству.

В основі індуізма лежить вчення про перевтілення душ. За цією концепцією всьому живому від народження призначено своє місце. Це стосується і місця людини в суспільстві. Тому невід'ємною рисою індуізма є поділ суспільства на касти. Фактор кастової приналежності грає помітну роль і в політичному житті сучасного індійського суспільства.

Ті, хто сповідують індуїзм називають себе хінду. Звідси і поняття "індус", що визначає релігійну, а не громадську приналежність. Тіла своїх померлих індуси спалюють на погребальних вогнищах, попіл розвіюють по вітру. Місця кремації видатних діячів, таких як Махатма Ганді, Джавахарлал Неру, Індіра Ганді, стали національними пам'ятками.

Іслам було привнесено в Індію в результаті мусульманських навал, що почалися у XI ст.. В наші дні по чисельності мусульманського населення країна поступається лише Індонезії і стоїть приблизно врівень зі своїми найближчими сусідами - ісламськими державами Пакистаном і Бангладеш.

Буддизм зародився в Індії приблизно в 500р. до н.е. Дістав широкого розповсюдження при імператорі Ашоці Маурья, що прийняв його в 262р. до н.е., але через декілька сторіч став втрачати свої позиції і був абсорбований індуїзмом після того, як індуїсти зарахували Будду до одного з земних втілень свого бога Вішну. Поділ на касти буддизм не визнає, тому залишається привабливим для найбільш безправних і знедолених.

Природні умови і ресурси

Індію з півночі оточують Гімалаї, а з півдня омиває Індійський океан. Величні Гімалаї утворюють північний пас Індії шириною 240 - 320км. На території Індії є гори вище 8000м. над рівнем моря. Деякі високогірні перевали ведуть у сусідні Китай, Пакистан, Непал. Три Гімалайських хребти, що поступово знижуються, розділені між собою плато й долинами. Багато з них, такі як знаменита Кашмірська долина та долина Кулу, густо заселені, мають родючі ґрунти і дуже мальовничі. Долини залучають потоки внутрішнього й міжнародного туризму, особливо в жаркий сезон

(березень-квітень), коли майже вся територія Індії знемагає від спеки, а в цих долинах панує приємна прохолода.

Річки Індії мають велике господарське, у тому числі і рекреаційне, значення. Значення багатьох річок таке велике, що серед індуського населення вони знайшли ореол святості. Місце злиття Джамни з Гангом вважається у індусів священним і привертає безліч паломників. На поверхні води численних рукавів Гангу росте лотос, що вважається в Індії священним. До півдня від Гімалаїв розташовані Індо-Гангскі рівнини, що розкинулися майже на 3000км. із заходу на схід при середній ширині 300км. На північному сході вони з'єднуються з долиною третьої великої гімалайської ріки - Брахмапутри. Індо-Гангскі рівнини з їхніми родючими ґрунтами і достатком річкової води є батьківщиною однієї з найдавніших землеробських цивілізацій планети. По берегах річок, особливо тих, що течуть по Індо-Гангській низовині, розташований ряд стародавніх міст і великих населених пунктів. Багато з них і понині є важливими політико-економічними центрами країни (Агра, Варанасі, Патна, Канпур).

З півдня Індо-Гангські рівнини відділені від основної частини півострова Індостан складною системою гірських кряжів і плато Центральної Індії. На північному заході в Раджастані аж до Делі простягнулися Аравалли

- найстаріші гори на земній кулі. Плато й рівнини півострова Індостан спускаються до Аравійського моря гігантськими сходами гірських масивів Західних Гат. Уздовж східного узбережжя тягнуться окремі гірські масиви Східних Гат. На півдні вони єднаються із Західними Гатами, утворюючи мальовничий масив Нілгіри, який називають Індійською Швейцарією.

Довжина берегової лінії Індії близько 6000 км. На багатьох ділянках вона рівна, що не сприяє розвитку великих портових міст. Просторі піщані пляжі, що мають важливе рекреаційне значення, знаходяться на крайньому півдні у штатах Керала, Гоа та біля Мумбаі, де є туристичні центри міжнародного значення. Широко поширені піщані пляжі на східному узбережжі Індії, на Андаманських, Лакшадвипських і Нікобарських островах. Ці острови мають великі перспективи для розвитку туризму. Андамани і Нікобари

- виступи підводного хребта, Лакшадвипські острови створені кораловими рифами. Архіпелаги надзвичайно мальовничі, рясніють лагунами з теплими водами, з дна яких піднімаються корали, і чудовими пляжами.

Велику частину країни займають савани і рідколісся. Савани відрізняються багатим трав'яним покривом. Колись обширні території в країні займали тропічні ліси. Нині вони поступилися місцем культурним ландшафтам, зберігшись на схилах гір. Тваринний світ Індії дуже різноманітний. Тут водяться всі основні класи й родини тварин, птахів і комах, що нараховують приблизно 75 тис. різних видів, серед яких 2500 видів риб, 150 видів амфібій, 450 видів рептилій, 2000 видів птахів, 850 видів ссавців. Тваринний світ Індії мало винищений, що пов'язане з розповсюдженням релігійних вірувань, що забороняють вбивати навіть шкідливих тварин, таких як отруйні змії.

Клімат більшої частини Індії тропічний, мусонний. На крайньому півдні він близький до екваторіального, на крайній півночі, у Кашмірі, гірський субтропічний і високогірний клімат. В Індії немає звичного в помірному поясі розподілу року. Пори року тут визначаються головним чином кількістю опадів, принесених мусонами (сезонними вітрами). У холодну пору року від материка до оточуючих його теплих морів віє сухий мусон. У спекотний сезон з океану дме вологий мусон, що приносить із собою дощі.

З жовтня по лютий в Індії - "прохолодний" сезон. Він нагадує сухе тепле літо в середніх широтах. З березня по травень - "гарячий" сезон. Температура повітря в деяких місцях країни піднімається до 49C, трава вигорає, дерева скидають листя. Із червня по вересень - сезон дощів, на Індію спадає потік злив, але температура повітря зменшується ненабагато. Найбільша кількість опадів випадає на плато Шиллонг в Ассамі, тут найбільш дощове місце на земній кулі.

На території Індії представлено практично весь діапазон кліматичних зон землі, отже неможливо виявити кращий час для відвідування цієї країни. Найбільш сприятливим у всіх відношеннях вважається період з жовтня по березень. Період мусонних дощів на півдні Індії змінюється на добру погоду з січня по вересень, в той час, як північний схід країни більш підходить для відпочинку з березня по серпень, а в Гімалаї треба їхати починаючи з травня і закінчуючи вереснем. Пустелі Раджастану і північно-західні регіони варто відвідувати в період мусону. Лижний сезон в Індійських Гімалаях - з січня по березень.

Міністерство у справах туризму та культури Індії планує кампанію по популяризації за кордоном традиційної індійської медицини - аюрведич-них клінік і медичних центрів. Індійський уряд розраховує до 2012 року збільшити дохід від оздоровчого туризму майже в сім разів. Планується створення фільмів про аюрведичні практики і випуск спеціальних брошур, які будуть поширюватися за кордоном.

Аюрведа - прадавня індійська наука лікування й буквально означає "наука життя". Це цілісна й повна система медичних знань, що існує й розвивається в Індії вже кілька тисяч років, зараз дуже популярна на Заході. Зараз в Індію на лікування приїжджають приблизно 150 тисяч іноземців у рік. Цей комплекс лікування є одним з тих, що визнано Всесвітньою організацією охорони здоров'я, як ефективна система альтернативної медицини. За словами індійських цілителів, аюрведа - це наука про баланс між духом і тілом.

Ananda Spa in the Himalays 5* вважається одним із кращих спа-готелів світу. Великі Гімалайські хребти дають можливість усім, хто шукає відпочинку від спеки рівнин, насолодитися прохолодою зелених долин і лісистих пагорбів, видом на святу ріку Ганг і загадкові Гімалаї. Спа-курорт розташувався на території 21кв. км. і пропонує великий вибір з більш ніж 79 процедур для здоров'я і краси, поєднуючи традиційні індійські оздоровчі системи йоги й аюрведи з найбільш сучасними західними спа-розробками.

Діяльність курорту спрямована на досягнення повної гармонії душі й тіла людини. Унікальні методи оздоровлення та різні практики, розроблені відповідно до індивідуальних потреб, рятують від стресу, очищують організм від токсинів, розслаблюють, омолоджують, корегують вагу; також пропонуються консультації в області харчування і фізичних вправ.

В Ананді пропонують відпочиваючим джерельну гімалайську воду, збагачену природними мінералами, яка володіє силою очищення. Ця вода пропонується на всій території спа-курорту, і є важливим елементом спа-терапії. На території курорту Ананда розташований єдиний в Індії інститут краси Aveda - міжнародна лінія краси, зараз вона є частиною Estee Lauder. Крім того, для розваги гостей є: плавальний басейн; 16-тирівневий трена-жерний зал; поле для гри в сквош; поле для гольфа, можливість занять екстремальними видами спорту - сплав на плотах, походи, сафарі. Культурні заходи ознайомлюють із мистецтвом, Індії, її звичаями і традиціями. Відпочинок на курорті гармонізує фізичний і емоційний стан людини.

Керала - чудове місце на самому півдні Індії: довга смуга морського узбережжя з прекрасними сонячними пляжами, спокійними смарагдовими заводями, дивними вершинами та заповідниками дикої природи, водоспадами, чарівним фольклором, апетитною кухнею і чудовими аюрведичними центрами. Саме сюди приїжджають тисячі людей відновити своє здоров'я та гарне самопочуття. Тут кожний аюрведичний центр пропонує відповідну інфраструктуру для повноцінного відпочинку й різні аюрведичні програми.

Курорт Соматирам - перший індійський курорт, що поєднав аюрве-дичне лікування з пляжним відпочинком. Він знаходиться в 21км. від Тривандрума - столиці Керали, на березі Аравійського моря на пляжі Ковалам. Складається з трьох готелів:

- Somatheeram Ayurvedic Health Resort (знаходиться на обриві, не має зручного виходу до пляжу, пропонує інтенсивне лікування);

- Somatheeram Ayurvedic Beach Resort (має вихід на пляж. Бунгало знаходяться на крутому обриві, котрий терасами спускається до пляжу);

- Manaltheeram Ayurveda Beach Village (має басейн і вихід на пляж).

В Соматирамі немає кондиціонерів, бо вважається, що це протирічить природнім умовам лікування. Тим не менше, в Маналтирамі для зручності відпочиваючих з Європи було побудовано нові котеджі, які мають кондиціонери. Всі санаторії - відкритого типу, тобто є вільний вихід за територію готелю, відпочинок на пляжі, в ресторані подаються невегетаріанські продукти і алкоголь. Це найдемократичніші з усіх аюрведичних готелів Індії.

Варкала входить в число найбільш популярних курортів Керали, в основному завдяки місцевим мінеральним цілющим джерелам, що спадають з високих скель, які оточують пляж. Також місцеві мешканці володіють особливим мистецтвом масажу. Варкала також є важливим центром паломництва. Древній храм Джанадрани Свамі та Природничий центр є головними атракціями околиць. Занурення у святі води пляжу, за легендою, очищує не тільки тіло, але й душу від гріхів. На світанку після повного місяця "Карки дакам" тисячі людей приймають тут участь у ритуалі "Ваву Бали", що допомагає духам предків почивати з миром.

Цілющий клімат, лікувальні трави і насичений вологою сезон дощів - найкращі умови для аюрведичного лікування, тому найкращий час для аюрведичного лікування - із травня по жовтень.

Півострів Індостан - це цілий континент, кліматична і географічна своєрідність якого сприяє процвітанню тваринного і рослинного світу.

У Індії налічується близько 45 тис. видів рослин, з них 15тис. зустрічаються лише в Індії. Ліси в Індії покривають площу 639тис. кв. км., що складає 19,45 % всієї території країни. Тут живе близько 82 тис. різних видів тварин, з них 850 видів ссавців, 2000 видів птахів, 2500 видів риб, 150 видів амфібій, 450 видів рептилій, приблизно 60 тис. видів комах.

Різноманітність рельєфу Індії і відмінності в кліматі створюють строкату картину природних зон. Велику частину країни займають савани і рідколісся. Савани відрізняються багатим трав'яним покривом. Тут широко представлені дикорослі види цукрової тростини , серед чагарників якої зростають окремі дерева сала, зонтичні акації і канделябровидні молочаї. Їх присутність додає саванам Індії схожість з африканськими саванами. Серед дерев в саванах виділяються атласне дерево, червоний і білий сандал, що дають дуже коштовну деревину. Зустрічаються пальмові гаї.

Однією з чудових рослин саван є індійський баньян - величезне розкидисте дерево з цілим лісом стовбурів. З гілок баньяна утворюється повітряне коріння, яке спускається до землі і укоріняється. Повітряне коріння швидко розростається в потужні стволи до 6м. по колу. Крона баньяна досягає величезних розмірів - до 500м. і більше; плоди його їстівні. Для узбережжя типова кокосова пальма. Її стрункий стовбур 20-25 м. заввишки, граціозно зігнутий і прикрашений кроною великого пір'їстого листя. Кожна пальма щорік дає до 200 великих плодів. Колись обширні території в країні займали тропічні ліси. Нині вони поступилися місцем культурним ландшафтам, зберігшись на схилах гір.

Тваринний світ Індії своєрідний. До того ж він мало винищений, що пов'язане з поширенням релігійних вірувань, що забороняють робити замах на життя навіть шкідливих тварин. Навіть отруйних змій тут вбивають в дуже рідких випадках. Тому в Індії розмножилися такі тварини, як мавпи, щури, папуги, їжаки, що шкодять посівам і розносять інфекційні захворювання. У тропічних лісах водиться найбільша отруйна змія - королівська кобра, що досягає 5,5 м. З інших отруйних і небезпечних для людини змій в Індії зустрічаються гадюка-ланцюжка, бунгара. Дуже багато птахів: папуги, птах-носоріг, дикі кури, павичі; багато птахів з сімейства горобців - дрозди, мухоловки, славки, нектарники.

Багато в Індії хижих тварин: леопарди, зустрічається тигр, лев. Бенгальський тигр досягає в довжину трьох метрів і ваги до 290кг. Ще в недалекому минулому тигрів нещадно знищували, і до 1973 року, коли була почата спеціальна програма з відновлення популяції бенгальських тигрів, їх налічувалося всього 1827 особин. До 1986 р. чисельність популяції бенгальських тигрів зросла до 4230 особин.

З інших відносно великих тварин зустрічаються тапір, носоріг, азіатський буйвіл (сильно винищені і знаходяться під загрозою зникнення). Гаур або індійський бізон - найкрупніша копитна тварина Індії. Самець досягає 195см. у висоту і важить більше 900 кг. Великий індійський носоріг досягає 180см. у висоту і 335 см. в довжину. Довжина рогу досягає 61 см. Індійські носороги водяться головним чином в Казірангському національному парку.

Характерними мешканцями тропічних лісів і саван залишаються мавпи, серед яких поширені всілякі види макак, що живуть групами. Вони часто спускаються на землю, інколи здійснюють спустошливі набіги на поля і плантації. Єдиний представник людиноподібних мавп - гібон Хулока живе в лісах Ассама. Висота самця досягає 90 см., вага - до 28 кг. Лангур - найбільш розповсюджений в Індії вид мавп. Самець лангура досягає 75 см. у висоту, вага - до 21 кг.

Із приматів зустрічаються тонкі і товсті лорі, які ведуть нічний спосіб життя. У сухих і світлих лісах північно-східної Індії зберігся індійський слон. По розмірах він поступається африканському, у нього менші вуха і бивні (у самок бивнів взагалі немає); слони приручені. На відміну від африканських слонів, індійські добре піддаються дресурі і вже давно стали домашніми тваринами. В стародавні часи ці слони часто використовувалися у збройних силах.

Хоча ареали видів перекриваються, кожен регіон має своєрідність. Зона проживання хангула, званого також кашмірським оленем, обмежується долиною Кашмір в Північній Індії. Носороги зустрічаються в окремих заплавах уздовж річки Брахмапутра на сході, чорний лангур , один з найрідкісніших і зникаючих видів мавп на планеті, - в Західних Гатах, а Західна Індія служить притулком останнім азіатським левам, що залишилися. Азіатський лев зберігся лише в гірському лісі на півострові Катхивар на заході Індії. Його чисельність досягає 210-220 особин.

Гангський гавіал поширений на півострові Індостан і в Бірмі в річкових системах Інду, Гангу, Брахмапутри. Досягає в довжину 6,6 м. Хоча основна їжа гавіала - риби, яких крокодил схоплює бічним рухом голови, він годується також птахами і дрібними ссавцями. Для людей ці крокодили не становлять загрози, не зважаючи на великий розмір. Популяція цього крокодила досить малочисельна.

Вся акваторія Індійського океану лежить в межах тропічного і південно-помірного поясів. Велика частина узбережжя зайнята мангровими чагарниками, де сформувалися групи рослин і тварин, пристосованих до регулярних припливів і відливів. Серед рослин цієї екосистеми в першу чергу слід виділити мангрові дерева, а серед тварин - різних крабів і рибу - мулистого стрибуна, рибу, здатну тривалий час існувати в повітряному середовищі. Мілководдя тропічних вод Індійського океану населено численними 6 - і 8- променевими коралами, гидрокоралами, здатними разом з вапняними червоними водоростями створювати острови і атоли. Серед могутніх коралових споруд мешкає багата фауна: різні безхребетні (губки краби, молюски, морські їжаки і морські зірки), невеликі, але яскраво забарвлені коралові риби.

Серед риб відкритого океану більше всього летючих риб, парусників тунців, невеликих рибок, що світяться. В Індійському океані багато небезпечних для людини тварин - тут водяться різні види акул і велика кількість отруйних морських змій, є навіть морські гребінчасті крокодили, схильні до людоїдства. Серед ссавців в Індійському океані багато китів, дельфінів і морських котиків. Поширені морські черепахи.

З метою збереження рідкісних нечисленних видів флори і фауни в Індії створено 83 національні парки, 447 заповідники, 23 тигрові заповідники, 200 зоопарків і 8 біосферних резервацій.

Територія Індії давно заселена, її природа зазнала сильні зміни. Для природоохоронних і рекреаційних цілей створені десятки національних парків. Деякі унікальні об'єкти мають статус природних пам'ятників. Для збереження й збільшення тваринного світу в Індії створене більш 500 національних парків, заповідників і заказників. Національні парки країні: Казіранга, Джалдапара, Манас, Дачигам, Джавхар (включає парки Бандіпур, Нагархол, Мудумалай і Ваянад). Цікаві оригінальні заповідники птахів - Говінд Сагар, Кеолоадео-Гана, Канха Пойнт-Калімер, Пулікат, Ведантхангал і Нал- Саровар.

На узбережжі Бенгальської затоки знаходиться найбільший в світі мангровий ліс - Сандарбан, єдиний в світі мангровий масив, де мешкають тигри. Буйна, завдяки теплому і вологому клімату, рослинність цих місць налічує 334 види. Вологий морський тропічний клімат створив унікальний рослинний комплекс, в якому рослини з Південно-східної Азії, Океанії, Східної Африки і Нового Світу зустрічаються поряд, утворюючи унікальне поєднання, якого не зустрінеш більше ніде в світі. Ці землі оголошені в Індії тигровим заповідником. У північно-східних передгір'ях Гімалаїв в зоні вологого тропічного клімату розташовується один з найцікавіших парків країни - Манас. Він присвячений Манасі, індійській богині змій. У парку зустрічається тонка, як хлист, змія, яку відносять до змій, що "літають", через уміння одним кидком долати кілька метрів між гілками. Парк відрізняється великою кількістю птахів - більше 450 видів, крім того, тут живуть тигри, слони, носороги, леопарди, дикі водяні буйволи. Допуск в парк відвідувачів обмежений.

Тут же на північному сході країни в долині Брахмапутри розташовується ще один відомий парк Казіранга. Щорічні повені в сезон дощів роблять можливим пересування по парку тільки на човнах, а у сухий сезон - на слонах. Тут можна ознайомитися з життям його мешканців: слонів, носорогів, тигрів, самбарських оленів, перелітних птахів (рожевий пелікан, чорний лелека, орлан-білохвіст, сіроголова чайка, червона качка).

На півночі країни в 400 км. від Агри в умовах високогір'я розташований парк Нандадеві. Він є гірською долиною, оточеною семикілометровими вершинами. Тут зустрічаються сніжний барс, бурий ведмідь, гімалайська блакитна вівця. До цього дивного місця потрібно добиратися близько 5 годин по дорозі від Рішикеша. Це місце, де молодий Ганг робить поворот, оперізуючи незвичайне село.

Унікальними рекреаційними ресурсами володіють гірські райони Північної Індії (штати Панджаб, Джамму і Кашмір, Химачал-Прадеш): живописні гірські долини з озерами, засніжені вершин, тераси рисових полів, прохолода літа, коли рівнинна Індія розжарена. Частково вони вже використовуються для організації відпочинку жителів країни. Але міжнародний туризм розвинений відносно слабо. Це пояснюється тим, що центри відпочинку в Гімалаях розраховані в основному на літній сезон, тоді як основна маса туристів прибуває до Індії в зимові місяці - з листопада по квітень. До найбільш відомих туристських центрів належать: Шимла, Срінагар, Гулмарга, Пахалгама, Мансара, Катра.

Пляжі Андаманських і Нікобарских островів і островів Лакшадвип ідеальні для дайвінгу і дослідження скарбів підводного світу. До того ж вони - найменш обжиті пляжі Індії. Сюди досить важко потрапити, і насолоджуватися красою дикої природи приїжджають аматори самотності, простого й природного життя.

Між Індією і Мьянмой в Бенгальській затоці у вигляді дуги, витягнутої з півночі на південь на 750 кілометрів, розташовано близько 300 островів, щедро покритих лісом, на північ - Андаманські, на південь -Нікобарські. З них населено 38 островів, відкритих для туристів зовсім недавно. До цього вони були населені лише лісовими племенами і піратами.

Тут не дуже багато курортів, хоча пляжі оперізують острови практично цілком. Прекрасній клімат, багата рослинність і самітність приваблюють сюди аматорів спокійного"екологічного" відпочинку вдалині від міського шуму. Крім того, це закрита зона, територія національних заповідників, для відвідування якої потрібно одержувати окремий дозвіл. На островах розташовано 96 резерватів і 9 Національних парків, таких, як Морський парк імені Махатми Ганді (15 невеликих острівців, покритих джунглями, у водах яких мешкає безліч екзотичних риб).

Порт Блер - столиця Союзної території. Поряд з аеропортом в торговому комплексі знаходиться Туристичний офіс, в якому можна замовити екскурсії по місту або островам. У 5км. від аеропорту і кілометрі від центру міста розташований найбільш розкішний готель, що відноситься до групи готелів "Шератон", - "Andamans Welcomgroup bay Island". При готелі є басейн з видом на море, можлива оренда яхт, організовується глибоководний дайвінг.

Коралові острови, звані Лакшадвіпськимі, - це одне з найбільш відокремлених і незіпсованих цивілізацією місць на наший планеті. Для відвідин всіх островів необхідний спеціальний дозвіл. Слово "Лакшадвип" означає "Сто тисяч островів". Ця група коралових островів розташована в Аравійському морі на південному заході від Керали і являє собою рай для любителів дайвінгу і відпочинку на небагатолюдному морському пляжі. Населеними є всього лише десять з двадцяти семи розкиданих в океані островів.

Найбільш пристосованим для розкішного відпочинку є острів Банга-рам площею близько 60 кв. км. Це прекрасний острів з піщаним пляжем і лагуною, на якому є все для відпочинку і занять підводним плаванням. Тут розташовано найкращий на Лакшадвипських островах готель "Banglam Island Resort" (Casino Group). Дістатися до Баграми можна на катері з Агаті. На острові також є аеропорт.

В даний час індійський уряд створює на Андаманських і Нікобарських островах і островах Лакшадвип туристичну інфраструктуру. Кращий час для відвідин островів - з початку жовтня до середини травня.

Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
Курорти Керали
Курорти Махараштри
Курорти Тамілнаду
Курорти Карнатаки
Гірськолижні курорти Індії
ІТАЛІЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru