Країнознавство - Мальська М.П. - СЛОВАЧЧИНА

Площа - 49 035 км2

Населення - 5,4 млн осіб

Столиця - Братислава (450 тис.осіб)

Загальні відомості

Словаччина розташована у східній частині Центральної Європи. Офіційна назва - Словацька Республіка. Площа країни становить 49 035 км2 (126 місце серед держав світу), а чисельність населення - 5,4 млн осіб (108 місце в світі). Столиця - Братислава (450 тис. осіб). Словаччина - незалежна країна з 1993 р. Державна мова - словацька. Перша спроба незалежності припадає на 1939-1945 рр. Однак теперішню незалежність країна здобула після мирного і добровільного розпаду Чехословаччини на Чехію та Словаччину з 1 січня 1993 р.

Державним святом є 1 січня - День заснування Республіки, державним гербом - червоний ранньоготичний щит з зображенням на ньому подвійного срібного хреста, піднятого на підвищену середню вершину синього пагорба, державним гімном - два перших куплети пісні "Над Татрами блискавка блискає", державним прапором - полотнище, що складається з трьох горизонтальних смуг білого, синього і червоного кольору: на передній половині полотнища зображений Державний герб Словацької Республіки.

Крайньою північною точкою країни є Оравська Полтора (Жилінський край), східною - Новоселиця (Нова Седліца, Пряшівський край), південною - Патінце (Нітранський край), західною - Загорська Вес (Братиславський край). Максимальна відстань між західними і східними кордонами 418 км, північними і південними - 209 км. Словаччина знаходиться у середньоєвропейському годинному поясі. Різниця між словацьким і київським часом - одна година.

Словаччина межує з п'ятьма країнами. Загальна протяжність кордонів - 1677 км. На північному заході країна межує з Чехією (протяжність кордону становить 252 км, або 15% довжини усіх кордонів країни), на півночі з Польщею (542 км, або 32,3%), на сході з Україною (98 км, або

5,8%), на півдні з Угорщиною (678 км, або 40,5%) і на південному заході з Австрією (107 км, або 6,4%). Не має виходу до моря.

Найвищою точкою Словаччини є гора Герлахівский Штит (2655 м) у Високих Татрах (Пряшівський край). Найнижчою - долина ріки Бодроґ (94 м), на кордоні з Угорщиною (Кошицький край).

Економіко-географічне та політико-географічне положення Словаччини на загал, незважаючи на відсутність виходу до моря, можна вважати зручним. Країна належить до держав Центрально-Східної, за іншими підходами - до Центральної Європи. Разом зі своїми найближчими сусідами - Чехією, Польщею та Угорщиною вона розглядалася як потенційний кандидат на членство у євроатлантичних структурах. Як відомо, з огляду на власні прорахунки вона пізніше від цих держав - не у 1999 р., а лише у 2004 р. разом з іншою групою країн Центрально-Східної Європи увійшла в НАТО. Зате разом з великою групою держав вона стала членом ЄС з 1 травня 2004 р.

Найбільш впливовим політичним сусідом Словаччини до 1993 р. була і до певної міри залишається Австрія, оскільки ця держава належала до держав Західної демократії, звідти поступала значна допомога та зарубіжні інвестиції. Після мирного розпаду Чехословаччини на дві держави - Чехію та Словаччино, що відбулося за принципом поділу майна у співвідношенні 2:1 з 1 січня 1993 р, впливовими сусідом та великим торговельним партнером стала власне Чеська Республіка. Майже без проблемні і в цілому дружні відносини налагодилися з Польщею. До певної міри проблемними можна назвати деякі аспекти відносин з Угорщиною та Україною. З одного боку вони пов"язані із гостротою проблеми повноцінного задоволення потреб етнічних угорців, з другого - через складність проблем охорони кордону, котрий став частиною зовнішнього кордону ЄС, а також з цим пов"язані інші проблеми - встановлення візового режиму для українців, нелегальною міграцією та контрабандою.

ВВП (2006) - 18,2 тис. дол. США, на душу населення - 18,2 тис. дол. США. Економіка Словаччини перебуває у стані ринкової трансформації. Словацька Республіка є членом цілого ряду міжнародних, світових і європейських організацій - ООН, Ради Європи, НАТО, ЄС та ін.

Загальні відомості
Державний устрій та форма правління
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
ІСПАНІЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru