Менеджмент туризму - Кіптенко В.К. - Додаток 2. Види маршрутів за конфігурацією траси

Додаток 3. Туристський ваучер

Туристський ваучер (путівка) — документ, що підтверджує статус особи або групи осіб як туристів, оплату послуг чи її гарантію та є підставою для отримання туристом або групою туристів туристичних послуг. Це фінансовий документ, необхідний для здійснення розрахунків між туристичними підприємствами — партнерами. Нормативи його оформлення визначають Методичні рекомендації з використання туристичного ваучера, затверджені наказом Державного комітету з питань туризму від 16 серпня 1996р. № 40.

Бланк ваучера має єдину форму як для туриста, що здійснює подорож індивідуально, так і для групи туристів (у такому випадку додається список туристів групи, завірений печаткою туристичного підприємства, що їх направляє). Він має бути виготовлений типографським способом у трьох екземплярах під єдиним номером на папері формату А5.

Бланк ваучера друкується українською та англійською мовами. Якщо ваучер використовується турфірмою для організації прийому й обслуговування вітчизняних туристів в Україні (внутрішній туризм), то заповнюється українською мовою, а для організації туристичних поїздок за межі України (зарубіжний туризм) — англійською мовою.

Обов'язковими в оформленні ваучера є такі елементи:

— у шапці ваучера зазначаються: повне найменування фірми-власника ваучера, юридична адреса, номер телефону, факсу;

— номер ваучера, який складається з 12 цифр, поділених на групи:

• перша група — 4 цифри — свідчить про регіон, у якому розташоване туристичне підприємство;

• друга група — 4 цифри — відповідає реєстраційному номеру підприємства в Державному реєстрі суб'єктів туристичної діяльності, які пройшли ліцензування;

• третя група — 4 цифри — порядковий номер ваучера.

Далі зазначається:

1. Ліцензія Державного комітету України з питань туризму: номер ліцензії (з 6 цифр), дата видачі.

2. Найменування, адреса, телефон, факс приймаючого туристичного підприємства, якому необхідно пред'явити цей ваучер.

3. Прізвище, ім'я, по батькові туриста, який здійснює подорож індивідуально, або керівника туристичної групи.

4. Кількість туристів (цифрами і прописом).

5. Термін з " " р. по " " р.

6. Маршрут і вид транспорту. Зазначаються пункти в порядку слідування за маршрутом, в яких замовлено обслуговування для туриста або групи, а також види транспорту, котрими буде здійснюватися переїзд між цими пунктами.

7. Назва готелів, у яких замовлено обслуговування.

8. Додаткова інформація, наприклад, про наявність у складі групи інваліда або потребу групи в послугах сурдоперекладача і т. ін.

9. Відмітка про оплату туру. Направляючою стороною робиться запис про оплату туру відповідно до умов договору (контракту), на основі якого здійснюється обслуговування туристів. Наприклад, "Вартість туру сплачено відповідно до Договору № від " " р."

10. Підпис керівника направляючої фірми. Дата видачі ваучера. Печатка. Після підпису керівника зазначаються його прізвище та ініціали.

11. Фактично надані послуги. Туристом, що подорожує індивідуально, або керівником групи робиться запис про фактично надані послуги з туру. Наприклад, "Послуги надані в повному обсязі" або " Не надані такі послуги (перерахувати)", після цього — особистий підпис.

12. Підпис керівника приймаючої фірми. Дата. Печатка. Керівник приймаючої фірми засвідчує достовірність викладеного в пункті 11 власник підписом, після чого зазначаються його прізвище та ініціали.

Ваучер з виправленнями, незаповненими або неповністю заповненими пунктами, на якому немає печатки направляючої турфірми, вважається недійсним.

Ваучер заповнюється в трьох екземплярах. Перший і другий видаються під розпис туристу перед початком подорожі. Третій екземпляр зберігається в бухгалтерії направляючої фірми й у разі необхідності використовується відповідними державними органами у здійсненні фінансово-фіскального контролю.

У першому пункті обслуговування за маршрутом турист подає перший і другий екземпляри ваучера представнику приймаючої фірми. У кінцевому пункті маршруту, після закінчення обслуговування, турист робить відповідний запис у пункті 11 обох екземплярів ваучера, який завіряється підписом керівника і печаткою приймаючої фірми. Перший екземпляр ваучера передається керівнику або представнику приймаючої фірми, а другий повертається направляючій фірмі.

Бланки ваучера — це документи суворого обліку. Відповідальність за їх виготовлення, зберігання та використання покладається на керівників туристичного підприємства — власника ваучера. Керівники турфірми за першою вимогою контролюючих органів або уповноважених ними осіб повинні пред'явити всю необхідну документацію, що стосується використання туристичного ваучера. У випадку виявлення порушень турфірмою вимог до виготовлення і використання ваучера, фірма несе відповідальність у встановленому порядку.

Додаток 3. Туристський ваучер
Додаток 4. Міжнародні туристичні організації
Додаток 5. Типи організаційних структур
ПЕРЕДМОВА
Розділ 1. Туристичне підприємство у народногосподарському комплексі
1.1. Передумови створення й розвиток туристичних підприємств
1.2. Суть, ознаки і функції туристичних підприємств
1.3. Типологія туристичних підприємств
1.4. Суспільно-психологічні детермінанти управління
Розділ 2. Сутність основних функцій менеджменту туристичного підприємства
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru