Організація готельного господарства - Головко О.М. - 7.1. Поняття "клінінг" та основні складові технології клінінгу

7.1. Поняття "клінінг" та основні складові технології клінінгу

Організація підприємств готельного господарства є збірним поняттям, що охоплює різні форми діяльності в сфері послуг, пов'язаних з прийняттям і обслуговуванням гостей. Обслуговування гостей пов'язане з експлуатацією устаткування і приміщень (прибирання і чищення), зберігання і переміщення сировини, матеріалів, напівфабрикатів, готової продукції, які здійснюються складськими, транспортними і технічними службами тощо. Позитивне сприйняття обслуговування визначається повнотою набору послуг та комфортністю навколишнього середовища, яке створюється завдяки професійному прибиранню або завдяки використання технологій клінінгу.

Професійне прибирання важливе не тільки з погляду естетики, але і для економії матеріальних ресурсів, так як регулярне прибирання офісів і інших приміщень дозволяє відкласти їх ремонт на триваліший термін. Клінінгові послуги можуть надавати тільки спеціалізовані компанії, співробітники яких пройшли спеціальне навчання.

У перекладі з англійської clean out - прибирання, чищення; cleaning - чищення. А якщо говорити точніше, то у наш час поняття "клінінг" має ширший сенс. Сьогодні клінінгом називається такий вид діяльності, як професійне прибирання приміщень і супутні види послуг. У комплекс послуг з прибирання може входити не тільки миття підлоги, миття вікон або хімчистка килимів, але і догляд за нерухомістю в комплексі. Зокрема, це експлуатація будівель і споруд професійними службами, контроль і обслуговування внутрішніх систем, запобігання аваріям.

Зрештою робота фахівців компанії клінінгу дозволяє не тільки заощадити тепло, воду і електроенергію, але і запобігає передчасному зносу покриття підлоги, віддаляє момент, коли потрібно буде здійснювати капітальний ремонт будівлі. Фахівці з прибирання здійснюють профілактичні роботи і догляд за системами сміттєпроводу, взаємодіють з міськими службами, проводять інші необхідні роботи. Роботи професійного прибирання не тільки дозволяють тримати приміщення і території в чистоті, але і мають на меті створення на підприємстві готельного господарства атмосферу комфорту і затишку. Стандарт і нормативно-правова база визначають санітарно-гігієнічну спрямованість і послідовність виконання операцій прибирання.

Вирішити проблему прибирання того або іншого приміщення можна трьома способами:

o запросити професійну компанію клінінгу;

o організувати власну службу прибирання (для корпоративних клієнтів);

o найняти прибиральницю (для власників приватних квартир і котеджів);

Клінінгові компанії забезпечують широкий спектр робіт по прибиранню приміщень. Сервіс ґрунтується на сучасних технологіях, організаційних принципах, ефективній техніці і високоякісних хімічних засобах. Але головним чинником якості послуг є співробітники, які спеціально підібрані і підготовлені.

Клінінг - це не просто професійне прибирання приміщення з використанням новітніх технологій. Сьогодні клінінгові компанії застосовують різноманітне устаткування, яке дозволяє провести прибирання офісів, зокрема вирішити такі складні завдання, як чищення килимів і миття вікон, з чудовими результатами. Іншими словами, клінінг і прибирання - це різні речі.

Уявімо собі сучасний офіс. Це, зазвичай, солідне приміщення з дорогим підлоговим покриттям, мармуром, килимовим покриттям або лінолеумом. Звичайно, кожне з них при прибиранні офісу вимагає особливого підходу і правильної технології. Фахівці компанії клінінгу професійно володіють інформацією про процеси обробки різноманітної поверхні. Кількість матеріалів величезна, але і кількість можливих забруднень теж дуже велика. Для правильного підбору технології очищення при проведенні професійного прибирання необхідна постійна робота і вдосконалення у сфері клінінга, розуміння процесу та інженерний підхід до організації робіт. Крім того, користування послугами компанії клінінгу обходиться дешевше власної господарської служби.

Візьмемо, наприклад, завдання по чищенню килимів. Килимові покриття в даний час широко застосовуються в інтер'єрах житлових і офісних приміщеннях готелів. Але чищення килимів - трудомістке заняття, проте вкрай необхідне. Без професійного прибирання термін їх експлуатації зменшується, оскільки бруд і пил, проникаючи у волокна, просто руйнують їх. Фахівці компаній клінінгу можуть не тільки провести чищення килимів від пилу, але і вивести різні плями за допомогою спеціальних засобів, вручну або за допомогою техніки для прибирання. Не дивлячись на те, що професійне хімічне чищення килимів є одним з найскладніших з технічної точки зору процесів клінінгу, тільки цей спосіб дозволяє добитися повного очищення підлогового покриття. Що ж до миття вікон, то і цей процес має свої особливості. Чисті вікна і вітрини, безумовно, впливають на імідж офісу або підприємства. Клінінгові компанії у своїй роботі застосовують для миття вікон і вітрин спеціалізоване устаткування і витратні матеріали, що дозволяє їм проводити професійне очищення забруднення будь-якої складності. Це особливо важливо при митті вікон, скла яких мають спеціальне напилення. Часто доводитися проводити миття вікон і вітрин, розташованих досить високо. І тут без допомоги компанії клінінгу теж не обійтися.

Процес прибирання в офісах був, є і буде завжди. Але професійне прибирання: миття вікон, чищення килимів і інші клінінгові послуги від професіоналів із застосуванням якісних миючих засобів до нас прийшла не так давно. Зараз не всі розуміють, навіщо ж треба звертатися в клінінгові компанії. Чим професійне прибирання відрізняється від прибирання своїми силами.

По-перше, професійне прибирання - це економія. Економія по декількох статтях. Перше - це економія на ремонті. Німці, що відрізняються педантичністю, підрахували, що в рік їх компанії витрачають на клінінг €20. Сума чимала, скажемо прямо. Але при цьому клінінгові компанії економлять їм суми набагато більші. Професійне прибирання в цьому випадку дуже чітко характеризується приказкою: "Краще хворобу попередити, чим лікувати".

Клінінг це попередження хвороби - хвороби необхідності постійного ремонту. На підошвах взуття в приміщення постійно заносяться шкідливі речовини, які сприяють швидкому виходу з ладу підлогової плитки, підлогових покриттів. Якщо вчасно проводити професійне прибирання, то підлогові покриття прослужать значно більше і непотрібно буде витрачати великі суми на їх ремонт.

По-друге, прибирання офісів, миття вікон, чищення килимів зусиллями професіоналів це економія сил компанії. Кожен повинен займатися своєю справою. Користуючись послугами компаній клінінгу, автоматично звільняються співробітники від необхідності прибирання.

Професійне прибирання - це турбота про здоров'я. Прибирання покращує не тільки зовнішній вигляд приміщення, але і вбиває безліч шкідливих бактерій, які знаходяться на брудних поверхнях і через повітря потрапляють в організм. Прозаїчно, але факт. Професійне прибирання приміщень - це боротьба з шкідливими речовинами на якісно новому рівні. Чищення килимів, наприклад, - це боротьба з пилом, який осідає у вас в легенях. Чим його менше, тим легше дихається і менше шкоди здоров'ю. Аналогічний ефект дає миття вікон і комплексне прибирання офісів. Послуги компаній клінінга - це не тільки користь для зовнішнього вигляду приміщень, але і багато в чому боротьба з мікробами і шкідливими речовинами, що містяться в повітрі і що знаходяться на різних поверхнях. Якщо взяти великий торговий зал, де щодня проходять тисячі відвідувачів або невеликий офіс, але до нього частенько приходять люди укладати договори або отримати консультацію, в чистому приміщенні - це додатковий плюс керівництву.

Клінінг - це не просто дань моді і даремна витрата бюджету. Клінінгові компанії - це реальні помічники бізнесу по декількох напрямах. То навіщо відмовлятися від цієї допомоги?

Таким чином, професійне прибирання (клінінг) - це оптимальне поєднання сучасних технологій, використання підготовленого персоналу, професійного устаткування і спеціальних миючих засобів для досягнення максимального комфорту і чистоти у готелі або офісі.

7.1.2. Сутність технологічних процесів і циклів
7.1.3. Нормативна хронологія нормативних операцій обслуговуючих циклів клінінгу
Навички прибирання
7.2. Основні технології клінінгу, які використовуються на міжнародному та національному рівнях
7.2.1. Клінінгові технології, які використовуються на міжнародному рівні
1. Класифікація послуг
2. Загальні технічні вимоги
3. Вимоги безпеки
4. Вимоги охорони навколишнього середовища
7.2.2. Клінінгові технології національного рівня
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru