Організація готельного господарства - Головко О.М. - 1. Класифікація послуг

Послуги з прибирання і відходу класифікують за наступними ознаками:

o технологічною;

o виду прибраних об'єктів;

o періодичності виконання послуг.

За технологічною ознакою послуги з прибирання після від'їзду гостей підрозділяють таким чином:

o збереження експлуатаційних властивостей і зовнішнього вигляду поверхонь, предметів, приміщень, будівель і споруд (усередині і ззовні), територій (підмітання і прибирання сміття, протирання поверхонь і предметів, вакуумна обробка, вологе прибирання, виведення плям, дезінфекція, роботи по прибиранню доріжок, тротуарів, сміття, снігу);

o відновлення експлуатаційних властивостей і зовнішнього вигляду, захист від старіння поверхонь, предметів, приміщень, будівель і споруд усередині і зовні (полірування, хімічне очищення, ґрунтовка, лакування, чищення, шліфування, кристалізація, консервація);

o інші послуги (дезінсекція, дератизація приміщень, озеленення і так далі).

За виглядом прибраних об'єктів послуги підрозділяють таким чином:

o житлові об'єкти (усередині і ззовні);

o промислові, культурні і суспільні об'єкти (усередині і ззовні);

o прилеглі території.

За періодичністю послуги підрозділяють таким чином:

o первинне комплексне прибирання;

o щоденне комплекси е прибирання і прибирання після від'їзду;

o щотижневе комплексне прибирання і прибирання після від'їзду;

o генеральне прибирання і прибирання після від'їзду.

2. Загальні технічні вимоги

2.1. Послуги з прибирання і прибирання після від'їзду повинні відповідати вимогам справжнього стандарту, а також технологічним документам, що діють, на послуги конкретного.

2.2. Прийом і оформлення замовлення на послуги з прибирання і прибирання після від'їзду повинні проводитися на підставі специфікації, складеної на виконання однієї або декількох операцій прибирання або операцій прибирання після від'їзду відповідно до вимог споживача послуги.

2.3. Для надання виконання послуг з прибирання обов'язковими умовами є:

o професійний рівень майстерності виконавця і знання ним вимог безпеки, правил обслуговування і санітарних норм;

o наявність технологічного устаткування, інвентарю для прибирання, хімічних засобів;

o наявність нормативних і технологічних документів на послуги, з прибирання.

2.4. Існує перелік заходів щодо прибирання входу будівель, споруд і прилеглої території.

2.5 Хімічні засоби, (миючі, такі, що полірують, виводять плями, дезінфікуючі, шампуні, антистатики, мастики, ґрунтовки, лаки, захисні склади), що використовувались при наданні послуг з прибирання, а також інвентар для прибирання (візки для прибирання, протиральний матеріал, швабри, щітки, губки) повинні використовуватися відповідно до вимог інструкцій фірм-виробників.

2.6. Інвентар для прибирання після використання слід промивати гарячою проточною водою з миючими засобами. Не допускається багаторазове використання текстильних матеріалів, що використовувались при прибиранні промислових приміщень.

2.6.1. Інвентар для прибирання повинен бути кодований різними квітами, сигнальним маркуванням, написом або іншим способом для виключення використання одного і того ж інвентарю в різних приміщеннях і обмеження розповсюдження бактерій.

2.7. Видалення бруду з різних поверхонь слід здійснювати із застосуванням відповідного способу прибирання. Не допускається залишати бруд на східцях, краях, в кутах і інших трудно доступних місцях.

2.8. При прибиранні приміщень із застосуванням хімічних засобів слід захищати поверхні і оточуючі предмети, що не підлягають прибиранню.

2.9. При проведенні вологого прибирання твердої і напівтвердої підлоги для зниження небезпеки травматизму забороняється використовувати мило і порошкоподібні синтетичні миючі засоби.

2.10. При виконанні таких операцій, як прибирання, миття вікон і операцій по догляду за дзеркалами й іншими дзеркальними поверхнями забороняється використовувати порошкоподібні синтетичні миючі засоби і абразивні очищувачі. Тоновані, димчасті і дзеркальні поверхні чистять згідно інструкції підприємства-виробника.

2.11. Підлоги (окрім паркету) необхідно піддавати очищенню перед кристалізацією, ґрунтовкою, лакуванням, нанесенням мастик, використовуючи хімічні засоби з сильною проникаючою здатністю і розчинювальним ефектом. Після хімічного очищення не допускається проводити подальші операції, якщо видно залишки старого покриття або рівень водневого показника рН вологої підлоги не відповідає встановленим межам.

2.12. Для підвищення проти ковзкого ефекту і стійкості до дії підошов взуття або коліс машин тверді і напівтверді підлоги слід покривати захисними консервуючими засобами.

2.13. При наданні послуг з чищення килимів або килимових покриттів допускається обмежена дія засобу для виведення плям, якщо в результаті старіння плями в'їдалися в килимове покриття або викликали склеювання волокон.

2.14. Для вологого прибирання м'якої підлоги (килимів або килимових покриттів) не допускається застосовувати:

o пінисті шампуні, що руйнують килим;

o концентровані миючі розчини, що викликають появу липких плям і вицвітання килимів;

o велику кількість води, що викликає усадку, втрату первинного кольору килима і появу водяних плям.

2.15. Для догляду за м'якими підлогами (килимами або килимовими покриттями) слід вибирати спосіб прибирання, що забезпечує максимальну глибину чищення і висихання до моменту експлуатації.

2.16. Регулярний догляд за килимами і килимовими покриттями, м'якими меблями і текстильними настінними покриттями повинен передбачати відновлення ворсу, що злежався, чищення будь-якого ступеня забрудненості і відсутність наступних побічних дефектів:

o усадка і втрата форми;

o зміна колірної гамми виробу;

o розчинення клейової підстави килимових покриттів.

2.17. Для чищення корпусів оргтехніки, комп'ютерів, радіоелектронної апаратури слід застосовувати спеціальні антистатичні очищувачі.

2.18. Прибрані поверхні будівель, споруд, територій повинні бути чистими і відповідати встановленим вимогам.

2.19. При хімічному очищенні фасаду не допускається розпилювання хімічних засобів на фасадну поверхню.

2.20. Миття вітрин, вікон фасадів будівель, споруд слід проводити при температурі не нижче 8-9 °С. При необхідності допускається проводити роботи по прибиранню ззовні будівель, споруд, виключаючи висотні роботи, в зимовий час при температурі від 0 до мінус 10 °С при використанні незамерзаючих миючих засобів.

2.21. Після надання послуг з прибирання і прибирання після від'їзду допускаються:

o дефекти, виявлені до проведення операцій по прибиранню і після від'їзду;

o приховані дефекти, що виявилися та виникли в результаті порушення технології виготовлення предметів, будівництва і ремонту приміщення, а також порушення правил експлуатації і використання.

2.22. Після закінчення операцій по прибиранню і операцій по прибиранню після від'їзду споживачеві повинні бути видані рекомендації по прибраних приміщеннях або поверхонь.

2. Загальні технічні вимоги
3. Вимоги безпеки
4. Вимоги охорони навколишнього середовища
7.2.2. Клінінгові технології національного рівня
7.2.3. Хімчистка як одна із складових технологічних операцій клінінгу. Стандарти і правила хімчисток
7.3. Проблеми, шляхи та перспективи вдосконалення технологій клінінгу
7.3.1. Клінінг: проблеми та перспективи вдосконалення
7.3.2. Клінінгова кампанія "Основа" - український досвід в сфері прибирання
Постійне прибирання (прибирання за договором)
Прибирання після ремонту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru