Організація готельного обслуговування - Мальська М.П. - 8.2. Основні типи планування

Поєднання чинників формування архітектурно-планувальних форм у конкретному випадку зумовило виникнення різних типів конструкцій готельних споруд. У типології готельних споруд, згідно з архітектурно-планувальними формами, доцільно брати до уваги два критерії: по-перше, розташування і зв'язок між основними функціональними приміщеннями і, по-друге, планування за певною геометричною формою.

Готельні споруди у розташуванні та зв'язку між основними архітектурно-просторовими приміщеннями поділяють на таке планування [49, с. 227]:

1. Централізоване — найпоширеніше серед міських готельних засобів розміщення з характерним розташуванням основних функціональних приміщень в одній споруді, на одному або різних рівнях. Воно типове насамперед для міст із щільною забудовою й обмеженими можливостями просторового розширення для закладу розміщення. Такий архітектурно-планувальний підхід характерний для готелів "Дніпро" у Києві, "Дністер" у Львові, "Holiday Inn" в Аусбурзі (Німеччина) та ін. Основні й допоміжні функціональні ланки у готелях з таким плануванням найчастіше розташовані на перших (підвальних) або верхніх поверхах.

2. Блочне. Характерне розташуванням основних функціональних приміщень у різних просторово відокремлених спорудах — блоках, між якими існують стійкі взаємозв'язки. Такий тип планування використано передусім у готельних комплексах — готельних підприємствах значної місткості й обсягу послуг, що надаються просторово відокремленими спеціалізованими структурними ланками. Розрізняють розосереджений, зблокований і павільйонний підтипи блочної моделі планування. Наприклад, у готельному комплексі "Ялта" з типовим блочним плануванням основні функціональні корпуси — житловий і ресторан розташовані окремо. В одному з найбільших у світі готельному комплексі "Ізмайлово" в Москві окремими блоками розташовані чотири житлових корпуси (три зблоковані з двох у розрахунку на 2000 осіб кожен і один з трьох зблокованих корпусів — на 4000 осіб), кіноконцертний зал, фабрика-кухня, окремі наземні й підземні автостоянки.

3. Подіумне. Вирізняється злиттям горизонтального корпусу, сформованого з приміщень загального користування, і вертикального, що виконує функції житлової частини будівлі. Подіумний підхід — новий у плануванні готельних споруд, його застосовують в архітектурі з середини XX ст., він найхарактерніший для готелів середньої та високої категорії значної місткості, які охоплюють велику територію і мають декілька під'їздів. Цей тип планування, зокрема, типовий для готелів "Русь" у Києві, "Europa" у Будапешті (Угорщина), "Sokos Viru" в Таллінні (Естонія) та ін.

Відповідно до використання в будівництві готелю основних геометричних форм виокремлюють таке планування [49, с. 259]:

1. Спрощене. Ця модель подана у формі прямокутника і найпоширеніша серед готельних споруд: готель "Ялта" в Криму, "Sokos Viru" в Таллінні (Естонія), "Інтурист" у Ростові-на-Дону (Росія) тощо.

2. Компактне. Характерне використанням різних геометричних форм: квадрата — готель "Київ" у столиці України, трикутника — "Travelodge Southbanh Melborne" у Мельбурні (Австралія), багатокутника —"Pacific" у Кіасані (Японія), круга — "Салют" у Києві (Україна), еліпса — "Казахстан" в Алмати та ін.

3. Ускладнене. Пов'язане з різним блокуванням номерів і житлових поверхів зі зміщенням від прямолінійного, трапецієподібного, криволінійного типів: Т-подібне блокування — готель "Royal Garden" у Лондоні (Велика Британія), ІТ-подібне — "Grand Hotel Warszawa" у Варшаві (Польща), Н-подібне — "Rihqa Royal" в Осаці (Японія), X-подібне — "Прибалтійський" у Санкт-Петербурзі (Росія), хрестоподібне — "Topaz Hotel Poznan" у Познані (Польща), трилисник —"New Otani Tokyo" в Токіо (Японія), Z-подібне — "Radisson Sas Grand Hotel" у Софії (Болгарія), східчасте зі зміщенням житлових поверхів або номерів — "Салют" у Москві (Росія), "Братислава" у Києві тощо.

4. Атріумне. Вирізняється внутрішньою заскленою галереєю спрощеного або ускладненого типу: прямокутне з внутрішнім двориком — готель "Sheraton" у Сіетлі (США), квадратне — "Hyatt Reqency" в Атланті й Чикаго (США), трикутне — "El Mansour" у Касабланці (Марокко) та ін.

8.3. Головні типи приміщень
8.3.1. Характеристика території, прилеглої до споруди готелю
8.3.2. Організація адміністративно-господарських приміщень у готелях
8.3.3. Приміщення вестибюльної групи в готелях
8.3.4. Організація житлового поверху в готелях
8.3.5. Упорядкування житлового номера в готелях
8.3.6. Функціональна та планувальна організація приміщень громадського призначення
Запитання для самоконтролю
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
Передмова
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru