Географія - Олійник Я.Б. - 35.6.2. Азія

35.6.1. Європа

Розпад СРСР і всього комуністичного блоку ускладнив політичну карту Європи, в якій можна виділити такі субрегіони — країни Західної, Центральної та Східної Європи.

У Західній Європі (25 країн) знаходяться економічно розвинуті країни, причому чотири з них входять до "великої сімки": ФРН, Франція, Великобританія та Італія. Однак більше невеликих держав з населенням до 10 млн. осіб. Є п'ять "карликових країн": Андорра, Монако, Сан-Маріно, Ліхтенштейн, Ватикан (папська держава — теократична монархія), Гібралтар — британське володіння (спірна територія з Іспанією). Країни Західної Європи об'єднані не лише географічним положенням, а й тісними економічними та політичними зв'язками. Досить пригадати Європейський Союз (ЄС), до якого входить 15 країн.

До держав Центральної та Східної Європи (19 країн) належать колишні соціалістичні держави — Польща, Угорщина. Болгарія, Румунія, Чехія, Словаччина, Албанія, республіки, які утворилися після розпаду Югославії (Словенія, Хорватія, Македонія, Боснія і Герцеговина, Югославія у складі Сербії і Чорногорії), держави Балтії — Литва, Латвія, Естонія, а також нові незалежні держави — Україна, Молдова, Білорусь, Росія.

Сучасна політична карта Європи сформувалась в основному в XX ст., причому дуже великий вплив на її формування справили дві світові війни. Політична карта Європи зазнала значних змін. Досить пригадати лише деякі з них: розпад СРСР, утворення СНД, об'єднання двох німецьких держав, "оксамитові революції" в країнах Східної Європи, розподіл Чехословаччини на Чехію і Словаччину, громадянська війна в Югославії і розпад її на декілька держав. Досі зберігаються осередки напруженості в таких регіонах Європи, як Ольстер (Північна Ірландія), в Албанії, ряді країн СНД.

35.6.2. Азія

Країни Азії дуже різні. Вони відрізняються розмірами території і природними багатствами, рівнем соціально-економічного розвитку, політичним устроєм та ін. Серед сучасних незалежних держав Азії більше республік, проте є країни і з монархічними формами правління — їх 14. На території Азії є такі субрегіони — країни Південно-Західної Азії, Південної Азії, Південно-Східної Азії, Центральної і Східної Азії.

У Південно-Західній Азії — 16 країн, вони розміщені на більшій частині Близького і Середнього Сходу (умовне поняття "Близький і Середній Схід" охоплює територію Південно-Західної Азії та Північної Африки). Це — Афганістан, Бахрейн, Ізраїль, Йорданія, Іран, Ірак, Ємен, Катар, Кіпр, Кувейт, Ліван, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Саудівська Аравія, Сирія, Туреччина. Тут ще є монархії з пережитками феодальних і родоплемінних відносин, але більше республік. У цьому регіоні знайшло відображення суперництво найбільших світових держав, яких притягувало сюди його розташування на найкоротших шляхах із метрополій до їхніх великих колоніальних володінь у Південній і Південно-Східній Азії, а пізніше — найбагатші родовища нафти в цьому регіоні.

Південна Азія складається із семи країн, які знаходяться на південь від Гімалаїв на півострові Індостан і на близько розташованих островах в Індійському океані. Це Бангладеш, Бутан, Індія, Мальдівські Острови, Непал, Пакистан, Шрі-Ланка.

До Південно-Східної Азії, до якої належать півострів Індокитай і численні острови Малайського архіпелагу, входять такі країни: Бруней, В'єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М'янма, Сінгапур, Таїланд і Філіппіни. У Східному Тіморі, який був окупований і практично приєднаний до Індонезії, в 1999 p., під егідою ООН був проведений референдум, де більшість населення виявила бажання стати незалежною держа вою.

До складу Центральної і Східної Азії входять Аоминь, Казахстан, Киргизстан, Китай, Корейська Народно-Демократична Республіка, Республіка Корея, Лаос, Монголія, Таджикистан, Тайвань, Туркменія, Узбекистан, Японія.

35.6.3. Африка
35.6.4. Америка
36. МІЖНАРОДНІ ОРГАНІЗАЦІЇ НА ПОЧАТКУ XXI СТОЛІТТЯ
37. ГЕОГРАФІЯ СВІТОВИХ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ
37.2.1. Мінеральні ресурси
37.2.2. Земельні ресурси
37.2.3. Лісові ресурси
37.2.4. Водні ресурси
37.2.5. Природні ресурси Світового океану
38. ГЕОГРАФІЯ НАСЕЛЕННЯ СВІТУ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru