Географія - Олійник Я.Б. - 35.6.3. Африка

На території Африки нараховується 53 суверенні держави (50 республік і три монархії) більшість із них до середини XX ст. були колоніями. Європейська колонізація почалась) цьому регіоні з XVI ст. До початку Першої світової війни до 90 % території було в руках європейців (найбільші колонії мали Великобританія та Франція). Великі володіння були в Німеччини, Португалії, Іспанії, Бельгії та Італії. На кінець XX ст. на африканському континенті практично не лишилося місць, де не була б вирішена проблема державної незалежності. Виняток складає Західна Сахара, котра до цих пір не здобула статусу самостійної держави, незважаючи на 20-літню війну за звільнення, яку веде фронт ПОЛ ІСАРІО У найближчому майбутньому ООН має намір провести в цій країні референдум і з'ясувати питання про самостійність цієї держави чи приєднання її до Марокко. Недавно на карті Африки з'явилася нова незалежна держава Еритрея — колишня провінція Ефіопії. Острів Святої Єлени знаходиться у володінні Англії, а Реюньйон є заморським володінням Франції.

На території Африки визначають такі субрегіони у складі держав: Північна Африка (Алжир, Єгипет, Лівія, Марокко, Судан, Туніс, Західна Сахара (залежна територія)); Західна Африка (Бенін, Буркіна-Фасо, Гамбія, Гана, Гвінея, Гвінея-Бісау, Кабо-Верде, Кот-дТвуар, Ліберія, Мавританія, Малі, Нігер, Нігерія, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Того); Центральна Африка (Ангола, Габон, Демократична Республіка Конго, Камерун, Конго, Острів Святої Єлени (володіння Великобританії), Сен-Томе і Принсіпі, Центральноафриканська Республіка, Чад, Екваторіальна Гвінея); Східна Африка (Бурунді, Джибуті, Замбія, Зімбабве, Кенія, Канарські острови, Маврикій, Мадагаскар, Малаві, Мозамбік, Реюньйон ("Заморський департамент" Франції), Руанда, Сейшельські острови, Сомалі, Танзанія, Уганда, Еритрея, Ефіопія) і Південна Африка (Ботсвана, Лесото, Намібія, Свазіленд, Південно-Африканська Республіка).


35.6.4. Америка

Частина світу Америка складається із двох континентів — Північної та Південної Америки, з'єднаних Панамським перешийком.

У Північній Америці знаходяться дві економічно розвинуті держави — США і Канада. Фактично до цього материка належить і острів Гренландія. Він є частиною території Данії, має внутрішню автономію. Решта держав частини світу Америка розташовані у так званій Латинській Америці. Всього в Америці 48 держав і територій, з яких 34 — політично самостійні держави, 14 — колонії.

Латинською Америкою називають регіон Західної півкулі між США і Антарктидою. До нього входять Мексика, країни Центральної Америки, Вест-Індії та Південної Америки. Причому Мексику, Центральну Америку та острови Вест-Індії часто об'єднують у субрегіон Карибських країн.

Назва "Латинська Америка" походить від історично сформованого в цій частині світу переважаючого впливу мови, культури і звичаїв романських (латинських) народів Піренейського півострова — іспанців і португальців, які ВXV—XVII ст. завоювали цю частину Америки і колонізували її. Колоніальні завоювання інших європейських країн — Великобританії, Франції, Нідерландів — у цьому регіоні почалися пізніше і були відносно невеликі.

У Латинській Америці існують такі торговельні блоки: Латиноамериканська асоціація інтеграції (ЛАІ), Андський пакт (Венесуела, Колумбія, Еквадор, Перу, Болівія, Чилі), Загальний ринок країн Південного конуса (MERCOSUR), Центральноамериканський загальний ринок, Карибський загальний ринок, Організація Центральноамериканських країн.

Існують організації зі створення спільних об'єктів і використання природних ресурсів, такі як: Латиноамериканська економічна система (ЛАЕС), Амазонський пакт, Ла-Платська група (Аргентина, Уругвай, Парагвай, Бразилія).

Структурні зміни в економіці латиноамериканських країн ведуть до появи нових тенденцій у розвитку інтеграційних процесів, провідну роль в яких відіграють економічно розвинуті країни. Це — Північноамериканська угода про вільну торгівлю (NAFTA), Азійсько-Тихоокеанське економічне співробітництво (АТЕС).

35.6.4. Америка
36. МІЖНАРОДНІ ОРГАНІЗАЦІЇ НА ПОЧАТКУ XXI СТОЛІТТЯ
37. ГЕОГРАФІЯ СВІТОВИХ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ
37.2.1. Мінеральні ресурси
37.2.2. Земельні ресурси
37.2.3. Лісові ресурси
37.2.4. Водні ресурси
37.2.5. Природні ресурси Світового океану
38. ГЕОГРАФІЯ НАСЕЛЕННЯ СВІТУ
39. СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru