У Бразилії, як і в Аргентині, скотарство є основною галуззю господарства. Тут розводять свиней, овець, кіз і птицю, що дає можливість готувати різноманітні страви з цих продуктів.
У Бразилії готують страви з м'яса мавпи, крокодила і, навіть, водяної змії. На Амазонці вживають у їжу черепаший жир та яйця. Окрім того, бразильці споживають багато овочів, а також рис, кокосові горіхи, горіх кажу. Як правило, бразильські страви дуже гострі, оскільки кухарі люблять додавати багато спецій і приправ. У Бразилії вирощують багато цукрової тростини, цукор якої використовується для виготовлення солодких страв і кондитерських виробів.
Серед типових бразильських страв відомі фейжоада (готується з чорної квасолі, сушеного м'яса, копченої ковбаси, свинини, часнику, перцю); фарофа (смажене борошно маніоку); басалхау (страви з сушеної риби); ватапа (страва з молюсків); сарапетеу (свиняча печінка або серце зі свіжою кров'ю з помідорами, перцем і цибулею); каруру (солені креветки з гострим соусом). З напоїв популярні мате, кашаса (горілка з цукрового очерету), ґуарана (прохолоджувальний напій з плоду ґуарани).
Бразилія посідає одне з чільних місць за виробництвом какао, тому тут його багато споживають у вигляді напою та як шоколад. Ця країна також є світовим виробником кавових зерен. Тому кава споживається в будь-яку пору дня з будь-якої нагоди.
ВЕЛИКА БРИТАНІЯ
Англійська кухня зберегла до сьогодення багато традиційних страв. Основу їх становлять м'ясо, риба, овочі, крупи. Для неї характерне доволі консервативність у способі приготування страв - майже без використання соусів і гострих спецій.
Кухня Великої Британії характеризується розмаїттям холодних закусок, найпопулярнішими серед яких є рибна гастрономія та сендвічі. Супи подають рідко. З перших страв поширені бульйони, супи-пюре. Використовують практично всі види м'яса: яловичину, телятину, баранину, свинину. Улюблені національні страви - ростбіф і біфштекс. До м'яса подають різні соуси, маринади, найчастіше - томатний соус і пікулі, на гарнір - картопля чи овочі.
Значне місце в харчуванні англійців займають різні пудинги. Їх готують як другі (м'ясні, круп'яні й овочеві) і як треті страви (солодкі фруктові пудинги).
В англійській національній кухні чимало традиційних святкових страв, серед яких найпопулярніший різдвяний плумпудинг. Готується він із сала, хлібних крихт, борошна, ізюму, цукру, яєць і різних прянощів. Перед подачею цей пудинг обливають ромом, підпалюють і палаючим ставлять на стіл. Традиційними святковими стравами є також фарширована індичка з овочевим гарніром, святковий торт та ін.
З напоїв в Англії найбільше поширення отримав чай. Його п'ють і за сніданком, і після обіду, і ввечері. Чай звичайно п'ють солодким, з молоком. Кава розповсюджена значно менше.
З хмільних напоїв особливо популярне пиво - чорний ель і портер, а також віскі, джин, бренді, ром, портвейн.
ВІРМЕНІЯ
Вірменська кухня - одна з найдавніших кухонь в Азії і найдавніша в Закавказзі. Не тільки на території самої Вірменії, а й в інших країнах світу, де оселилися вірмени, вірменська кухня зберегла свої типові ознаки.
Традиційність вірменської кулінарії проявляється у використанні стародавньої кухонної техніки, в технології готування страв, в складі харчової сировини, в збереженні смакової гами і в типі улюблених страв.
Хліб - лаваш, у формі довгої і тонкої смуги випеченого тіста, що легко згортається, завдовжки близько метра, дотепер випікають у тонірах - глиняних заритих у землю печах циліндричної форми,.
У вірменській кухні можна зустріти надзвичайно маловживане в інших кухнях поєднання в одній страві різних видів м'яса. Приміром, одна з найдавніших страв - арганак - поєднання курячого та оленячого м'яса, зварених у курячому бульйоні. Звичайно ж, жоден святковий стіл не обходиться без долми - м'ясного фаршу з рисом і пряною зеленню, загорнутих у виноградне листя.
Чималу роль у харчуванні вірменів відіграють овочі й фрукти. Їх уживають сирими, сушеними, квашеними та маринованими; крім того, вони слугують обов'язковими компонентами супів і других страв. При цьому не тільки овочі, а й фрукти (айва, алича, лимон, гранат, ізюм, курага) широко використовуються в процесі готування м'яса і риби, що додає їм (особливо рибним стравам) своєрідного смаку. У м'ясні вірменські супи разом з картоплею і цибулею часто кладуть яблука, айву, курагу, волоські горіхи; у рибні - кизил; у грибні - аличу, чорнослив, ізюм. Самостійні овочеві страви у Вірменії готують рідше, їх основу становлять баклажани, гарбуз чи бобові (горох, сочевиця, квасоля), до яких додають інші овочеві і фруктові компоненти, прянощі, молоко чи олію. Овочевий раціон доповнюється травами (їх використовується близько трьохсот) і прянощами, серед яких улюблені - чорний перець, кінза, м'ята, естрагон, чебрець і, звичайно ж, часник і цибуля, а для кондитерських виробів - кориця, кардамон, гвоздика, почасти шафран і ваніль.
У вірменській кухні широко використовується форель. Як правило, технологія приготування вірменських рибних страв - це припускання, за якого максимально зберігається ніжна консистенція риби.
Серед типових вірменських страв - відомі хорова (шашлик); кофта (ніжні кульки з битого парного м'яса); долма (малесенькі голубці, начинені м'ясним фаршем, рисом і пряною зеленню, у молодому виноградному листі, з обов'язковим додаванням яблук, айви, баклажанів та перцю); пахлава (медова випічка з горіховою начинкою); алани (висушені персики, начинені горіховою крихтою із цукровим піском); суджу (солодкі сухі ковбаски); дошаб (ароматний сироп з виноградного соку темно-вишневого кольору, що має лікувальні властивості).
ГРУЗІЯ
ГРЕЦІЯ
ДАНІЯ
ЄГИПЕТ
ЕСТОНІЯ
ІЗРАЇЛЬ
ІНДІЯ
ІСПАНІЯ
ІТАЛІЯ