Гроші і кредит - Колодізєв О.М. - Валютний арбітраж

Валютний арбітраж є операцією з купівлі-продажу валюти з наступною оберненою угодою з метою отримання прибутку від різниці валютних курсів. Арбітраж може працювати на основі котирування двох видів – прямого і непрямого.

Валютний арбітраж буває часовим і просторовим, простим і складним. Простий валютний арбітраж здійснюється з двома валютами, складний, або непрямий, – з великою кількістю валют на різних ринках. Маклер ніби піднімається східцями, обмінюючи куплену валюту на третю, четверту. Причому повернення до початкової валюти на завершальній стадії не обов'язкове.

В Україні на цьому етапі розвитку набув поширення просторовий арбітраж. До цієї операції стихійним шляхом приходять дилери-початківці. Прибуток виникає через різницю в курсах на різних валютних ринках. У нормальних умовах валютний арбітраж належить за своїми макроекономічними наслідками до позитивних явищ, бо сприяє вирівнюванню ринкових курсів валют.

Операція спот становить касову операцію і здійснюється на короткостроковій основі. Термін реалізації такої угоди не перевищує 48 годин. Цей час не обхідний для перевірки документів і поставки валюти. Курс, за яким здійснюється ця операція, називається спот-курс.

Однак у валютній практиці використовується також спот на тиждень чи навіть на місяць, а сам термін у таких випадках підкреслює лише безумовність та обов'язковість платежу. Дата поставки валюти в угодах спот є датою валютування (value date). Якщо у будь-якій країні одній зі сторін угоди наступні два дні припадають на вихідний день, то дата валютування переноситься на один день.

Конверсійні операції з датою валютування "mod" (today – сьогодні) та "том" (tomorrow – завтра) є різновидом спотових операцій і здійснюються відповідно до інтересів клієнтів або вимог національного валютного законодавства певної країни. Найголовнішим в угодах спот є те, що курс визначається курсами поточного дня, тобто дня укладання угоди. На ринку спот котируються курси "бід" (bid) – купівлі, "офер" (offer) або ж "аск" (ask) – продажу, за якими купують і продають базову валюту.

Різниця між курсами продажу та купівлі становить маржу – оплату послуг і потенційних ризиків торговців валютою. Цю різницю також називають спредом (spread). Розмір маржі чи спреду є величиною нестійкою і коливається залежно від позиції банку в тій чи іншій базовій валюті, від кон'юнктури ринку, суми угоди, ліквідності валюти, а також є різним у різних банків.

Форвардні операції належать до операцій строкових. За форвардними угодами її учасники домовляються про купівлю-продаж валюти на певну дату за курсом, визначеним у форвардній угоді.

Форвардні операції існують тисячі років, але організований форвардний ринок з'явився лише у 80-х роках XIX ст. у Відні, Берліні, Петербурзі. Перша наукова праця, у якій докладно описувались прибуткові процентні арбітражні операції, була написана у 1922 р. Дж.М. Кейнсом. Згодом він розширив її до обсягів книги під назвою "Трактат про грошову реформу" (1923)*145. У сучасному світі форвардний валютний контракт є високоліквідним інструментом, яким оперує більшість великих банків та фінансових компаній.

*145: { Белінська Я.В. Практичні аспекти управління валютними ризиками / Я.В. Белінська // Актуальні проблеми економіки. – 2002. – № 11. – С. 17–25.}

Форвардний валютний контракт

Форвардний валютний контракт – це стандартний документ, який засвідчує зобов'язання особи придбати чи продати валютні цінності у визначений час та на визначених умовах у майбутньому з фіксацією валютного курсу під час укладення контракту. В цих угодах використовуються два показники: валютний курс та ставка на депозити (найпоширенішою у світовій практиці є орієнтація на ставки за єврокредитами і LIBOR – процент за міжбанківськими депозитами в Лондоні). Таким чином, рівень ризику за форвардними контрактами обмежується величиною різниці між узгодженою за контрактом процентною ставкою і ставкою LIBOR та між визначеним у контракті курсом валюти і ринковим спот-курсом. Причому ставка LIBOR і спот-курс визначаються на дату розрахунків.

Форвардну угоду характеризують такі особливості:

– обмінний курс фіксується на момент укладення угоди, а валютні кошти переходять до покупця через певний строк;

– використовуються різноманітні часові лаги – від 1 місяця до 1 року, але традиційно вони не перевищують 3 місяців;

– з моменту укладення угоди і до її закінчення за фінансовими рахунками економічних агентів ніяких операцій не проводиться.

Важливою умовою форвардних контрактів є обов'язковість їх виконання, відтак вони не використовуються для отримання спекулятивних прибутків, а укладаються для реальної купівлі або продажу валюти з метою страхування від негативного коливання валютних курсів. В Україні відповідно до прийнятих НБУ правил випуску й обігу валютних деривативів метою форвардного валютного контракту є запобігання втрат (хеджування ризиків) за зміни валютних курсів за депозитами в іноземній валюті у майбутньому*146.

*146: { Рєзкіна Н. Можливість виникнення валютних ризиків в Україні в контексті руху фінансових потоків / Н. Рєзкіна // Фінансовий ринок України, 2004. – № 6, 7. – С. 3–6.}

На валютному ринку найбільш поширені два види форвардних валютних угод.

ž Звичайні форвардні угоди, які також мають назву форварди аутрайт (forward outright) – це укладені сьогодні валютні угоди на купівлю однієї валюти за іншу за узгодженим сьогодні курсом з поставкою на певну дату в майбутньому. До цієї дати обмін грошовими коштами не здійснюється. Форвард аутрайт є незворотною позабіржовою угодою, обов'язковою для виконання. Зазвичай такими угодами користуються учасники зовнішньоекономічної діяльності – експортери й імпортери – з метою захисту від валютного ризику.

Валютні свопи (currency swap) – це обмін кредитними зобов'язаннями або контрактами на купівлю іноземної валюти за національну з її майбутнім зворотним викупом в обумовлений час. Принципове значення під час виконання угоди своп має різниця між валютним курсом продажу та купівлі – так звана ставка свопу. На українському валютному ринку свопи поки що не набули широкого застосування, але поступово із розвитком ринку похідних валютно-фінансових інструментів і входженням українських банків і небанківських фінансових інститутів у міжнародні фінансові ринки слід очікувати розширення використання різними учасниками ринку цих перспективних фінансових інструментів.

Серед валютних свопів найбільш поширеними вважаються:

– спот-форвард (spot against forward), за яким перший обмін (перша нога) припадає на спот-дату, тобто на другий робочий день після укладання угоди, а зворотний обмін (друга нога) – на форвардну дату, наприклад, через три місяці після першої дати;

– форвард-форвард (forward against forward), за яким перший обмін (перша нога) припадає на першу форвардну дату, а зворотний обмін (друга нога) – на більш пізню форвардну дату, яку ще називають форвард-форвард датою. Наприклад, форвард-форвард своп може починатись через 3 місяці (перша нога) після укладання угоди, а закінчуватись через 6 місяців (друга нога) після укладання угоди. Таку валютну угоду називають 3x6 форвард-форвард свопом;

– короткі свопи (short dates) – угоди, термін дії яких менше одного місяця. Наприклад, перша нога може бути здійснена на умовах спот, а друга – через 10 днів. Деякі короткі свопи виконуються навіть раніше дати валютування на умовах спот, наприклад, перша нога – сьогодні, а друга – завтра, або овернайт (overnight – О/N).

Форварди аутрайт, спот та валютні свопи утворюють форвардні валютні ринки, оскільки і ті, й інші пов'язані з обміном валют у майбутньому.

Основні відмінності цих операцій наведені в табл. 6.6.

Однією з найуспішніших і водночас досить суперечливою інновацією на валютно-фінансовому ринку стало запровадження торгівлі ф'ючерсними контрактами. Першу біржу фінансових ф'ючерсних угод (Міжнародний валютний ринок (МВР)) було відкрито у 1972 р. для здійснення торгівлі ф'ючерсними контрактами за іноземну валюту*147. Нині ф'ючерсами торгують у Чикаго, Токіо, Сіднеї, Новій Зеландії та ще в кількох місцях.

*147: { Безклубий І. Про предмет грошового зобов'язання /1. Безклубий // Право України. – 2003. – № 10. – С. 61; Боровская MA. Банковские услуги предприятиям: учеб. пособие / М.А. Боровская. – Таганрог: Изд-во ТРТУ, 2005. – 169 с.}

Форвардний валютний контракт
Ф'ючерсний контракт
FOREX
Валютний ризик
6.3. Валютні системи та валютна політика. Особливості формування валютної системи України
Національна валютна система
Формування валютної системи України
6.4. Платіжний баланс та золотовалютні резерви в механізмі валютного регулювання
6.5. Світова та міжнародні валютні системи
Перший етап. Система золотого стандарту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru