Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Застосування. Гроші і процентні ставки

Аналіз з позиції переваги ліквідності, здається, веде до висновку, що збільшення пропозиції грошей зменшуватиме процентні ставки. Цей висновок має важливе політичне застосування, бо часто використовується політиками для закликів до швидкого зростання пропозиції грошей з метою зменшення процентних ставок.

Однак чи правильний висновок про обернену залежність грошей і процентних ставок? Можливо, існують інші важливі фактори, що залишені поза увагою підходом переваги ліквідності на графіку 6.12, що змінять на протилежний цей висновок? Ми дамо відповіді на ці запитання, застосувавши інструментарій попиту і пропозиції, який розглянули у цьому розділі, і глибше зрозуміємо взаємозв'язок між грішми і процентними ставками.

Вагома критика тези про те, що зростання пропозиції грошей знижує процентні ставки, була здійснена Мілтоном Фрідманом, лауреатом Нобелівської премії з економіки. Він визнає, що аналіз з позиції переваги ліквідності правильний, і називає той результат, коли збільшення пропозиції грошей (коли все інше залишається сталим) зменшує процентні ставки, "ефектом ліквідності". Проте, на його думку, ефект ліквідності є лише частиною справи. Збільшення пропозиції грошей не може залишати "все інше сталим" і матиме інші впливи на економіку, що примусять процентні ставки зростати. Якщо ці впливи суттєві, то цілком можливо, що коли пропозиція грошей зростатиме, то процентні ставки також зростуть.

Ми уже заклали основу для аналізу цих інших впливів, бо показали, яким чином зміни доходу, рівня цін і сподіваного темпу інфляції впливають на рівноважну процентну ставку.

Порада

Щоб поглибити ваше розуміння двох теоретичних систем - позичкових коштів і переваги ліквідності - покажіть, яким чином працюють аналізовані тут ефекти, застосувавши інструментарій попиту і пропозиції, що пояснює кожний цей ефект. Ця вправа також допоможе вам краще зрозуміти впливи грошей на процентні ставки.

1. Ефект доходу. Оскільки зростання пропозиції грошей чинить стимулюючий вплив на економіку, то воно повинно збільшувати національний доход і багатство. І система переваги ліквідності, і система позичкових коштів показують, що процентні ставки у такому випадку зростатимуть (див. графіки 6.7 і 6.10). Отже, цей "ефект доходу" від збільшення пропозиції грошей супроводжується зростанням процентних ставок у відповідь на вищий рівень доходу.

2. Ефект рівня цін. Збільшення пропозиції грошей може також викликати зростання загального рівня цін в економіці. За прогнозом, з позиції переваги ліквідності це зростання вестиме до підвищення процентних ставок. Тому цей "ефект рівня цін" від збільшення пропозиції грошей супроводжується зростанням процентних ставок у відповідь на зростання рівня цін.

3. Вплив сподіваної інфляції. Зростаючий рівень цін, тобто вищий темп інфляції, що є наслідком збільшення пропозиції грошей, також впливає на процентні ставки через вплив на сподіваний темп інфляції. Зокрема, збільшення пропозиції грошей може викликати в людей сподівання вищого рівня цін у майбутньому, тому прогнозований темп інфляції буде вищим. Аналітична система позичкових коштів продемонструвала нам, що збільшення темпу сподіваної інфляції вестиме до вищого рівня процентних ставок Отже, "ефектом сподіваної інфляції" від збільшення пропозиції грошей є зростання процентних ставок у відповідь на зростання сподіваного темпу інфляції. На перший погляд може здаватися, ніби ефект рівня цін і "ефект сподіваної інфляції" є одним і тим же. Ці обидва ефекти вказують, що збільшення рівня цін, що спричинене збільшенням пропозиції грошей, підвищуватиме процентні ставки. Проте існує тонка відмінність між цими двома ефектами, і ось чому ми аналізуємо їх як два окремі

З фінансових новин. Прогнозування процентних ставок
Чи вищий темп зростання пропозиції грошей знижує процентні ставки?
Розділ 7. Ризикова та строкова структура процентних ставок
Ризикова структура процентних ставок
Ризик невиконання зобов'язань
Ліквідність
Умови оподаткування доходів
Строкова структура процентних ставок
З фінансових новин. Криві доходу
Гіпотеза сподівань
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru