Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - 4.3.9. Модуль Валюта

Модуль Валюта банки використовують для проведення обмінних операцій. налагодження системи Scrooge для валютних операцій вимагає проведення підготовчих дій (адміністрування), до переліку яких належать: визначення переліку валют, який буде використовуватись у банківських операціях; надання користувачам прав доступу до операцій із валютою; введення в систему офіційних курсів валют; визначення режиму роботи системи з валютою (схеми переоцінки валют); налагодження проведень; налагодження застосування обміну валют; проведення валютних операцій.

визначення переліку валют, який буде використовуватись у банківських операціях, передбачає використання довідника валют (Приложения/За-дани/Валюта/Справочник). з наведеного переліку слід визначити ту валюту, з якою буде працювати банк (відмітити валюту, активувати кнопку Изменить, установити прапорець Используется у нас в банке). до визначеного переліку валют користувачеві треба надати права доступу - Приложения /Права человека/Группы доступа.

Введення в систему офіційних курсів валют: визначеним валютам треба вводити курси валют, які щоденно встановлюються нбу і розсилаються електронним шляхом усім банкам. курси валют уводить адміністратор системи перед початком робочого дня з файла електронної пошти або вручну (Приложения/Задачи/Валюта/Курсы). вікно Курсы валют містить курси валют - офіційний курс (нбу), 0303 - курс купівлі валюти, 0304 - курс продажу (рис. 4.42).

Вікно Курсы валют

Рис. 4.42. Вікно Курсы валют

Визначення режиму роботи системи з валютою (схеми переоцінки валют) - це визначення переліку синтетичних і аналітичних бухгалтерських рахунків та технології їх використання. система Scrooge передбачає використання однієї з п'яти схем переоцінки валюти - А, Б, В, Г, Д. схеми розрізняються способом переоцінки валютної позиції (відношення валюти до гривні).

Для визначення схеми переоцінки валют слід виконати команду Приложе-ние/Задачи/Валюта/Переоценка/Настройка, виконання наведеної команди викликає на екран вікно Настройка переоценки з переліком тих валют, які визначені для роботи в банку (рис. 4.43).

Вікно Настройка переоценки валют

Рис. 4.43. Вікно Настройка переоценки валют

Виконанням команди локального меню Настройки/Задание режима роботы здійснюється вибір схеми переоцінки валют.

Налагодження проведень проходить у два етапи: визначення типів операцій для валютних операцій; налагодження проведень. Виконання першого етапу починається з виконання команди - Приложения/Задачи/Валюта/Валютная позиция/ Настройки/Общие, а другого етапу - Приложения/Задачи/Валюта/Валютная позиция/Настройки/Пары счетов.

Купівлю/продаж валюти банк здійснює через обмінні пункти, роботи яких попередньо визначається шляхом налагодження обмінного пункту: реєстрація обмінного пункту в системі Scrooge (Приложения/За' дачи/Валюта/Наличная валюта/Реєстрація); виконання загальних налагоджень (Приложения/Задачи/Валюта/Наличная валюта/Настройки всякие); налагодження проведень (Приложения/Задачи/Валюта/Наличная валюта/Настройка проводок).

Поточна робота з валютою - це купівля/продаж валюти. Операція розпочинається з виконання команди Приложения/Задачи/Валюта/Наличная валюта/Документы і визначення валюти у вікні Условия, що з'являється на екрані. Після виконання таких дій ми бачимо на екрані вікно Наличная валюта, яке поділено на дві частини - верхню, для відображення документа одним рядком, і нижню, для відображення документа у формі бухгалтерських проведень (рис. 4.44).

Після активації кнопки Добавить цього вікна на екрані з'являється вікно обмінного пункту, з якого вибирається конкретний обмінний пункт. У вікні Будем..., яке виводиться на екран після виконання попередньої операції, вибираємо операцію (покупать, продавать ...) і заповнюємо шаблон документа щодо операції. Документ, який оформив операцію з валютою, зі всіма проведеннями попадає у вікно Наличная валюта і в Менеджер документов.

Слід зазначити, що остаточне оформлення документа (візування) залежить від стану прапорців Подтвержденный, Предварительный вікна Вставка.

Вікно Наличная валюта

Рис. 4.44. Вікно Наличная валюта

Визначення фінансового результату від операцій із валютою виконується в кінці робочого дня виконанням команди Приложения/Задачи/Валюта/Наличная валюта/Результат. Система після виконання такої команди пропонує вибрати деякі умови розрахунку результату. Після визначення певних умов на екрані ми бачимо таблицю Валюта -> Результаты із результатами роботи. Порожня таблиця говорить про те, що всі проведення зроблені правильно і ніяких додаткових дій не треба. У разі наявності записів у таблиці (помилкові округлення тощо), треба активувати запис Провести - вікно стане порожнім, тобто порушення операцій ліквідовано.

Переоцінка валютних залишків на рахунках здійснюється, як правило, наприкінці банківського дня - Приложения/З адачи/Валюта/Переоценка/Работа. Результатом дії цієї команди є виведення на екран вікна Выбрать документы із пропозицією визначення деяких параметрів для подальшої роботи, У наступному вікні Переоценка счетов треба активувати кнопку Добавить, визначити клас переоцінки - Переоценка всех счетов або Переоценка одного заданного счета. У разі успішного завершення операції в таблиці з'явиться документ переоцінки з кількома проведеннями за рахунками, що переоцінюються.

Для визначення схеми переоцінки валют слід виконати команду Приложения/Задачи/Валюта/Переоценка/Настройка, виконання наведеної команди викликає на екран вікно Настройка переоценки з переліком тих валют, які визначені для роботи в банку (рис. 4.43).

Вікно Настройка переоценки валют

Рис 4.43. Вікно Настройка переоценки валют

Виконанням команди локального меню Настройки/Задание режима роботы здійснюється вибір схеми переоцінки валют.

Налагодження проведень проходить у два етапи: визначення типів операцій для валютних операцій; налагодження проведень. Виконання першого етапу починається з виконання команди - Приложения/Задачи/Валюта/Валютная позиция/Настройки/Общие, а другого етапу - Приложения/Задачи/Валюта/Валютная позиция/Настройки/Пары счетов.

Купівлю/продаж валюти банк здійснює через обмінні пункти, роботи яких попередньо визначається шляхом налагодження обмінного пункту: реєстрація обмінного пункту в системі Scrooge (Приложения/Задачи/Валюта/Наличная валюта/Реєстрація); виконання загальних налагоджень (Приложения/Задачи/Валюта/Наличная валюта/Настройки всякие); налагодження проведень (Приложения/Задачи/Валюта/Наличная валюта/Настройка проводок).

Поточна робота з валютою - це купівля/продаж валюти. Операція розпочинається з виконання команди Приложения/Задачи/Валюта/Наличная валюта/Документы і визначення валюти у вікні Условия, що з'являється на екрані. Після виконання таких дій ми бачимо на екрані вікно Наличная валюта, яке поділено на дві частини - верхню, для відображення документа одним рядком, і нижню" для відображення документа у формі бухгалтерських проведень (рис. 4.44).

Після активації кнопки Добавить цього вікна на екрані з'являється вікно обмінного пункту, з якого вибирається конкретний обмінний пункт. У вікні Будем..., яке виводиться на екран після виконання попередньої операції, вибираємо операцію (покупать, продавать ...) і заповнюємо шаблон документа щодо операції. Документ, який оформив операцію з валютою, зі всіма проведеннями попадає у вікно Наличная валюта і в Менеджер документов.

Слід зазначити, що остаточне оформлення документа (візування) залежить від стану прапорців Подтвержденный, Предварительный вікна Вставка.

Вікно Наличная валюта

Рис. 4.44. Вікно Наличная валюта

Визначення фінансового результату від операцій із валютою виконується в кінці робочого дня виконанням команди Приложения/Задачи/Валюта/Наличная валюта/Результат. Система після виконання такої команди пропонує вибрати деякі умови розрахунку результату. Після визначення певних умов на екрані ми бачимо таблицю Валюта ~> Результаты із результатами роботи. Порожня таблиця говорить про те, що всі проведення зроблені правильно і ніяких додаткових дій не треба. У разі наявності записів у таблиці (помилкові округлення тощо), треба активувати запис Провести - вікно стане порожнім, тобто порушення операцій ліквідовано.

Переоцінка валютних залишків на рахунках здійснюється, як правило, наприкінці банківського дня - Приложения/Задачи/Валюта/Переоценка/Работа. Результатом дії цієї команди є виведення на екран вікна Выбрать документы із пропозицією визначення деяких параметрів для подальшої роботи. У наступному вікні Переоценка счетов треба активувати кнопку Добавить, визначити клас переоцінки - Переоценка всех счетов або Переоценка одного заданного счета. У разі успішного завершення операції в таблиці з'явиться документ переоцінки з кількома проведеннями за рахунками, що переоцінюються.

4.4. СИСТЕМА АВТОМАТИЗАЦІЇ БАНКІВСЬКИХ ОПЕРАЦІЙ БАРС MILLENNIUM
4.4.1. Загальна характеристика системи
4.4.2. Основні функціональні модулі САБО БАРС Millennium
4.4.3. АРМ Адміністратора
4.4.4. АРМ Технолога
4.4.5. Робоче місце Операціоніста
4.5. СИСТЕМА БАНКІВСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ (CБОН)
4.5.1. Загальна характеристика системи
4.5.2. Конфігурації технічних засобів системи СБОН+
4.5.3. Периферійні пристрої системи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru