Економіка праці та соціально-трудові відносини - Іляш О.І. - Тестові завдання для самоперевірки знань .

Блок А. Контрольні питання одиничного вибору відповідей

1. Забезпечення конкурентоспроможності підприємства та прогресивний процес його розвитку досягаються за рахунок:

а) підвищення трудомісткості;

б) зменшення вартості засобів праці;

в) збільшення амортизації;

г) підвищення продуктивності праці.

2. Доцільна, свідома, організована діяльність людей, спрямована на створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення суспільних і особистих потреб, це:

а) виробництво;

б) праця;

в) робоча сила;

г) продуктивність.

3. Продуктивність праці як економічний показник характеризує:

а) підвищення того чи іншого виробництва внаслідок залучення більшого капіталу;

б) збільшення обсягу виробництва завдяки зменшенню відходності;

в) ефективність використання ресурсів — праці, капіталу, землі — під час виробництва різних товарів і падання послуг;

г) зменшення собівартості виробу.

4. Як економічна категорія "продуктивність" відображає взаємозв'язок між:

а) ціною та попитом;

б) собівартістю та ціною;

в) кількістю та якістю;

г) попитом та пропозицією.

5. Зростання продуктивності означає:

а) запровадження нових технологій;

б) зменшення собівартості;

в) збільшення обсягу господарської діяльності за умови незмінних витрат ресурсів;

г) залучення нових коштів.

6. Продуктивність праці як категорія результативності трудової діяльності визначає:

а) ступінь ефективності процесу праці;

б) рівень конкурентоспроможності підприємства;

в) рівень рентабельності виробництва;

г) кваліфікаційний рівень трудових ресурсів.

7. Як економічний показник "ефективність праці" характеризує співвідношення:

а) якості та кількості;

б) попиту та пропозиції;

в) продуктивності та обсягу виробництва;

г) результату і витрат.

8. Від чого залежить співвідношення між витратами живої й минулої праці:

а) від рівня розвитку продуктивних сил;.

б) від рівня запасів створеної в минулому продукції, що використовуються нині;

в) від рівня праці, витраченої безпосередньо в даний момент у процесі виробництва;

г) від рівня попиту в регіоні, який охоплює підприємство.

9. Сутність підвищення продуктивності суспільної праці полягає у:

а) поліпшенні робочого місця працюючого;

б) підвищенні контролю за охороною праці;

в) збільшенні прибутку;

г) збільшенні частки минулої праці та зменшенні частки живої праці.

10. Що не відносять до матеріально-технічних факторів зростання продуктивності праці:

а) вплив науково-технічного прогресу;

б) модернізацію устаткування;

в) зменшення людського фактору в виробництві;

г) удосконалення технології виробництва.

11. Оберіть правильний варіант розрахунку зростання

продуктивності праці за рахунок економії чисельності:

Блок Б. Контрольні питання множинного вибору відповідей

1. Ефективність праці як економічна категорія враховує такі соціально-психологічні чинники:

а) корисність результату праці;

б) потребу споживача в товарі;

в) здатність підприємства задовольнити попит на працю;

г) режим робочого дня працівника.

2. Як економічний показник "ефективність праці" розраховується за допомогою показників:

а) продуктивності праці;

б) рівня кваліфікації персоналу;

в) співвідношення у виробничому процесі механічної та людської праці;

г) рентабельності праці.

3. На рівні підприємства результатом праці а

а) продукція підприємства;

б) задоволення покупців;

в) розмір прибутку;

г) рівень затрат праці.

4. Праця, затрачена на виробництво, у визначенні продуктивності праці складається з:

а) живої праці;

б) неживої праці (механізованої);

в) комплексної праці;

г) минулої праці.

5. Зростання продуктивності суспільної праці виявляється у:

а) скороченні витрат праці на одиницю продукції" що зумовлює економію трудових і матеріальних ресурсів;

б) якості праці робочих;

в) зростанні маси споживчої вартості, що позначається на результатах праці;

г) зменшення коефіцієнта минулої праці.

6. Продуктивність праці визначається у таких показниках:

а) виробіток;

б) прибуток на одного працівника;

в) трудомісткість;

г) затрачений час.

7. Рівень продуктивності праці залежить від:

а) зміни чисельності працівників;

б) розширення виробничих потужностей підприємства;

в) збільшення обсягів сировини та матеріалів;

г) нововведень, що забезпечують скорочення витрат робочого часу на одиницю створеної продукції.

8. Фактори продуктивності праці за ступенем урегульованості поділяють на:

а) неконтрольовані;

б) зовнішні;

в) внутрішні;

г) контрольовані.

9. До резервів зростання продуктивності праці щодо часу використання належать:

а) поточні;

б) галузеві;

в) перспективні;

г) міжгалузеві.

10. Програми управління продуктивністю та ефективністю праці містять:

а) розрахунок плану підвищення продуктивності праці-б аналіз резерви, підвищення продуктивності праці;

в) забезпечення і контроль виконання програм

г) аудит виконання програм продуктивності праці.

Блок А. Контрольні питання одиничного вибору відповідей
Блок Б. Контрольні питання множинного вибору відповідей
Тема 9. ПОЛІТИКА ДОХОДІВ І ОПЛАТА ПРАЦІ
Методичні вказівки до вивчення теми
Вартість робочої сили
Доходи населення
Витрати населення
Рівень життя населення
Індекс людського розвитку
Оплата праці
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru