Блок А. Контрольні питання одиничного вибору відповідей
1. Забезпечення конкурентоспроможності підприємства та прогресивний процес його розвитку досягаються за рахунок:
а) підвищення трудомісткості;
б) зменшення вартості засобів праці;
в) збільшення амортизації;
г) підвищення продуктивності праці.
2. Доцільна, свідома, організована діяльність людей, спрямована на створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення суспільних і особистих потреб, це:
а) виробництво;
б) праця;
в) робоча сила;
г) продуктивність.
3. Продуктивність праці як економічний показник характеризує:
а) підвищення того чи іншого виробництва внаслідок залучення більшого капіталу;
б) збільшення обсягу виробництва завдяки зменшенню відходності;
в) ефективність використання ресурсів — праці, капіталу, землі — під час виробництва різних товарів і падання послуг;
г) зменшення собівартості виробу.
4. Як економічна категорія "продуктивність" відображає взаємозв'язок між:
а) ціною та попитом;
б) собівартістю та ціною;
в) кількістю та якістю;
г) попитом та пропозицією.
5. Зростання продуктивності означає:
а) запровадження нових технологій;
б) зменшення собівартості;
в) збільшення обсягу господарської діяльності за умови незмінних витрат ресурсів;
г) залучення нових коштів.
6. Продуктивність праці як категорія результативності трудової діяльності визначає:
а) ступінь ефективності процесу праці;
б) рівень конкурентоспроможності підприємства;
в) рівень рентабельності виробництва;
г) кваліфікаційний рівень трудових ресурсів.
7. Як економічний показник "ефективність праці" характеризує співвідношення:
а) якості та кількості;
б) попиту та пропозиції;
в) продуктивності та обсягу виробництва;
г) результату і витрат.
8. Від чого залежить співвідношення між витратами живої й минулої праці:
а) від рівня розвитку продуктивних сил;.
б) від рівня запасів створеної в минулому продукції, що використовуються нині;
в) від рівня праці, витраченої безпосередньо в даний момент у процесі виробництва;
г) від рівня попиту в регіоні, який охоплює підприємство.
9. Сутність підвищення продуктивності суспільної праці полягає у:
а) поліпшенні робочого місця працюючого;
б) підвищенні контролю за охороною праці;
в) збільшенні прибутку;
г) збільшенні частки минулої праці та зменшенні частки живої праці.
10. Що не відносять до матеріально-технічних факторів зростання продуктивності праці:
а) вплив науково-технічного прогресу;
б) модернізацію устаткування;
в) зменшення людського фактору в виробництві;
г) удосконалення технології виробництва.
11. Оберіть правильний варіант розрахунку зростання
продуктивності праці за рахунок економії чисельності:
Блок Б. Контрольні питання множинного вибору відповідей
1. Ефективність праці як економічна категорія враховує такі соціально-психологічні чинники:
а) корисність результату праці;
б) потребу споживача в товарі;
в) здатність підприємства задовольнити попит на працю;
г) режим робочого дня працівника.
2. Як економічний показник "ефективність праці" розраховується за допомогою показників:
а) продуктивності праці;
б) рівня кваліфікації персоналу;
в) співвідношення у виробничому процесі механічної та людської праці;
г) рентабельності праці.
3. На рівні підприємства результатом праці а
а) продукція підприємства;
б) задоволення покупців;
в) розмір прибутку;
г) рівень затрат праці.
4. Праця, затрачена на виробництво, у визначенні продуктивності праці складається з:
а) живої праці;
б) неживої праці (механізованої);
в) комплексної праці;
г) минулої праці.
5. Зростання продуктивності суспільної праці виявляється у:
а) скороченні витрат праці на одиницю продукції" що зумовлює економію трудових і матеріальних ресурсів;
б) якості праці робочих;
в) зростанні маси споживчої вартості, що позначається на результатах праці;
г) зменшення коефіцієнта минулої праці.
6. Продуктивність праці визначається у таких показниках:
а) виробіток;
б) прибуток на одного працівника;
в) трудомісткість;
г) затрачений час.
7. Рівень продуктивності праці залежить від:
а) зміни чисельності працівників;
б) розширення виробничих потужностей підприємства;
в) збільшення обсягів сировини та матеріалів;
г) нововведень, що забезпечують скорочення витрат робочого часу на одиницю створеної продукції.
8. Фактори продуктивності праці за ступенем урегульованості поділяють на:
а) неконтрольовані;
б) зовнішні;
в) внутрішні;
г) контрольовані.
9. До резервів зростання продуктивності праці щодо часу використання належать:
а) поточні;
б) галузеві;
в) перспективні;
г) міжгалузеві.
10. Програми управління продуктивністю та ефективністю праці містять:
а) розрахунок плану підвищення продуктивності праці-б аналіз резерви, підвищення продуктивності праці;
в) забезпечення і контроль виконання програм
г) аудит виконання програм продуктивності праці.
Блок Б. Контрольні питання множинного вибору відповідей
Тема 9. ПОЛІТИКА ДОХОДІВ І ОПЛАТА ПРАЦІ
Методичні вказівки до вивчення теми
Вартість робочої сили
Доходи населення
Витрати населення
Рівень життя населення
Індекс людського розвитку
Оплата праці