Економіка праці та соціально-трудові відносини - Іляш О.І. - Завдання для самостійного виконання з використанням ПЕОМ

Завдання 4

Визначити ефективний фонд робочого часу одного робітника та необхідну кількість робітників на плановий рік, якщо трудомісткість виробничої програми — 1370 тис. нормо-годин. Коефіцієнт виконання норм виробітку — 112 %. У плановому році кількість вихідних і святкових днів 112 та 15 відповідно, а можливих невиходів на роботу — 35 днів. Тривалість робочої зміни — 8 год. Втрати робочого часу — 35 хв.

Завдання 5

У поточному році в одному з цехів підприємства треба обробити 123 тис. деталей. У плановому році їх кількість планується збільшити на 14 %. Норма виконання в поточному році становила 112 %, тоді як на наступний рік зросте на 3,6 %. Норма виробітку одним робітником у поточному році — 24 деталі, а в плановому зросте на 12 %. Визначити чисельність робітників у поточному і плановому роках, якщо кількість вихідних і святкових днів на рік — 110, днів невиходів на роботу з різних причин — 16, тривалість робочої зміни — 8 год, а втрати робочого часу — 0,55 год.

Проаналізувати зміну чисельності робітників у плановому році порівняно з поточним.

Завдання 6

У поточному році в цеху працює 320 од. обладнання. Робітник обслуговує 14 од. Режим роботи підприємства — двозмінний.

Визначити кількість робітників у поточному та плановому роках, якщо в плановому році передбачається збільшити кількість обладнання на 22 %, а норму обслуговування — на 5,5 %. Втрати робочого часу в поточному році становлять 8,5 %, а в плановому році зменшаться до 7 %. Зробити аналіз зміни чисельності робітників за два періоди.

Завдання 7

У поточному році обсяг виробництва продукції підприємства становить 55 тис. од. Трудомісткість виробництва одиниці продукції — 5 нормо-годин. Коефіцієнт виконання норм виробітку — 1,2. У поточному році кількість вихідних — 117 днів, невиходів на роботу — 23 дні. Тривалість робочої зміни — 8 год, втрати робочого часу — 0,35 год.

Визначити чисельність робітників у поточному і плановому роках, якщо в плановому році планується обсяг виробництва збільшити на 7 %, трудомісткість виготовлення одиниці продукції — на 5 %, коефіцієнт виконання норм виробітку — на 3 %. У плановому році кількість вихідних днів становитиме 122, невиходи на роботу — 15 днів, а втрат робочого часу не передбачається. Зробити висновки щодо зміни чисельності робітників.

Завдання 8

Базова трудомісткість виробничої програми — 9,1 млн нормо-годин. У плановому році передбачається знизити трудомісткість виробництва продукції па 15 %. Кількість робочих днів у плановому році — 256, а в базовому — 247. Можливі невиходи на роботу в базовому періоді — 35 днів, а в плановому передбачається скоротити на 7 %. У двох періодах тривалість робочої зміни — 8,1 год, а втрати робочого часу — 35 хв. Коефіцієнт виконання норм виробітку — 1,11.

Визначити базову та планову чисельність робітників.

Завдання 9

Норма обслуговування одним робітником становить 11 од. устаткування. В поточному році в цеху працює 275 од. обладнання. Режим роботи підприємства — двозмінний.

Визначити Кількість робітників у поточному та плановому роках, якщо в плановому році передбачається кількість обладнання скоротити па 9 %, а норму обслуговування підвищити на 4 %, Втрати робочого часу в поточному році становлять 6 %, а в плановому році зменшаться вдвічі. Зробити аналіз зміни чисельності робітників за два періоди.

Завдання 10

У звітному році на підприємстві треба виготовити 345 тис. деталей. У плановому році їх кількість передбачається збільшити до 125 %. Норма виконання в звітному році становила 114 %, тоді як на наступний рік зменшиться на 4 %. Норма виробітку одним робітником у звітному році становить 113 деталей, а в плановому році зросте на 19 %.

Визначити чисельність робітників у звітному і плановому роках, якщо кількість вихідних і святкових днів на рік — 110, днів невиходів на роботу з різних причин — 9, тривалість робочої зміни — 8 год, а втрати робочого часу — 35 хв. Проаналізувати зміну чисельності робітників у плановому році порівняно з поточним.

Завдання 11

Щоквартальний обсяг випуску продукції підприємства — 15 млн грн. У І кв. виробіток на одного працюючого становив 55 000 грн. У II кв. підприємство планує зменшити чисельність працюючих на 20 осіб порівняно з І кв.

Визначити виробіток на одного працюючого у II кв. і запланований приріст продуктивності праці (у відсотках).

Завдання для самостійного виконання з використанням ПЕОМ

Завдання 12

На плановий період передбачається такий план випуску продукції (табл. 1):

Таблиця 1. План випуску продукції па підприємстві з урахуванням трудомісткості виготовлення одного виробу

Вироби

Кількість, од.

Трудомісткість виготовлення одного виробу, нормо-годин

Виконання норм виробітку, %

А

1310

128

109

Б

3560

99

110

В

8100

149

105

Г

3340

220

112

У плановому році кількість вихідних і святкових днів — 117, можливих днів невиходів на роботу — 23, тривалість робочої зміни — 8 год, а втрати робочого часу передбачаються у розмірі ЗО хв за зміну. Визначити чисельність основних робітників; загальну чисельність робітників, якщо основні робітники становлять 65 % їх загальної чисельності.

Застосовуючи електронні таблиці пакета MS Excel, побудувати розрахунково-аналітичну таблицю. Для розрахунку використайте функцію розподілу normidist.

Тестові завдання для самоперевірки знань.
Блок А. Контрольні питання одиничного вибору відповідей
Блок Б. Контрольні питання множинного вибору відповідей
Тема 11. Аналіз, звітність, аудит у сфері праці
Методичні вказівки до вивчення теми
Трудові показники
Фонд оплати праці (ФОП)
Аналіз трудових показників у сфері праці
Аналіз витрат на оплату праці
Аудит у трудовій сфері
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru