Економічна безпека підприємств, організацій та установ - Ортинський В.Л. - 3.3.5.13. Технологічні заходи гарантування безпеки

З усіх видів злочинів у країнах СНД майже 70% становлять крадіжки і грабежі майна громадян, власності підприємств і фірм. І кожен третій серед цих майнових злочинів був спровокований безпечністю власників або недостатньою захищеністю місць зберігання матеріальних цінностей. З урахуванням цього вживають заходів превентивного захисту автомобіля, квартири, котеджу.

Автомобіль

Найнадійніший запобіжний засіб - не залишати його без нагляду ні на хвилину. Наприклад, якщо у вас є особиста охорона, хай хтось із охоронців завжди перебуває в автомобілі або поряд з ним. Решта бізнесменів в усіх випадках мають залишати машину в такому місці, щоб вона була під наглядом: на стоянці, що охороняється, в полі зору з вікна офісу (квартири), в гаражі.

Нагадаємо і про такі прозаїчні речі, як зачинені вікна і замкнуті двері, як відсутність у салоні цінних речей, портфелів і верхнього одягу (злодії зазвичай думають, що там лежать гроші), як ключ до замка запалення, захований у вашій кишені. Повернувшись до машини, загляньте всередину, переконайтеся, що в ній нікого немає, що ніхто не сховався між сидіннями. Огляньтесь навколо, чи немає неподалік підозрілої компанії. Іноді злочинці "ловлять" власників автомобілів саме в момент, коли вони відчиняють дверцята, щоб сісти за кермо, особливо якщо місце безлюдне або темне.

Скептики говорять, що досвідченого викрадача не зупинить охоронний пристрій. Статистика свідчить про зворотне. Спроба угону у восьми випадках із десяти провалиться, якщо машина обладнана так званими "секретками", що відключають акумулятор і штопорять рульову колодку і педалі зчеплення, до того ж, підключені до сигнальної сирени. Звичайно, стовідсоткової гарантії не дасть ніхто (тим паче, що технічна обдарованість деяких злочинців викликає захоплення), але все-таки спеціальні замки на вікнах, на передніх і задніх склах, хитромудрі штопори протиугінних пристроїв примушують нервувати навіть най досвідченіших професіоналів. Вони теж люди, працювати в умовах стресу не люблять, тому виберуть собі доступніший об'єкт, ніж ваша "тачка".

Потрібно нанести спеціальне маркування на фари, скло, колеса, радіоприймач і магнітофон. Воно має бути достатньо витонченим і водночас помітним: не так уже багато злочинців, здатних зазіхнути наріч з клеймом власника. Дуже хороший засіб захисту - спеціальна плівка АРМ 360, установлена на автомобільних стеклах, що значно збільшує час і різко звужує можливості проникнення всередину салона за допомогою ломика або молотка.

Ще одна важлива обставина - автомобіль потрібно застрахувати.

Для того щоб пограбувати квартиру або котедж, злочинець має потрапити всередину приміщення. Шляхів проникнення туди всього три: двері, вікна, балкони (більш екзотичні способи на зразок пробивання стін спрямованим вибухом, залишимо кіношникам).

Двері

Слід робити їх із міцного матеріалу не менш 7 мм завтовшки. Бажано покрити їх металевим листом. Метал треба замаскувати фарбою, синтетикою, рейками, шкіряним замінником, щоб не привертати зайвої уваги. Ще краще ставити подвійні двері - перші з деревини, другі - металеві.

У сучасних квартирах та офісах міцні двері можна легко вибити разом із дверною коробкою. Тому важливо потужно закріпити цю коробку металевими штирями, забетонованими в стінах, стелі і підлозі.

Обов'язкова вимога - двері мають відчинятися назовні: таку конструкцію вже не виб'єш. Якщо на неї поставити накладний замок, то його важче буде зламати, відтиснути ригель замка.

Потрібно посилити нішу дверей і дверної коробки косинцями із сталі, щоб злочинець не міг уставити в щілину ломик або сокиру.

Слід ставити на двері не менше двох надійних замків різної конструкції (наприклад, один - циліндричний, а другий - пластинчастий). Вони мають бути віддалені один від одного не менш як на 35-40 см.

Замки треба ставити з механізмами високої секретності і міцності, наприклад, із хрестоподібними ключами або з цифровим набором. Перш ніж установлювати замки на двері, дайте їх слюсареві (але тому, що не знає вас і вашої квартири) і попросіть ускладнити конфігурацію ключа, а також доопрацювати замки. Це роблять просто: у циліндровий замок вводять упор, а в пластинчастий вкручують додатковий гвинт.

Зовнішні двері обов'язково оснащують міцним металевим ланцюжком і хоч би одним надійним засувом. Оглядове очко в дверях теж не зашкодить, проте краще було б замовити якомусь умільцеві простий перископ. Тоді можна буде оглядати зверху весь простір перед дверима, не ризикуючи отримати кулю в око через оглядовий отвір.

Бажано, щоб замикальний пристрій зовнішніх дверей не мав отвору для ключа (наприклад, електронний замок з дистанційним кодовим управлінням і автономною системою живлення). Справа в тому, що деякі злочинці вприскують через отвір кислоту, яка роз'їдає пристрій механічного замка.

Використовуйте метод дезінформації. Щоб ввести злочинця в оману, потрібно укріпити де-небудь у верхній половині дверей датчик віл старої сигналізації. Крім того, кольоровим дротом треба провести лінію з квартири в розподільну коробку на сходовому майданчику, нічого не приєднуючи до цього дроту. Наявність датчика і дроту примусить квартирного злодія задуматися. Адже він знає, що в момент руйнування дроту або датчика сигналізація все-таки спрацює.

Вікна

Найуразливіше місце будь-якого приміщення. Адже скло легко розбити, видавити, вирізати склорізом. Що можна порадити для захисту вікон? По-перше, на вікна в житлових приміщеннях потрібно ставити тільки подвійні рами підвищеної міцності. Якщо вікна відчиняються, то слід потурбуватися про те, щоб у них були міцні і надійні шпінгалети.

По-друге, вікна перших поверхів, засклені двері балконів і лоджій, вікна, розміщені поряд із пожежними сходами, деревами, дахом суміжних будівель, слід закривати ґратами. Щоб житло чи офіс не були схожими на в'язницю, можна робити грати незвичайної конфігурації, виконані з урахуванням естетичних вимог.

По-третє, треба використовувати захисні плівки, які наклеюють на скло (типу Брюксафоль, АРМ 360 та ін.). Такі плівки утримують розбите або тріснуте скло в рамі, не даючи йому розлетітися на осколки. Завдяки цьому воно продовжує виконувати свої захисні функції, перешкоджаючи проникненню зовні. До речі, скло з нанесеною захисною плівкою успішно протистоїть вибуховій хвилі і пляшкам із запальною сумішшю ("коктейлем Молотова").

По-четверте, кожне вікно, що проглядається ззовні (з вулиці, з вікон будівель, розташованих навпроти) потрібно закривати зсередини щільними шторами. Відсутність інформації про те, що відбувається в приміщенні, теж певною мірою захищає житло від небажаних візитів.

Балкони, незалежно від поверху, треба захищати декоративними фатами достатньої міцності. Краще перетворювати їх на засклені лоджії, а скло обклеювати захисною плівкою (термін її експлуатації за наших погодних умов - не менше 10 років).

Сигналізація

Доцільно укласти договір з місцевим відділом міліції про технічну охорону квартири. Якщо це з якихось причин неможливо (або небажано) зробити, треба обладнати житло чи офіс системою сигналізації. Саме системою, тобто комплексом приладів, а не одним пристроєм на дверях.

На ринку є великий вибір сигнальних пристроїв для охорони. Серед них детектори розбиття скла, злому дверей і замків, пересування людей усередині приміщень, переміщень різних предметів.

Датчики сигнальних приладів можна розміщувати на дверях, вікнах, фатах, стінах, стелі, меблях, в освітлювальній арматурі, побутових електроприладах. Залежно від принципу дії вони бувають інфрачервоними, сейсмічними, мікрохвильовими, акустичними, телевізійними, комплексними (наприклад, інфрачервоно-мікрохвильовими). Найбільш ефективні комплексні пристрої, але вони дорожчі за інші.

Вирішуючи питання про встановлення охоронної сигналізації, потрібно раніше з'ясувати, кому ця система сигналізуватиме: Вашій охороні, міліції, сусідам, випадковим перехожим чи безпосередньо власникові за допомогою радіопередавача; як скоро на місце події зможе з'явитися ваша "бригада швидкого реагування і чи взагалі у вас є фахівці для зустрічі непрошених гостей".

Сейфи

У випадку, коли ніщо не вберегло квартиру або офіс від вторгнення злочинців, потрібно мати останню "лінію оборони" - надійні сейфи. У стаціонарних і стінних сейфах слід зберігати гроші, цінні папери, документи, коштовності, зброю, інші предмети.

На ринку можна знайти сейфи різних розмірів і конструкцій: від найменших (16,5 х 37,5 х 35 см), призначених для бетонування в стіні, і до броньованих шаф (140 х 65 х 60 см). Найбільш прогресивні моделі, які мають замикальні механізми з мікропроцесорним управлінням і автономною системою живлення (гарантійний термін служби без перезарядки батарей - 2 роки) і забезпечують захист не тільки від злому, а й від пожежі.

Якщо ви сподіваєтеся перетворити офіс на неприступну фортецю, відмовтесь від цієї ідеї раз і назавжди. Абсолютних систем захисту не буває - так в усякому разі стверджують фахівці. Мова може йти про І більш-менш надійні системи охорони, якість роботи яких визначається тим, що, від кого і за які гроші ви збираєтеся захищати.

Початок, як говорить прислів'я, - половина справи. Тому передусім І вдумливо і не поспішаючи дайте відповідь на кілька дуже серйозних запитань: "Що потрібно охороняти (майно, інформацію, цінні папери, безпосередньо персонал фірми)?"; "Хто може становити загрозу (злочинні групи, персонал самого підприємства, спецслужби)?"; "Як може бути здійснена загроза (проникнення в приміщення з вулиці, використання персоналу в корисливих цілях і т.д.)?"; "Як співвідносяться вартість об'єктів, що охороняються, і вартість охорони?".

Останнє запитання, за всієї його простоти, дуже підступне. Можна наприклад, замовити систему охорони, вартість якої акуратно "вкладеться" в річний дохід вашої фірми, а може, і перекриє його з надлишком. Ви упевнені, що такі витрати справді необхідні - без супердверей і замкнутої телевізійної системи спостереження життя не житті відпочинок не відпочинок? Тоді вперед - ринок послуг перевантажений | від пропозицій! Проте слід пам'ятати: небезпека прорахунку тут дуже велика. Можна, наприклад, через незнання "зазіхнути" на дешеву і неякісну апаратуру або, навпаки, купити дуже дорогу і престижну, але явно не потрібну в зовсім не фешенебельному і не привабливому для грабіжників офісі. Тому краще звертайтеся по допомогу до фахівців.

Компанії, що продають системи охорони і спеціальну техніку, надають клієнтам усі послуги - від консультацій із виїздом в офіс до проектування охоронних комплексів, введення їх в експлуатацію і технічної підтримки устаткування. Звичайно, "осічка" можлива і тут, на жаль, незалежної і об'єктивної інформації про цей ринок послуг немає: зазвичай фірму "передають" один одному колеги по бізнесу або просто знайомі, що на практиці перевірили її можливості. Інакше кажучи, "думайте самі, вирішуйте самі..." Проте знання загальних принципів охорони офісу і можливостей ринку вам не зашкодять.

Сучасні охоронні системи створюються за так званою блоково-зонною технологією з багатобар'єрними системами захисту (периметрами), які, у свою чергу, складаються з технічних засобів захисту (наприклад, фати), систем сигналізації, фізичної охорони. Тобто охороняти можна все, якщо це, звичайно, потрібно: двір, дах, вікна, двері, саме приміщення. Зупинимося лише на деяких основних принципах охорони, припускаючи, що у вас "середньої руки" офіс, а захищати від непрошених гостей ви вирішили тільки майно.

Двір

Потрапити в офіс можна, тільки "порушивши" ту чи іншу межу, наприклад, непомітно перетнути територію, "обдурити" електронну систему охорони дверей тощо. Почнемо з двору. Для захисту цього периметра існують складні й дорогі (вартістю в десятки тисяч доларів) системи, принципи роботи яких можуть бути різними: підземні кабельні, мікрофонні, оптичні, іноді ємнісно-індуктивні. Проте, як правило, цю техніку застосовують на складних об'єктах - аеродромах, у готелях і т.ін. Зазвичай за відвідувачами або автомобілями, що наближаються до будівлі, спостерігають за допомогою системи охоронного телебачення, використовуючи як приховані, так і відкриті відеокамери. Природно, такі системи потребують присутності однієї-двох осіб, що, на думку західних фахівців, "наділяє систему людськими недоліками". Уявіть самі, як по 8-10 год. підряд сидіти і дивитися на екран монітора.

Однак телевізійне стеження вважається одним із найефективніших способів охорони офісу і, як і в усьому світі, "задоволенням" не з дешевих. І вже якщо зважилися встановити на будівлі телекамери, та ще й із кожухом, будьте готові розщедритися. Наприклад, камера виробництва Burle industries ins - одного зі світових лідерів виробників систем відеоконтролю, коштує $700, термокожух - $300. Як правило, для двоповерхового особняка досить 4-8 відеокамер (залежно від периметра, що охороняється).

Для чого використовують замкнуті системи телевізійного спостереження? Насамперед для перевірки істинності тривоги - на допомогу персоналу служби охорони. Як і детектори системи сигналізації рух на моніторі провокує тривогу. Для пізнання персоналу в прямій трансляції дистанційно відчиняються двері, в записі - для подальшої перевірки (це дуже зручно для охорони, скажімо, банківського сховища).

Ці системи мають дві безперечні переваги: здатні запобігти злочину і прямому нападу на працівників служби безпеки.

Фахівці виділяють два види камер: для нормальної освітленості і для мінімальної.

Дах. У звичайних офісах дах не охороняється, оскільки напад з даху не найефективніший, та й спеціальної апаратури для захисту дахів практично немає. Проте використання системи електричного наведення поля для захисту даху можна собі уявити. Злочинець не може піднятися на більшість дахів, не зачепивши дріт, що, природно, зменшує чутливість приладу і напругу. Та й вірогідність помилкової тривоги, що є серйозною проблемою для різних сигналізацій, при цьому невелика. На птахів можна не зважати, оскільки чутливі зони можуть бути віддалені від карнизів.

Усі перелічені методи охорони захищають офіс від непроханих "денних" відвідувачів, але потрібно потурбуватися і про нічну систему охорони. Тут може бути кілька варіантів. Звукова тривога - реакція на відчинення дверей. Теоретично вона має налякати злочинця і привернути увагу до офісу наряду міліції, служби безпеки або місцевих мешканців. Для охорони можна використовувати й автоматичний телефонний набір для виклику відповідної служби і прямий зв'язок з відділенням міліції.

Закрите приміщення

Внутрішні приміщення офісу ефективно захищають за допомогою різних датчиків. Наприклад, пасивні інфрачервоні датчики реагують на людину, що рухається, як на предмет. Активний інфрачервоний детектор має два пристрої - приймач і передавач. Останній випромінює інфрачервоні промені, а приймач створює "огорожу" з двох і більше променів, при перетині яких звучить сигнал тривоги. Є і так звані мікрохвильові датчики, які лише виконують функції радара; детектори, що поєднують властивості пасивного інфрачервоного і мікрохвильового датчиків. Завдяки новітній цифровій техніці вони дають змогу звести до мінімуму вірогідність помилкового сигналу.

Потрібно захистити офіс і від пожежі. Для цього використовують спеціальні датчики: теплові, що реагують на стандартну температуру 55-60°С (західні зразки) і близько 70°С (вітчизняні); димові; іонізаційні й оптичні - відповідно, на шлейфи диму і зміну прозорості повітря. Пожежні датчики сполучені в один шлейф і за допомогою звука сигналізують про місце пожежі. Вартість датчиків коливається від $30 до S80. Якщо вам пропонують "класний датчик" за $20, то вас явно намагаються обдурити! Кількість потрібних датчиків залежить від ступеня захисту. Наприклад, для кімнати 6x6м достатньо одного датчика, хоча краще ставити два - один навпроти одного.

Усі датчики (від вікон, дверей, стелі, якщо є потреба охороняти і її) "заводять" на центральну панель (ЦП), забезпечену мережевим живленням від акумулятора, клавіатурою управління. ЦП може не тільки збирати інформацію з датчиків, а й подавати сигнал тривоги, наприклад, вмикати сирену, лампу, дзвінок і навіть пускати газ. На заході ЦП пов'язані з центральними станціями, встановленими у відділеннях поліції. Вони і приймають закодоване (цифрове) "послання" від ЦП. У нас ЦП, якщо вони є в офісі, передають повідомлення або в службу безпеки фірми, або у відділення міліції (якщо укладено договір між МВС і фірмою). Вартість офісних ЦП - $100-400.

Незважаючи на безліч проблем і матеріальних витрат пов'язаних з використанням систем сигналізації, воно цілком виправдовує себе. Краще отримати сигнал про напад, ніж узагалі нічого про нього не звати.

Електронні системи захисту справедливо називають помічниками служби безпеки фірми. Це потрібно враховувати, вирішуючи проблему захисту офісу.

3.3.5.14. Гарантування фізичної безпеки
3.3.5.15. Заходи протидії рекету, замахам, захопленню заручників. Правила поведінки особи під час її захоплення як заручника
3.3.6. Перевірка роботи служби безпеки
Оцінка діяльності служби безпеки за допомогою коефіцієнтів
Експертна оцінка
Оцінка за системою "BARS"
Оцінка за сукупністю показників
3.3.7. Використання послуг Державної служби охорони як альтернатива створення служби безпеки підприємства
ТЕМА 4. Недобросовісна конкуренція і захист комерційної таємниці
4.1. Сутність і значення комерційної інформації. Комерційна таємниця підприємства
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru