Економічний аналіз діяльності підприємства - Савицька Г.В. - Глава 6. АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА

6.1. Завдання та інформаційне забезпечення аналізу використання матеріальних ресурсів

Необхідною умовою виконання планів виробництва продукції, зниження ЇЇ собівартості, зростання прибутку, рентабельності € повне і вчасне забезпечення підприємства сировиною та матеріалами необхідного асортименту і якості й економне використання їх.

Зростання потреби підприємства в матеріальних ресурсах може бути задоволено екстенсивним шляхом (придбанням чи виготовленням більшої кількості матеріалів та енергії) або інтенсивним (економнішим використанням наявних запасів у процесі виробництва продукції).

Перший шлях веде до зростання питомих матеріальних витрат на одиницю продукції, хоча її собівартість при цьому може і знизитися за рахунок збільшення обсягу виробництва і зменшення частки постійних витрат. Другий шлях забезпечує скорочення питомих матеріальних витрат і зниження собівартості одиниці продукції. Економне використання сировини, матеріалів та енергії рівнозначне збільшенню виробництва їх.

Завдання аналізу забезпеченості й використання матеріальних ресурсів:

а) оцінювання реальності планів матеріально-технічного постачання, ступеня виконання їх і впливу на обсяг виробництва продукції, її собівартість та інші показники;

б) оцінювання рівня ефективності використання матеріальних ресурсів;

в) виявлення внутрівиробничих резервів економії матеріальних ресурсів і розробка конкретних заходів із використання їх.

Джерелами інформації для аналізу матеріальних ресурсів є план матеріально-технічного постачання, заявки, угоди на постачання сировини та матеріалів, форми статистичної звітності про наявність і використання матеріальних ресурсів та про витрати на виробництво, оперативні дані відділу матеріально-технічного постачання, відомості аналітичного бухгалтерського обліку про надходження, витрати й залишки матеріальних ресурсів і т. ін.

6.2. Аналіз забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами

Перевірка виконання плану МТП за обсягом" асортиментом, якістю матеріалів і ритмічністю постачання. Аналіз стану складських запасів. Методика обґрунтування оптимальної партії замовлення і запасу сировини та матеріалів. Визначення невикористаних резервів збільшення виробництва продукції через недопоставку матеріалів, зміни перехідних залишків, надпланових відходів і перевитрат на одиницю продукції.

Рівень забезпеченості підприємства сировиною і матеріалами визначають за порівнянням фактичної кількості закупленої сировини з плановою потребою їх. Необхідно також перевірити забезпеченість потреби в завезенні матеріальних ресурсів договорами на поставку їх і фактичне виконання.

Із табл. 6.1 видно, що план потреби в матеріалі А не повністю забезпечено договорами на поставку і внутрішніми джерелами покриття.

Таблиця в. 1. Забезпечення потреби в матеріальних ресурсах договорами на поставку І фактичне виконання їх

Вид матеріалу

Планова потреба, т

Джерела покриття потреби,т

Укладено договір, т

Забезпечення Потреби договорами, т

Надійшло від постачальників, т

Виконання договорів, %

внутрішні

зовнішні

А

Іт. д.

4700

50

4650

4420

95,0

4190

94,8

Коефіцієнт забезпечення потреби джерелами покриття за планом:

" 50 + 4420 забпл--4700 =0"95.

Фактично ж справи йдуть ще гірше, оскільки план поставки цього матеріалу недовиконано на 10 %:

_4190+50 Лзабф - 4700 ~и*ї"і'

Це означає, що тільки на 90 % задовольняється потреба в матеріалі А.

Перевіряють також якість отриманих матеріалів від постачальників, відповідність їх стандартам, технічним умовам та умовам договору і в разі порушення їх висувають претензії постачальникам. Особливу увагу приділяють перевірці виконання поставок матеріалів, виділених підприємству за держзамовленням, і кооперованих поставок.

Великого значення надають виконанню плану за термінами поставки матеріалів (ритмічності). Порушення термінів поставки веде до недовиконання плану виробництва і реалізації продукції. Для оцінювання ритмічності поставок використовують коефіцієнт ритмічності, коефіцієнт варіації, методику розрахунку яких подано в параграфі 3.5.

Особливу увагу приділяють стану складських запасів сировини і матеріалів. Розрізняють запаси поточні, сезонні і страхові. Величина поточного запасу залежить від інтервалу поставки (в днях) і середньодобової витрати і-го матеріалу:

У процесі аналізу перевіряють відповідність фактичного розміру запасів найважливіших видів сировини і матеріалів нормативним. З цією метою на основі даних про фактичну наявність матеріалів у натурі і середньодобову витрату їх розраховують фактичну забезпеченість матеріалами в днях і порівнюють її з нормативною (табл. 6.2).

Таблиця 6.2. Аналіз стану запасів матеріальних ресурсів

Матеріал

Середньодобова витрата, т

Фактичний запас

Норма запасу, дні

Відхилення від норми запасу

т

дні

Дні

т

А

І т.д.

20

200

10

16

-5

-100

Вивчають також стан запасів сировини і матеріалів із метою виявлення зайвих і непотрібних. їх можна встановити за даними складського обліку порівняння прибутків і видатків. Якщо немає видатків яких-небудь матеріалів протягом року і більше, то їх відносять до групи неходових і підраховують загальну вартість.

Управління запасами - це дуже важлива і відповідальна ділянка роботи. Від оптимальності запасів залежать усі кінцеві результати діяльності підприємства. Ефективне управління запасами дає змогу прискорити оборотність капіталу і підвищити його дохідність, зменшити поточні витрати на зберігання їх, вивільнити з поточного господарського обороту частину капіталу, реінвестуючи його в інші активи.

Мистецтво управління запасами полягає:

o в оптимізації загального розміру і структури запасів ТМЦ;

o у мінімізації витрат на їхнє обслуговування;

o в забезпеченні ефективного контролю за їхнім рухом.

Для оптимізації поточних запасів у зарубіжних країнах використовують ряд моделей, серед яких найпоширеніша "Модель економічно обґрунтованого замовлення" (EOQ-model).

Розрахунковий механізм цієї моделі оснований на мінімізації сукупних витрат на закупку і збереження запасів на підприємстві. Ці витрати поділяють на дві групи:

а) сума витрат иа завезення товарів, включно з витратами на транспортування і прийом товарів;

б) сума витрат на збереження товарів на складі підприємства (утримання складських приміщень і обладнання, зарплата персоналу, фінансові витрати на обслуговування капіталу, вкладеного в запаси, і т. ін.).

Чим більша партія замовлення і чим рідше завозять матерія* ли, тим менша сума витрат на завезення матеріалів. її можна визначити за такою формулою:

В - овп II

де Бзм - витрати на завезення матеріалів;

ОВП - річний обсяг виробничої потреби у цій сировині або матеріалі;

ОПП - середній обсяг однієї партії поставки;

Црз - середня вартість розміщення одного замовлення.

Із формули видно, що за незмінних ОВП і ЦРЗ зі зростанням ОПП сума витрат зменшується і навпаки. Отже, підприємству вигідніше завозити сировину великими партіями.

Але, з іншого боку, великий обсяг однієї партії викликає відповідне зростання витрат на збереження товарів на складі, оскільки при цьому збільшується розмір запасу в днях. Якщо, наприклад, матеріал закупляють раз на місяць, то середній період його зберігання становить 15 днів, якщо закупляти раз на два місяці - ЗО днів і т. д.

З урахуванням цієї залежності суму витрат на збереження товарів (В) можна визначити так:

я -оппс

36 -2-

де ^36 - собівартість зберігання одиниці товару в аналізованому періоді.

Звідси видно, що за незмінної С сума витрат на збереження товарів на складі мінімізується зі зниженням середнього обсягу однієї партії поставки.

Модель £0<? дає змогу оптимізувати пропорції між двома групами витрат таким чином, щоб загальна сума витрат була мінімальною.

Математична модель ЕОЯ виражається такою формулою:

де Е0(? - оптимальний середній обсяг партії поставки.

Звідси оптимальний середній розмір виробничого запасу визначають так:

вз ЕОЯ

Приклад

Річна потреба в сировині А - 4700 т. Середня вартість розміщення одного замовлення -162 грн. Середня вартість зберігання одиниці товару -10 грн. Час поставки замовлення - 5 днів. Підприємство працює 250 днів за рік.

ЕОЯ = ^іїїї^і?? = 7162 280 = 390т, 390

В30ПТ=-^-= 195 т.

Кількість замовлень при цьому становитиме 12 на рік (4700 : 390), а інтервал поставки дорівнюватиме:

ДОе-ЗОО 890-800 = 25 ■ * УПП 4700 -^ДН1В*

Оскільки час поставки замовлення становить 5 днів, то нове замовлення здійснюється тоді, коли рівень запасу цієї сировини дорівнюватиме 78 т (4700: 300-5).

При таких обсягах середньої партії поставки і середнього запасу сировини витрати підприємства на обслуговування запасу будуть мінімальними. Мінімальна сума витрат на ввезення та зберігання визначається так:

г - тт УПП o " Е0® -1 до4700 х, п 390 _ -опп

Будь-яке відхилення від оптимальної партії поставки призведе до збільшення цих витрат. Так, якби менеджери відділу закупівель подавали замовлення на поставку цієї сировини у меншій кількості (припустимо по 300 т), то величина загальної суми витрат на завезення та зберігання цього виду сировини становила б:

Я =162 ■ 4038 грн.

За умови поставки партії у 500 т витрати на завезення та зберігання становитимуть:

г =162 ■ 4£гг+Ю o ^ = 4023 грн. 500 б

Розглянуті нами моделі основані на тому, що попит і час поставки замовлення постійні. Насправді попит і час поставки протягом року можуть коливатися. Щоб зменшити ймовірність нестачі запасів, необхідно мати резервний запас (припустимо 15 т), що спричинить додаткові витрати на його зберігання. У такому разі витрати на завезення та зберігання визначаються так:

Апіл -Цр.3 £б^" + Сзб.од Гг~ )~

=162^+10.(8|0+і5)=4050грн,

де РЗ - резервний запас.

Із систем контролю за рухом запасів у країнах із розвинутими ринковими відносинами найширше застосовують АВС-аналіз, ХУ2-аналіз і логістику.

АВС аналіз є важливим інструментом, який використовують на підприємстві для визначення ключових моментів і пріоритетів у сфері управлінських завдань, процесів, матеріалів, постачальників, груп продуктів, ринків збуту, категорій клієнтів.

У системі контролю за рухом запасів усі види запасів поділяють на три групи з урахуванням їхньої вартості, обсягу і частоти витрачання, негативних наслідків у разі нестачі їх.

До категорії А належать найдорожчі види запасів із тривалим циклом замовлення, що потребують постійного моніторингу у зв'язку з важливістю фінансових наслідків у разі нестачі їх. Потрібен щоденний контроль за їхнім рухом.

До категорії В належать ТМЦ, які мають меншу значимість у забезпеченні безперебійного операційного процесу і формування кінцевих фінансових результатів. Запаси цієї групи контролюють раз на місяць.

До категорії С належать усі інші ТМЦ із низькою вартістю, що не відіграють значної ролі у формування кінцевих фінансових результатів. Контроль за їхнім рухом здійснюється раз на квартал.

АВС-аналіз зосереджує увагу на русі найпріоритетніших груп товарно-матеріальних цінностей.

Проводячи ХУ2-аналіз, матеріали розподіляють відповідно до структури споживання їх.

До групи Х належать матеріали, споживання яких має постійний характер, до групи У - сезонний характер, до групи X - нерегулярний характер.

Така класифікація запасів дає змогу підвищити ефективність прийняття рішень у сфері закупівлі і складування.

Важливу роль в управлінні запасами відіграє логістика, яку використовують для оптимізації товарних потоків у просторі й часі. Вона координує рух товарів в усьому ланцюжку постачальник - підприємство - покупець і гарантує, що необхідні матеріали і продукти буде надано вчасно, у потрібному місці, у кількості, якої вимагають, і бажаної якості. Як результат, скорочуються витрати на складування, значно зменшується тривалість перебування капіталу в запасах, що сприяє прискоренню його оборотності і підвищенню ефективності функціонування підприємства, його конкурентоспроможності.

На завершення визначають приріст (зменшення) обсягу виробництва продукції за кожним видом за рахунок зміни;

а) маси заготовленої сировини і матеріалів (МЗС);

б) перехідних залишків сировини і матеріалів (3);

в) надпланових відходів через низьку якість сировини, заміну матеріалів та інших факторів (£С);

г) питомої витрати сировини (матеріалів) на одиницю продукції (ВМ).

При цьому використовують таку модель випуску продукції: ____ МЗСІ±А31-ВС

УВПі--вм?-!

Вплив цих факторів на випуск продукції можна визначити способом ланцюгової підстановки або абсолютних різниць (табл. 6.3, 6.4).

Таблиця 6.3. Аналіз використання сировини на випуск виробу С

Показник

Значення показника

■зміни

Маса заготовленої сировини, т

4325

4867

+542

Зміна перехідних залишків, т

+5

-2

-7

Відходи сировини, т

205,5

275,4

+69,9

Витрата сировини

на виробництво продукції, т

4114,5

4593,6

+479,1

Кількість випущеної продукції, туб

2743

3168

+425

Витрата сировини

на виробництво одиниці

продукції, т

1.5

1,45

-0,05

У тому числі за рахунок;

технології виробництва

-

-

-0,12

якості сировини

-

+0,07

Таблиця 6.4. Розрахунок впливу факторів на випуск виробу С за методом абсолютних різниць

Таким чином, обсяг виробництва виробу С зріс в основному завдяки збільшенню маси заготовленої сировини й економнішому її використанню. Завдяки наднормативним відходам сировини випуск продукції зменшився на 46,6 туб.

За цією ж моделлю можна розрахувати і резерви зростання випуску продукції за рахунок збільшення кількості сировини, скорочення її відходів і витрати на одиницю продукції.

Зменшити витрати сировини на виробництво одиниці продукції можна шляхом спрощення конструкції виробів, удосконалення техніки і технології виробництва, заготівлі якіснішої сировини і зменшення її втрат у процесі зберігання і перевезення, недопущення браку, скорочення до мінімуму відходів, підвищення кваліфікації працівників і т. ін.

6.1. Завдання та інформаційне забезпечення аналізу використання матеріальних ресурсів
6.2. Аналіз забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами
6.3. Аналіз використання матеріальних ресурсів
6.4. Аналіз прибутку на гривню матеріальних витрат
Глава 7. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ (РОБІТ, ПОСЛУГ)
7.1. Значення, завдання й об'єкти аналізу собівартості продукції
7.2. Поняття і методика визначення суми постійних і змінних витрат
7.3. Аналіз загальної суми витрат на виробництво продукції
7.4. Аналіз витратомісткості продукції
7.5. Аналіз собівартості окремих видів продукції
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru