Зовнішньоекономічний менеджмент - Дахно І.І. - 7.1. Поняття легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом

7.1. Поняття легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

7.2. Міжнародні та національні акти, спрямовані проти "брудних грошей".

7.3. Міжнародні масштаби відмивання "брудних грошей".

7.4. Чинники та ознаки відмивання "брудних грошей".

7.5. Способи відмивання "брудних грошей".

7.6. Література

7.1. Поняття легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом

У цьому розділі мова піде про відмивання так званих "брудних грошей". Це - дуже цікава і актуальна тема. Відмивання може відбуватися як на національному, так і міжнародному рівнях. Увага концентруватиметься на міжнародних аспектах цього явища. Будуть висвітлюватися і національні його аспекти.

У англійській мові відмивання "брудних" грошей позначається словосполученням "money laundering". Поняття перекладається як "прання грошей".

"Collins Dictionary of Law" by W. J. Stewart and Robert Burgess. -Glasgow: Harper Collins Publishers, 1996 - 422 р." містить нотатку про це: "Money laundering - the moving of the proceeds of crime through the financial system so as to conceal its nature. As a result of a European directive, the UK has implemented rules against this practice mainly through the Criminal Justice Act 1993. Aside from controlling the actual criminal, persons can be guilty of offence if they do not report suspicions or information as soon as reasonably practicable where the laundering concerns terrorism or drug - money. Assisting other person to retain the benefits of all type of crimes is also made an offence".

Перекладемо зазначене українською мовою:

"Прання грошей - пересування доходів від злочину через фінансову систему для приховування їх сутності. Внаслідок Європейської директиви, Сполучене Королівство запровадило правила проти такої практики головним чином через "Акт про кримінальну справедливість" 1993 року. Окрім контролювання дійсних злочинців, особи можуть бути визнані винними у правопорушеннях, якщо вони не повідомляють про підозри або про інформацію так швидко, настільки це практично можливо, якщо це прання стосується тероризму та грошей від наркотиків. Допомога іншій особі в отриманні доходів від всіх видів злочину також є правопорушенням".

Міститься невеличка нотатка про відмивання і на стор. 297 "Oxford Dictionary of Law, 4th Edition. Edited by Elizabeth A. Martin. -Oxford: Oxford University Press, 1997 . - 518 p.":

"Money laundering" - legitimizing money from organized or other crime by paying it through normal business channels. EU measures exist to control, on an E U - wide basis, the laundering of money, especially that resulting from organized crime". У перекладі це означає: "Прання грошей - узаконення грошей від організованого або іншого злочину сплачуванням їх за нормальними бізнесовими каналами. У Європейському Союзі існують заходи з контролю відмивання грошей на базі всього Європейського Союзу, особливо тих, що є результатом організованого злочину".

На стор. 884 - й "Black's Law Dictionary. 6th Edition. Coauthors Joseph R. Nolan and Jacqueline M. Nolan - Haley. - St. Paul, Minn.: West Publishing Co, 1990. - 1967p". міститься невеличка нотатка: "Laundering". "Term used to describe investment or other transfer of money flowing from racketeering, drug transactions, and other illegal sources into legitimate channels so its original source cannot be traced. Money laundering is a federal crime. 18 U. S. C. A. § 1956".

Перекладаємо: "Прання. Поняття використовується для опису інвестування або іншої передачі грошей, що витікає від реке-тирства, наркотикових операцій та інших незаконних джерел у законні канали з тим, щоб не можна було від- слідкувати їх пер-шопочаткового джерела. Відмивання грошей є федеральним злочином. 18 U. S. C. A. § 1956".

На стор. 425 - й першого тому 6 - томної "Юридичної енциклопедії". - Київ: видавництво "Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана", 1998 - 672 с. міститься стаття А.А. Музики "Відмивання грошей".

У статті зазначається, що відмивання грошей - злочинна діяльність переважно у міжнародному масштабі. Їй притаманне приховування дійсного походження (джерела) майна чи фінансових коштів шляхом незаконного їх використання (привласнення, передача, володіння, розміщення, переміщення тощо) з метою легалізації злочинних доходів. Згадується у статті Конвенція ООН "Про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин" від 20.12.1988 р. Ця Конвенція відома як Віденська - за місцем свого укладання. У Конвенції зазначається, що таємниця банківських депозитів не є перепоною для розслідування відмивання "брудних грошей".

У статті також йдеться проте, що 1990 року Група міжнародних фінансових дій (Group d'Actions Financiers Internationals) опублікувала спеціальну програму боротьби з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом. Ця програма складалася з 40 пунктів -рекомендацій.

Поняття "брудні гроші" (англ. dirty money) і "відмивання грошей" - терміни, що виникли у США в 30-ті роки ХХ ст. у зв'язку з прийняттям у країні закону, який забороняв вільний продаж алкогольних напоїв. Одним із негативних наслідків "сухого закону" стала контрабанда алкоголю, доходи від якої вкладалися в розвиток мережі пралень, отримуючи таким чином легальний статус. Відтоді подібного роду операції отримали назву "відмивання грошей".

До речі, до ухвалення у США "сухого закону" у цій країні не існувало організованої злочинності як такої. Романтичне бажання політичної еліти зробити країну тверезою спричинило виникнення організованої злочинності. Свій внесок у це внесли, передусім американці італійського походження. З'явилося потужне угру-пування "Коза ностра". Приклад є ще одним свідченням того, як благими намірами вимощуються дороги до пекла. "Відмивання" грошей - це операція, в процесі якої приховуються походження, призначення грошового платежу.

"Відмивання грошей" - це конверсія, або "очищення" майна, яка бере початок від серйозного злочину з метою приховання джерела походження такого майна. Процес відмивання "брудних" грошей складає загрозу для загальноекономічного розвитку країн, які відмовляються від жорсткого контролю за цим видом міжнародної злочинної діяльності.

Під "відмивання грошей" розуміють легалізацію протиправно отриманих грошових коштів та майна, що здійснюється шляхом різних маніпуляцій з "брудним" капіталом, внаслідок чого останній набуває статусу законного (легального). Відмивання - це методи і процедури, що дозволяють отримані в результаті незаконної діяльності кошти перетворювати в інші акти для приховування їх справжнього походження, дійсних власників або інших аспектів, що могли б свідчити стосовно порушення законодавства. Найчастіше різні способи "відмивання" грошей використовуються в таких випадках, як торгівля наркотиками і зброєю, шахрайство, терористична діяльність, вимагання, проституція, торгівля контрабандними та краденими товарами. Однак за своєю суттю "відмивання" грошей супроводжує будь-який злочин, мотивом якого є одержання доходу.

Безпосереднім джерелом одержання "брудних" коштів є тіньова економіка як сукупність неврахованих і протиправних видів економічної діяльності. Вона включає три сегменти:

o "неофіційну" ("неформальну", "сіру");

o "підпільну" ("кримінальну", "чорну");

o фіктивну економіку.

"Неофіційна" економіка - це такі заборонені законом легальні види економічної діяльності, в рамках яких мають місце нефіксо-ване офіційною статистикою виробництво товарів і послуг, приховування цієї діяльності від податків. Така діяльність можлива практично у всіх галузях економіки. Основною причиною її виникнення вважається високий рівень оподаткування, який існує в економіці. Як правило, доходи, отримані від діяльності в такому правовому полі, - це додаткові, тимчасові доходи.

Підпільна економіка - це, як правило, заборонені законом види економічної діяльності, наприклад: незаконне виробництво та збут зброї, наркотиків, контрабанда, рекет, злодійство, бандитизм, а також незаконна професійна практика, наприклад практика лікарів без ліцензії, нелегальний гральний бізнес, проституція тощо. Така економіка головним чином має розвиток в рамках злочинних угрупувань.

До "фіктивної" економіки відносять хабарництво та всякого роду шахрайство, пов'язане з отриманням і передачею грошей. Сюди ж відносять і діяльність, спрямовану на одержання необґрунтованого зиску та різного роду пільг економічними агентами на основі організованих корумпованих зв'язків. Основною причиною виникнення такого сектору економіки є прагнення посадовців отримати певну вигоду від використання свого службового становища.

З'ясувавши поняття, переходимо до актів, ухвалених на міжнародному та національному рівнях у сфері боротьби з "брудними грошима". Дотримуватимемось хронологічного порядку подачі цих актів.

7.2. Міжнародні та національні акти, спрямовані проти "брудних грошей"
7.3. Міжнародні масштаби відмивання "брудних грошей" та боротьба з ним у зарубіжних країнах
7.4. Чинники та ознаки відмивання "брудних грошей"
7.5. Способи відмивання "брудних грошей"
7.6. Література
Розділ 8. Лізинг
8.1. Історичні аспекти лізингу
8.2. Складові лізингу
8.3. Міжнародні лізингові операції
8.4. Література
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru