Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - 1.4.38. Якими б принципи формування портфеля акцій інвестора?

Враховуючи фазу циклу і виходячи з прогнозів тенденцій зміни ринку цінних паперів (індексів Доу-Джонса чи інших), інвестор повинен при формуванні свого портфеля акцій керуватись рядом принципів, які узагальнюють практику функціонування ринку цінних паперів.

Перший принцип покупця. Акції, курс яких перевищив загальне (середнє) зниження на попередньому циклі "ведмежого" ринку, найбільш перспективні в розумінні наступного значного зростання на хвилі "бичачого" ринку. Існує дві причини для таких висновків.

По-перше, акції з великим зниженням курсу на "ведмежому" ринку є більш "летучими", ніж загальна маса, що визначає середні індекси.

По-друге, песимізм "ведмежого" ринку звичайно перебільшений для багатьох з цих акцій. Якщо курс акції знизився на 85%, 90% і навіть 95%, то це може також означати, що корпоративні доходи впали, дивіденди зменшуються, перспективи компанії сумні і що банкрутство "за рогом". 90-95% зниження курсу звичайно сигналізує про серйозні проблеми, але це може також просто свідчити про те, що інвестори "панікують" і що справжня і майбутня ситуація компанії в кінці циклу "ведмежого" ринку ненабагато гірша, ніж на його початку. Якщо це відповідає дійсності, то при пожвавленні на ринку курси таких акцій підуть вгору з темпом, що перевищує середній рівень.

Отже, принцип 1 : за прогнозами початку "бичачого" ринку слід купу^ вати акції тих корпорацій, курс яких знизився значніше, ніж усереднений курс в період "ведмежого" ринку.

Другий принцип покупця ґрунтується на тому, що курс акцій корпорацій, у яких величина капіталізації ринку невелика, зростає в період "бичачого" ринку більше (у відсотках), ніж усереднений курс всіх акцій, що котируються, значно більше, ніж курс акцій корпорацій зі значними обсягами ринкової капіталізації.

Наприклад, уявімо корпорацію А, у якої випущено 1 млн. акцій, а їх ринковий курс нині $10 за одиницю. Тоді величина капіталізації ринку становить $10 млн. (1 млн. акцій х $10). Припустимо, що на першому етапі "бичачого" ринку показник капіталізації збільшиться на $5 млн., а на другому - ще на $5 млн., тобто склав відповідно для даної корпорації $15 млн. і $20 млн. Оскільки додаткова емісія не проводилась, то це означає, що курс акцій підвищився в першому випадку на 50% за одиницю до $15, а в другому - на 100% (у порівнянні з останньою ринковою ціною "ведмежого" ринку) до $20 за одиницю.

Тепер розглянемо корпорацію В, яка випускає 5 млн. акцій, котрі, як і в першому випадку, наприкінці "ведмежого" ринку продаються по $10 за одиницю. Тоді показник ринкової капіталізації становить 50 млн. (5 млн. акцій х $10). Якщо ж з початком "бичачого" ринку також цей показник збільшиться вдвічі на $5 млн., тобто складе $55 млн. і $60 млн., то за відсутності нової емісії ринкова ціна акцій корпорації В збільшиться лише на 10% на першому етапі (з $10 за одиницю до $11) і на 20% - на другому етапі (з $10 за одиницю до $12).

Із співставлення цих прикладів видно, що зростання вартості акціонерного капіталу на "бичачому" ринку на одну і ту ж саму величину ($10 млн.) в першому випадку (з корпорацією А) призвело до подвоєння ціни однієї акції з $10 до $20, а в другому (з корпорацією В) - до збільшення курсу лише на 20%: з $10 до $12. Це пояснюється тим, що за інших рівних умов показник капіталізації корпорації В ($5 млн.) був у 5 разів більшим, ніж цей самий показник корпорації А ($1 млн.).

Отже, принцип 2: за прогнозів початку "бичачого" ринку слід купувати акції корпорацій з найменшими показниками ринкової капіталізації.

Третій принцип покупця випливає з порівняння величини вартості за балансом і їх ринкової оцінки, котру визначає покупець ринкової капіталізації. Якщо показник ринкової капіталізації вищий, ніж вартість за балансом, то наявною є переоцінка ринком стану корпорації, в протилежному випадку недооцінка. Однак особливе значення в нашому аналізі має співставлення відношення чистих ліквідних активів корпорації до кількості випущених акцій з їх ринковим курсом. І коли ринковий курс акцій яких-небудь корпорацій нижчий згаданого відношення (коефіцієнта), то ці акції найбільш доцільно купувати напередодні початку чергового циклу "бичачого" ринку. Чому? Відповідь проста: купівельний попит серйозно недооцінив ці акції. Адже корпорація, у якої ліквідних коштів достатньо, щоб покрити свою заборгованість, знаходиться у відмінному фінансовому стані. І тому можна з великою часткою ймовірності передбачити, що коли почнеться хвиля "бичачого" ринку, курс акції цих корпорацій зросте в темпі, що перевищує середній рівень.

Звідси випливає принцип 3: за прогнозами початку "бичачого" ринку слід купувати акції тих корпорацій, у котрих поточний курс нижчий вартості чистих ліквідних активів, які припадають на акцію.

1.4.39. Які принципи визначають стратегію поведінки інвестора у випадку продажу своїх акцій?
1.4.40. Якими основними показниками визначається діяльність ринку цінних паперів?
1.4.41. Які є основні показники діяльності ринку цінних паперів за методом обчислення?
1.4.42. Як визначається ринкова вартість акції на фондовому ринку?
1.4.43. Як зробити оцінки вартості облігації?
1.4.44. В чому полягають основні завдання реформування на фондовому ринку України?
1.4.45. В чому полягає суть фондової політики держави?
1.4.46. На яких основних принципах можливе ефективне функціонування фондового ринку України?
1.4.47. Яким є механізм державного регулювання фондового ринку України?
1.5. Особливості міжнародного фінансового менеджменту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru