Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - ФРН в світовій економіці

ФРН в світовій економіці

Німеччина - одна з найрозвиненіших країн світу, вона належить до "Великої Сімки" найпотужніших й найвпливовіших в економічному відношенні держав. За розміром ВВП (в поточних цінах) ФРН посідає третє місце у світі, її частка складає 6,4%.* Німеччина - найбільш розвинута країна Європи. Вона е "локомотивом" Європейського Союзу, від стану її економіки багато де в чому залежать темпи розвитку всієї організації. Можна впевнено твердити, що успіхи ЄС в першу чергу грунтуються на економічній стабільності Німеччини. Вона має потужну промисловість; за деякими виробами електротехнічного машинобудування верстатів, хімічної, оптико-механічної промисловості ФРН посідає перше-друге місця в світі.

ФРН більше, ніж США та Японія залежить від світового ринку. її частка в світовому експорті складає 10%, а за обсягом товарообігу вона посідає друге місце в світі після США. Частка експорту в ВНП Німеччини становить понад 20%, що є одним з найвищих показників серед держав "Великої Сімки".

Німеччина має розвинену науково - технічну базу, витрати на НДДКР становлять 3% від ВВП; проте, за науково - технічним потенціалом ФРН поступається США та Японії.

Федеративна Республіка Німеччини має одну з найкращих в світі систему соціального захисту населення, високий пересічний рівень заробітної платні Водночас за душовим розміром ВВП вона поступається США, Японії, Канаді й деяким своїм партнерам по ЄС. Вона має високу продуктивність праці (56 тис. дол. ВВП на одного зайнятого), але меншу, ніж в США (83 тис), Канаді (71 тис), Японії (57 тис), Франції (59 тис.) і навіть Італії (58 тис), хоч в 5,5 разів більше ніж в Китаї (10 тис). Висока якість німецької продукції в певній мірі компенсує на світових ринках їх високу собівартість, яка утворюється за рахунок підвищення питомих витрат на робочу силу.

ФРН: коротка довідка

Територія................. ............................ З75 тис. кв. км.

Населення (2000 р.)............... .................. 82 млн. чол.

Столиця................. .............................. Берлін

Державний устрій................. .................. федеративна республіка

ВВП (за ПКС, 2000 р.)............... ............... 2160 млрд. дол.

ВВП на душу населення (за ПКС, 2000 p.).... 26,3 тис. дол.

Експорт (2000 р.)............... ..................... 578 млрд. дол.

Імпорт (2000 р.)............... ....................... 505 млрд. дол.

Національна валюта (з 1 січня 2002 р.)......... євро

Державний борг................. .................... 1274 млрд. дол.

Німеччина є значним експортером капіталу, вона є п'ятим за обсягом кредитором у світі, посідає третє місце за експортом інвестицій.

Німеччина відіграє важливу геополітичну роль, особливо в Європі. Розташована в центрі Європи, вона протягом майже півтора століття є відчутним фактором в політиці й економіці цієї частини світу. З другої половини XX ст. її геополітична роль підсилилася. Найбільше це виявляється в провідній позиції Німеччини всередині Європейського Союзу. З 90-х років посилився геополітичний вплив ФРН на країни Центральної та Східної Європи, для яких вона стає поступово одним з головних торговельних партнерів та інвесторів. Від позиції Німеччини багато в чому залежать перспективи східноєвропейських країн щодо вступу до ЄС.

Структура й динаміка економіки

Серед найрозвиненіших країн Німеччина виокремлюється своєю 4надійдуст-ріалізованністю": частка промисловості тут найбільша. В структурі валового національного продукту ФРН головні галузі економіки мають такі позиції (%):

промисловість................. ..........34,3

сільське господарство............1,1

послуги................. ...................64,6

Основою промисловості Німеччини тривалий час була важка індустрія. В 1955 р. її частка у всьому промисловому виробництві становила понад 73%. Поступово, під впливом науково-технічного прогресу структура промисловості почала трансформуватися. Знизилася частка вугільної промисловості, чорної металургії; водночас підвищеними темпами розвивалися електроніка, приладобудування, автомобільна, авіакосмічна промисловість. Проте і сьогодні Німеччина відзначається в світовій економіці як один з провідних виробників продукції важкого машинобудування, найбільший експортер металообробної техніки, хімічної продукції. В галузях інформаційної та комунікаційної техніки, авіакосмічної і особливо побутової електроніки Німеччина помітно поступається США та Японії.

Най конкуренти і ш йми галузями промисловості Німеччини є: автомобілебудування, літакобудування, виробництво локомотивів і вагонів, верстатобудування, виготовлення приладів, електротехнічна промисловість, точна механіка й оптика, хімічна й фармацевтична промисловість, чорна металургія. Гірнича промисловість сьогодні посідає другорядне місце, але свого часу вугілля та калійні солі були важливим фактором розвитку промисловості й сільського господарства. Після Другої світової війни багато шахт закрилося під тиском конкуренції нафти та газу. Славетний Рурський басейн поступово втратив значення "чорного серця" Німеччини. Відбулася реконструкція чорної металургії, скоротився випуск рядових марок металу і збільшилася частка легованих сталей. Важке машинобудування поступилося місцем неметалоємному, наукоємному машинобудуванню.

Після возз'єднання Західної і Східної частин Німеччини відбулися подальші структурні зміни в промисловості. На Сході була закрита переважна більшість підприємств чорної металургії та важкого машинобудування. Натомість кошти вкладаються в розвиток точної механіки й оптики, харчової промисловості. Найбільша кількість зайнятих в промисловості припадає на сектор загального машинобудування та верстатобудування, далі йде автомобілебудування, хімічна промисловість, харчова, електротехнічна. Широко відомі традиційні галузі країни - пивоваріння та виноробство. У ФРН виробляється 4 тис. сортів пива, кожний німець пересічно споживає 150 літрів пива на рік.

Промисловість Німеччини відрізняється високим рівнем концентрації виробництва. Великі підприємства, що складають тільки 2% від загальної чисельності, обіймають 30% всіх зайнятих в промисловості і дають половину виробництва продукції. В обробній промисловості 100 найбільших фірм зосереджують 60% загального обороту й понад 50% загального числа зайнятих. На початку 90-х років серед 50 найбільших промислових компаній світу 7 було німецьких [41,с.519]. Найбільшими й найвідомішими корпораціями є: виробники автомобілів "Фольксваген", "БМВ" та "Даймлер-Бенц"; хімічні концерни "Гехст", "Байєр" та "БАСФ"; вугільний концерн "Рурколе АГ"; електроконцерни

"Сіменс", група "Бош". Наведена нижче таблиця дає уявлення про позиції найбільших промислових корпорацій Німеччини на середину 90-х років.

Структура й динаміка економіки
Найбільші промислові фірми ФРН (1993 р.)
Внутрішня економічна політика
Зовнішньоекономічна політика
Ділова етика
Інтереси України в Німеччині
4.4. Економіка Франції
Франція у світовій економіці
Структура та динаміка розвитку економіки
Внутрішня економічна політика
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru