Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Зовнішньоекономічна політика

У зовнішньоекономічних зв'язках Франція орієнтована, насамперед, на Європейський Союз. На нього припадає 62% експорту й 61% імпорту країни, в тому числі 78% експорту сільгосппродукції, 70% експорту автомобілів. В країнах ЄС розміщується 70% обсягу французьких зарубіжних інвестицій. Цим пояснюється велика увага французького уряду до всіх кардинальних змін, що відбуваються в Європейському Союзі. Франція завжди знаходиться серед ініціаторів тих важливих подій, які посилювали інтеграційні процеси в Західній Європі (Шенгенська угода, Маастріхська угода, уведення євро тощо). Винятком була тривала протидія голлістського уряду вступу Великої Британії до ЄС; Франція розглядала її як небезпечного суперника. Сьогодні французький уряд виступає за поступове розширення ЄС за рахунок країн Центральної та Східної Європи.

Франція здійснює активну політику в галузі зовнішньої торгівлі. Темпи приросту обсягів торгівлі в 90-х роках перевищували темпи зростання ВВП й промислового виробництва, про що свідчать дані наступної таблиці:

Таблиця 2.31. Темпи приросту ВВП, промислового виробництва й зовнішньої торгівлі пересічно в 90-х роках, %

1991 - 1996 pp.

1996-2000 pp.

ВВП

1,1

2,8

Промисловість

0.9

1,0

Експорт

5,3

7,4

Імпорт

5,4

8.1

В 2000 p. експорт товарів Франції становив 325 млрд. дол., а імпорт - 320 млрд дол. Експортна квота становить 22% ВВП, імпортна - 20%. За експортом та імпортом товарів Франція посідає четверте місце в світі. За експортом послуг вона третя країна (6,1%, після США і Великої Британії), за їх імпортом - п'ята (4,7%). В 1999 р. Франція експортувала послуг на 83 млрд. дол., а імпортувала на 63 млрд. дол.

Французький експорт товарів складається переважно з електротехнічного обладнання, кольорових металів, продукції органічної хімії, тонкої хімії, фармацевтичних товарів. Франція є традиційно значним постачальником на світові ринки аграрної продукції - зерна, цукру, вин, молока й м'яса. В імпорті переважає електроніка, особливо побутова, верстати, металургійне й металообробне обладнання. За якістю французькі промислові товари дещо поступаються американським, японським та німецьким. Отож на французькому внутрішньому ринку зростає частка американського енергетичного обладнання, хімічних товарів, комп'ютерів, японської побутової електроніки, фотоапаратів, мотоциклів, німецьких верстатів.

Товарна структура зовнішньої торгівлі Франції, в %

Експорт

Імпорт

Оргтехніка

29

27

Напівфабрикати

24

25

Споживчі товари

17

19

Автомобілі

14

14

Продукція АПК

14

11

Енергоносії

2

8

В географічній структурі зовнішньої торгівлі Франції, як вже говорилося. Європейський Союз абсолютно переважає. При цьому найголовнішим партнером є Німеччина, частка якої в експорті Франції складає 16%, в імпорті - 20%. Далі йде Італія (12% обороту), потім Ірландія й Нідерланди. З торговельних партнерів поза ЄС найважливішими для Франції є США. Частка країн, що розвиваються, поступово знижується.

Географічна структура зовнішньої торгівлі Франції, в %

Країни, регіони

Експорт

Імпорт

Європейський Союз

62

61

США

7

9

Японія

2

3

Центр. Європа та СНД

4

3

Країни, що розвиваються

25

24

Франція є великим експортером та імпортером капіталу. Природно, що основна частина французьких інвестицій припадає на країни Європейського Союзу (близько 70% всіх зарубіжних інвестицій). Більше чверті інвестицій йдуть в країни, що розвиваються (з них половина - в Африку). Таким чином на інші країни залишається невелика частка Інвестицій. Проте, останнім часом швидко зростають потоки французьких інвестицій в США, де Франція посідає вже шосту позицію серед іноземних інвесторів.

В імпорті капіталу головними партнерами Франції є також країни ЄС в сукупності. Якщо ж розглядати кожного інвестора поодинці, то перше місце по інвестиціям у французьку економіку мають США. Після лібералізації режиму економіки Франції, в країну посилився приток іноземних інвестицій. Іноземний капітал сьогодні контролює 52% виробництва в нафтохімії, 55% - в хімічній промисловості, 49% - у виробництві засобів електроніки.

Ділова етика
Інтереси України у Франції
4.5. Економіка Великої Британії
Місце у світовій економіці
Структура й динаміка розвитку економіки
Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна політика
Особливості ділової етики
Інтереси України у Великій Британії
4.6. Економіка Італії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru