Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях - Козак Ю.Г. - Росія в світовій економіці

5.1. Економіка Російської Федерації

Росія в світовій економіці

Російська Федерація є найбільшою за територією державою світу, за кількістю населення посідає шосте місце (після Китаю, Індії, США, Індонезії та Бразилії). Вона володіє найбільшими сумарними запасами природних ресурсів, особливо паливно-енергетичних.

Росія є офіційною спадкоємницею колишнього СРСР - як в частині його активів, так і відносно його міжнародних боргів.

Після розпаду СРСР в Росії опинилася основна частина потенціалу колишнього єдиного народногосподарського комплексу. Частка Росії становить понад 60% національного доходу колишнього Союзу, 76% його території та понад половину населення. Серед інших країн, утворених на теренах колишнього СРСР, у Російської Федерації склалися найсприятливіші умови для розбудови національної економіки з найменшим рівнем залежності від зовнішніх чинників. Цими передумовами є:

o наявність на її території практично майже всіх корисних копалин;

o наявність диверсифікованого виробничого потенціалу всіх галузей важкої та легкої промисловості;

* наявність потужного науково-технічного потенціалу.

На старті третього тисячоліття Росія вступила з великою кількістю проблем, вирішення яких багато в чому визначатиме місце даної країни у світовій економіці. Йдеться насамперед про проблеми ринкового реформування, від яких залежатиме доля Росії.

Особливостями цієї країни є, по-перше, те, що вона належить до найпотужніших країн світу щодо наявності природно-ресурсного потенціалу. По-друге, вона є практично лідером серед країн-членів СНД. Ці особливості не можуть не позначатись на перспективах розвитку і зростання її ролі у світі. Водночас не слід забувати, що спільність принципів ринкових відносин не надає сама по собі нікому із учасників міжнародного поділу праці будь-яких переваг, а навпаки - ставить всіх в більш-менш однакові умови і вимагає визнання єдиних "правил гри".

Особливість вихідного рівня будівництва національної економіки Росії полягає в наявності суттєвих відмінностей у структурі господарського потенціалу окремих регіонів. Так, в європейській частині РФ та на Уралі знаходиться основна частина обробної промисловості, тоді як видобувні галузі зосереджені в Західному та Східному Сибіру. На Далекому Сході переважають галузі морського господарства, але відсутня чітка спеціалізація промисловості на видобувну та обробну.

Росія займає значну частину території Європи та Азії, що відкриває їй можливості відігравати величезну і активну роль не лише на цих двох континентах, а й у всьому світі. Отже, Росія займає виключно вигідне геополітичне положення. Нині, коли йдеться про широке включення Росії в єдине світове господарство, ця істина цілком стає зрозумілою. Адже, з одного боку слід максимально ефективно використати вигідне геополітичне положення країни, а з іншого - сприяти розвитку російських регіонів.

Говорячи про місце Росі! у світовій економіці, слід відзначити, що надра її вміщують у собі практично всі елементи таблиці Менделєєва. Особливу стійкість економіці Росії надає володіння провідними позиціями у світі щодо енергетичних ресурсів. Так, частка Росії у світових прогнозних запасах нафти оцінюється в 13-15%, природного газу - в 42, вугілля - в 43%. Росія має найдовшу у світі (майже 38 тис. км) протяжність берегової лінії. Це означає, що ця країна розпоряджається значною площею і підводними ресурсами континентального шельфу. Зокрема, перспективні морські запаси вуглеводів лише російської Крайньої Півночі співставні з аналогічними запасами зони Перської затоки й Каспійського басейну.

В цілому місце Росії у світовому промисловому й сільськогосподарському виробництві характеризується такими даними.

Місце економіки Російської Федерації у світі у виробництві деяких видів промислової і сільськогосподарської продукції

Місце економіки Російської Федерації у світі у виробництві деяких видів промислової і сільськогосподарської продукції

За оцінками фахівців, потенціал Росії поки що не затребуваний у повній мірі. А значить, в країні існують великі резерви подальшої інтенсифікації зростання економіки. Росія замикає першу вісімку розвинутих країн світу за обсягом валового внутрішнього Продукту. Нині підрахунки (за паритетом купівельної спроможності або за обмінним курсом) показують, що ВНП Росії ледь досягає 10% ВНП США. Російський показник ВНП на душу населення менш американського більш ніж у 5 разів. Близькою до Росії є Бразилія, котра може посідати восьме місце щодо величини ВНП. Тому для Росії нині питання забезпечення своєї конкурентоспроможності на світовому рівні є дуже злободенним.

Росія залишається провідною космічною державою, її ракетно-космічний комплекс визначається високим технологічним рівнем.

Важливим чинником економічного потенціалу Росії становить її людський потенціал. За визнанням іноземних фахівцю, рівень освіченості і професіональної підготовки російських громадян робить їх спроможними вирішувати будь-які технічні й економічні проблеми. Система підготовки кадрів всіх рівнів відповідає світовим нормам, завдяки чому існує великий попит на них практично в усіх розвинутих країнах.

Однак поки що не існує в країні механізму ефективного використання людського й економічного потенціалу в країні, який є характерним для суспільства з розвинутою ринковою системою.

Росія володіє потужним військо-промисловим комплексом, котрий хоч і дещо скоротився, проте й сьогодні співставний із ВПК США. Російський уряд намагається здійснювати активну політику не тільки у Європейському просторі, але й в усьому світі.

Російська Федерація: коротка довідка

Площа території................. ................. 17 млн. кв. км.

Населення (2001 р.)............... ............... 145,5 млн. чол.

Столиця................. ........................... Москва

ВВП (за ПКС, 2000 р.)............... ........... 1120 млрд. дол.

ВВП на душу населення (за ПКС, 2000 р.). 7700 дол.

Експорт (2000 р.)............... .................. 105,1 млрд. дол.

Імпорт (2000 р.)............... ................... 44,2 млрд. дол.

Зовнішній борг (2000 р.)........................ 163 млрд. дол.

Рівень безробіття (2000 р.)..................... 10,5%

Національна грошова одиниця............... рубль

Курс долара в рублях (2002 р.)............... 32,0

Структура та динаміка розвитку економіки
Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна політика
Особливості ділової етики
Інтереси України в Росії
5.2. Економіка Китайської Народної Республіки
Місце у світовій економіці
Структура і динаміка розвитку економіки
Внутрішньоекономічна політика
Зовнішньоекономічна політика
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru