Міжнародні економічні відносини - Передрій О.С. - 2.7. Міжнародні товарні ринки та організація їх діяльності

Основне

Важливе місце на світовому ринку товарів і послуг займають товарні біржі, аукціони, торги, ярмарки і виставки. Через них сьогодні реалізується до однієї третини всього обсягу експортних поставок товарів і послуг. Особливо помітний ріст числа ярмарків і виставок, розширення площ, які вони займають, збільшення номенклатури товарів, які на них виставляються. Все це цілком закономірно викликає підвищений інтерес суб'єктів міжнародних економічних відносин, у тому числі транснаціональних корпорацій держав. Питання, пов'язані з функціонуванням бірж, аукціонів, ярмарків, торгів і виставок, ми виділили в окрему тему.

Після її опрацювання ви:

- будете чітко знати, що таке товарна біржа, аукціон, торги, ярмарки і виставки, їх організаційні структури і технологія функціонування;

- оволодієте базовими знаннями, які дадуть вам можливість:

а) проводити біржові оборудки на товарних біржах;

б) брати участь в організації і проведенні аукціонів, торгів і ярмарків;

в) здійснювати аналіз операцій, які проводяться на товарних ринках.

План

1. Міжнародні товарні біржі.

2. Міжнародні товарні аукціони.

3. Міжнародні ярмарки, торги і виставки.

2.7.1. Міжнародні товарні біржі

Товарна біржа - це постійно діючий ринок масових, якісно рівноцінних товарів, купівля продаж яких здійснюється крупними партіями без їх пред'явлення. На товарних біржах продаються так звані біржові товари, які в масовій кількості однорідні. Біржові товари продаються і купуються за їх якісними характеристиками або за зразками. Тому технічні товари, в яких відбувається постійна зміна моделей, якісних характеристик, на біржі відсутні.

Перша товарна біржа (хлібна) виникла в Амстердамі у ХУП столітті. В наш час через товарні біржі реалізується 15-20% загального об'єму товарного експорту. Характерною рисою сучасних товарних бірж є те, що вони знаходяться під впливом великих транснаціональних корпорацій. Тому ціни на них значною мірою відображають не вільну гру попиту і пропозиції, а диктуються монополістами.

Найбільші товарні біржі на світовому ринку:

- "Чикаго Борд оф Трейд" - оборот близько 500 мільярдів доларів на рік. Основні товари: золото, срібло, зернові, сік, боби; концентрує близько третини всієї біржової торгівлі США.

- "Чикаго Меркенталь" - оборот 250 мільярдів доларів. Основні товари: свинячі тушки, жива худоба, картопля, яйця; концентрує близько 20% всієї біржової торгівлі США.

- "Нью-Йоркські біржі" - оборот більше 260 мільярдів доларів. Основні товари: кава, цукор, вовна, дорогоцінні метали, картопля, бавовна, апельсиновий сік; охоплюють 20% всієї біржової торгівлі США.

- "Лондонська товарна біржа" - оборот близько 100 мільярдів доларів. Основні товари: цукор, какао, кава, каучук, вовна. Охоплює три чверті всіх біржових оборудок країни.

Необхідно виділити три важливих аспекти діяльності біржі:

- юридична;

- організаційна;

- економічна.

Суть юридичного боку діяльності бірж полягає в тому, що вони, як правило, - акціонерні компанії. Торгові операції на таких біржах здійснюють лише їх члени (закриті біржі). Причому члени акціонерної товарної біржі не отримують дивідендів. Разом із тим в практиці розвитку біржової діяльності мали місце і державні біржі.

Іншою організаційною формою міжнародної товарної біржі є публічна. Суть її полягає в тому, що в торгах можуть брати участь усі бажаючі фізичні і юридичні особи.

Організаційний бік товарної біржі полягає в тому, що це торгове місце з особливим типом функціонування, що дозволяє зводити покупця і продавця або безпосередньо один з одним (публічна біржа), або через посередників (закрита біржа, з допомогою брокерів, дилерів, маклерів).

Види операцій на МТБ:

1. Торгівля реальним товаром (СПОТ) передбачає два варіанти:

- оборудка СПОТ з терміновою поставкою товарів. Це означає, що товар покупцю буде поставлений протягом 15 днів;

- форвардна оборудка з поставкою товарів у майбутньому означає, що товар буде поставлений покупцю протягом трьох років після здійснення купівлі-продажу.

2. Ф'ючерсні контракти - це договори на фінансовий капітал. При цьому покупця і продавця цікавить не сам товар, а можливість отримати різницю в його вартості через певний термін. Перетворення товарної біржі з ринку товарів у ринок прав на товар, з ринку реального товару в ринок фіктивного капіталу - це невід'ємна частина процесу зміцнення позиції фінансового капіталу.

Хеджування - це один із розповсюджених методів торгівлі на біржі реальним товаром, який передбачає страхування операцій з метою уникнути або мінімізувати втрати від зміни цін.

Економічний аспект діяльності товарної біржі виявляється в тому, що це крупнооптовий товарний ринок і одночасно тонкий інструмент реального ринкового ціноутворення.

2.7.1. Міжнародні товарні біржі
2.7.2. Міжнародні товарні аукціони
2.7.3. Міжнародні ярмарки, торги і виставки
2.8. Проблеми і перспективи створення та функціонування спеціальних економічних територій
2.8.1. Суть і цілі формування спеціальних економічних територій
2.8.2. Типи СЕТ
2.8.3. Механізм регулювання стимулів
2.8.4. Валютно-фінансовий механізм СЕТ
2.8.5. Інші елементи механізму регулювання внутрішніх і зовнішніх відносин
2.8.6. Світова практика вирішення соціальних проблем із допомогою СЕТ та її застосування в Україні
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru